Ανησυχούν οι Ελβετοί για ελλείψεις ηλεκτρικού ρεύματος το χειμώνα

Ανησυχούν οι Ελβετοί για ελλείψεις ηλεκτρικού ρεύματος το χειμώνα
Eurokinissi
Παρασκευή, 26/08/2022 - 17:19

Ανησυχία επικρατεί και στην Ελβετία για πιθανές ελλείψεις ηλεκτρικού ρεύματος το χειμώνα με την κυβέρνηση της χώρας να υπογραμμίζει ότι προετοιμάζεται για ελλείψεις ηλεκτρικού ρεύματος.

«Το άλλο πρόβλημα είναι ότι από την γαλλική πλευρά, το ήμισυ των πυρηνικών αντιδραστήρων βρίσκεται εκτός λειτουργίας» εξαιτίας προβλημάτων φθοράς των υποδομών, εξηγεί στο AFP ο Stéphane Genoud, καθηγητής Διαχείρισης Ενέργειας στην Haute Ecole Spécialisée de Suisse occidentale (HES-SO).

Αυτή η σύμπτωση αρνητικών παραγόντων δημιουργεί τους φόβους για ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας.

Ειδικοί και μη κυβερνητικές οργανώσεις κάνουν λόγο για την καθυστέρηση της Ελβετίας στον τομέα της ενεργειακής μετάβασης, την ώρα που η χώρα έχει αποφασίσει να βγει προοδευτικά από την πυρηνική ενέργεια μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011.

Το 2020, η Ελβετία δεν διέθετε παρά περί τις σαράντα αιολικές εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με τον Boris Salak, ειδικό του Institut fédéral de recherches sur la forêt, la neige et le paysage (Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Ερευνών για το Δάσος, το Χιόνι και το Τοπίο), 750 μονάδες αιολικής ενέργειας και ηλιακά πάνελ στο ένα τρίτο των στεγών θα ήταν αρκετά για την επίτευξη των κυβερνητικών στόχων ενεργειακής στρατηγικής για το 2050.

Στο τέλος του 2021, πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία ακόμη, η ελβετική Επιτροπή για την ηλεκτροδότηση σε περίπτωση κρίσης προειδοποιούσε για τον «αυξημένο» κίνδυνο ελλείψεων σε ηλεκτρικό ρεύμα στην χώρα.