Συνεχίζονται οι εργασίες για την επανασύνδεση της ηλεκτροδότησης στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Συνεχίζονται οι εργασίες για την επανασύνδεση της ηλεκτροδότησης στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια
Παρασκευή, 26/08/2022 - 15:05

Η κρατική υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας Energoatom, ανακοίνωσε πως και οι έξι αντιδραστήρες στον πυρηνικό σταθμό παραμένουν αποσυνδεδεμένοι από το δίκτυο ηλεκτροδότησης της χώρας.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια λαμβάνει την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται μέσω μιας γραμμής από το δίκτυο ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες για την αποκατάσταση της σύνδεσης με το δίκτυο των δύο εν λειτουργία αντιδραστήρων του σταθμού, όμως παρόλα αυτά, αυτή τη στιγμή τα μηχανήματα του πυρηνικού σταθμού και τα συστήματα ασφαλείας λειτουργούν κανονικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Energoatom.

Η Energoatom ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι για «πρώτη φορά στην ιστορία του» ο πυρηνικός σταθμός «αποσυνδέθηκε πλήρως» από το δίκτυο, ενώ εβδομάδες τώρα Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για τον βομβαρδισμό περιοχών κοντά στον πυρηνικό σταθμό, τον μεγαλύτερο της Ευρώπης που πριν τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου παρήγαγε περίπου το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον σταθμό στις αρχές Μαρτίου, όμως Ουκρανοί μηχανικοί της Energoatom εξακολουθούν να φροντίζουν για τη λειτουργία του.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ο κόσμος γλίτωσε παρά λίγο ένα πυρηνικό ατύχημα, όταν ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια αποσυνδέθηκε από το δίκτυο ηλεκτροδότησης εξαιτίας των ρωσικών βομβαρδισμών στην περιοχή, κάτι που η Μόσχα διαψεύδει.

Ο Ζελένσκι επεσήμανε ότι ο ρωσικός βομβαρδισμός χθες Πέμπτη προκάλεσε πυρκαγιά στην περιοχή του θερμοηλεκτρικού σταθμού της Ζαπορίζια, η οποία με τη σειρά της οδήγησε στην αποσύνδεση του πυρηνικού σταθμού, του μεγαλύτερου στην Ευρώπη, από το δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Ο Βλαντιμίρ Ρογκόφ, ο διορισμένος από τη Ρωσία αξιωματούχος στην πόλη Ενερχοντάρ που ελέγχεται από τον ρωσικό στρατό, κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις για μια πυρκαγιά που ξέσπασε σε δάσος κοντά στον πυρηνικό σταθμό. Πρόσθεσε ότι χθες διακόπηκε για πολλές ώρες η ηλεκτροδότηση στις πόλεις της περιοχής.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΗΕ προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και έχει ζητήσει την αποστρατιωτικοποίηση της περιοχής, ενώ παράλληλα ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας Χέρμαν Γκαλουσένκο και οι εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας ενδέχεται να επισκεφθούν τον πυρηνικό σταθμό εντός των επόμενων ημερών.

Τελευταία τροποποίηση στις 26/08/2022 - 15:16