Η Ιαπωνία υπέγραψε την πιο ακριβή συμφωνία προμήθειας άνθρακα όλων των εποχών

Η Ιαπωνία υπέγραψε την πιο ακριβή συμφωνία προμήθειας άνθρακα όλων των εποχών
Πέμπτη, 28/07/2022 - 06:35

Η Nippon Steel Corporation υπέγραψε συμφωνία με τον γίγαντα εξόρυξης και εμπορίας Glencore για την προμήθεια θερμικού άνθρακα στα 375 δολάρια ανά τόνο.

Η ιαπωνική Nippon Steel Corporation υπέγραψε συμφωνία με τον γίγαντα εξόρυξης και εμπορίας Glencore για την προμήθεια θερμικού άνθρακα στα 375 δολάρια ανά τόνο, σε μια από τις υψηλότερες τιμές που έχει πληρώσει ποτέ ιαπωνική εταιρεία για το αγαθό, δήλωσαν στο Bloomberg την Τετάρτη πηγές που γνωρίζουν τη συμφωνία.

Καθώς οι τιμές του άνθρακα εκτοξεύονται εν μέσω μιας παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης και των απαγορεύσεων στις εξαγωγές άνθρακα της Ρωσίας στη Δύση, οι πελάτες σε όλο τον κόσμο πληρώνουν υψηλές τιμές ρεκόρ για τον άνθρακα και χρησιμοποιούν περισσότερο άνθρακα καθώς μεταπηδούν από το ακριβό φυσικό αέριο, όπου η αγορά είναι ακόμη πιο περιορισμένη.

Η τιμή στη συμφωνία Nippon Steel-Glencore για την προμήθεια άνθρακα μέχρι τον Μάρτιο του 2023 είναι τρεις φορές υψηλότερη από την τιμή παρόμοιων συμφωνιών προμήθειας που υπογράφηκαν πέρυσι, αναφέρει μία από τις πηγές του Bloomberg.

Η Ιαπωνία, σημαντικός εισαγωγέας ενεργειακών προϊόντων, επιδιώκει να εξασφαλίσει τον εφοδιασμό εν μέσω της εκτίναξης των τιμών του άνθρακα και του φυσικού αερίου και των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας που στρέφονται στον άνθρακα από το φυσικό αέριο, όπου αυτό είναι δυνατόν, για να εξοικονομήσουν φυσικό αέριο. Η Ιαπωνία βρίσκεται στα πρόθυρα μιας ενεργειακής κρίσης, καθώς αναγκάζεται να αντιμετωπίσει τον συνδυασμό ενός αδύναμου τοπικού νομίσματος, των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία και των καλοκαιρινών καυσώνων.

Στην αρχή του καλοκαιριού, η ιαπωνική κυβέρνηση κάλεσε τα νοικοκυριά και τις εταιρείες να εξοικονομήσουν όσο το δυνατόν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια αυτό το καλοκαίρι, επιδιώκοντας να αποτρέψει τις διακοπές ρεύματος, καθώς η εφεδρική ικανότητα ηλεκτροπαραγωγής αναμένεται να πέσει σε κρίσιμα χαμηλά επίπεδα. Η εθνική προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου, εν μέσω ανησυχιών ότι το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της Ιαπωνίας μπορεί να μην αντέξει τη ζήτηση στην αιχμή του καλοκαιριού.

Οι εταιρείες και οι χώρες που εισάγουν ενεργειακά αγαθά αντιμετωπίζουν ραγδαία αύξηση των τιμών του άνθρακα, καθώς η Ευρώπη επανεκκινεί τις παροπλισμένες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα για την εξοικονόμηση φυσικού αερίου με την υψηλή αβεβαιότητα σχετικά με την προμήθεια ρωσικού αερίου. Ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς άνθρακα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Australia Newcastle Coal, έφτασαν τα 414 δολάρια στο ICE Futures Europe νωρίς την Τετάρτη, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης άνθρακα για το 2023 στην Ευρώπη εκτινάχθηκαν σε υψηλό ρεκόρ την Τρίτη, αφού η Ρωσία δήλωσε ότι θα μειώσει εκ νέου την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη.