Καζακστάν: «Μαζεύει» 300 ξένες εταιρείες που φεύγουν από τη Ρωσία

Καζακστάν: «Μαζεύει» 300 ξένες εταιρείες που φεύγουν από τη Ρωσία
Πέμπτη, 27/10/2022 - 06:58

Καθώς οι ξένες εταιρείες προσπαθούν να μετεγκατασταθούν από την πληγείσα από τις κυρώσεις Ρωσία, εκατοντάδες εξετάζουν το Καζακστάν ως προορισμό.

Η κυβέρνηση στην Αστάνα διαφημίζει τα οφέλη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο Καζακστάν σε περίπου 300 μεγάλες ξένες εταιρείες που μετακινούνται από τη Ρωσία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλιχάν Σμαΐλοφ στις 19 Οκτωβρίου.

Δεκάδες σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν καταστήματα στο Καζακστάν, σύμφωνα με τον Σμαΐλοφ.

Συνολικά 56 επιχειρήσεις έχουν «εκφράσει την επιθυμία» να μετακομίσουν στη χώρα και ορισμένες το έχουν ήδη κάνει.

«Ορισμένες εταιρείες έχουν ήδη λάβει θετικές αποφάσεις και μπορούμε να πούμε ότι έχουν μεταφέρει τα γραφεία τους», δήλωσε ο Σμαΐλοφ.

Ανέφερε ορισμένες μεγάλες διεθνείς εταιρείες, όπως η InDriver, μια εφαρμογή κοινής χρήσης διαδρομής που ιδρύθηκε στη Ρωσία, αλλά τώρα έχει την έδρα της στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Fortescue, μια αυστραλιανή εταιρεία παραγωγής σιδηρομεταλλεύματος, και η Marubeni, ένας ιαπωνικός όμιλος εμπορίου και επενδύσεων.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να προσελκύσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μεταποιητική ικανότητα, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.

Ένα μεγάλο όνομα που φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο μετατόπισης της παραγωγής από τη Ρωσία στο Καζακστάν είναι η LG, η νοτιοκορεατική εταιρεία παραγωγής λευκών ειδών, ανέφερε πρόσφατα η ρωσική εφημερίδα Kommersant, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές.

Η LG ανέστειλε όλες τις αποστολές προς τη Ρωσία τον Μάρτιο μετά την εισβολή στην Ουκρανία και τώρα σχεδιάζει να κλείσει το εργοστάσιό της κοντά στη Μόσχα και να μεταφέρει την παραγωγή στην Κεντρική Ασία, σύμφωνα με την Kommersant. Ζυγίζει τόσο το Καζακστάν όσο και το Ουζμπεκιστάν ως επιλογές, ανέφερε το δημοσίευμα.

«Η μεταφορά της παραγωγής στο Ουζμπεκιστάν είναι πιο συμφέρουσα λόγω του φθηνού εργατικού δυναμικού, αλλά στο Καζακστάν υπάρχουν περισσότεροι φερέγγυοι καταναλωτές», πρότεινε η Kommersant.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε επίσης το ξεπούλημα ρωσικών θυγατρικών μιας μεγάλης χρηματιστηριακής εταιρείας που ιδρύθηκε στη Ρωσία αλλά τώρα έχει την έδρα της στο Καζακστάν.

«Λυπούμαστε που οι δύσκολες γεωπολιτικές συνθήκες κατέστησαν αναγκαία την πώληση των ρωσικών θυγατρικών μας», δήλωσε ο Τιμούρ Τουρλόφ, ο διευθύνων σύμβουλος της Freedom Holding Corp, σε παρατηρήσεις που παρατίθενται σε ανακοίνωση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Η εισηγμένη στον Nasdaq εταιρεία, στην οποία ανήκει η επενδυτική εταιρεία Freedom Finance, είναι κυρίαρχος παίκτης στις αγορές της Ρωσίας και του Καζακστάν και έχει παρουσία στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία.

Η πώληση όλων των ρωσικών θυγατρικών της, η οποία υπόκειται στην έγκριση της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, θα της επιτρέψει να «επικεντρωθεί στην ανάπτυξή μας στο Καζακστάν, σε άλλες περιοχές της Ευρώπης και στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Τουρλόφ.

Ο ρωσικής καταγωγής επιχειρηματίας έχει παραιτηθεί από το ρωσικό διαβατήριό του για να γίνει πολίτης του Καζακστάν. Η εταιρεία του λέει ότι έχει δωρίσει περισσότερα από 2 εκατομμύρια δολάρια στην Ουκρανία για την πολεμική προσπάθεια και πληρώνει πλήρως τους μισθούς όλων των Ουκρανών υπαλλήλων που πολεμούν στην πρώτη γραμμή του μετώπου.