Εκπρόσωπος Κρεμλίνου: Η Gazprom παρέχει όσο περισσότερο αέριο χρειάζεται και είναι δυνατό

Εκπρόσωπος Κρεμλίνου: Η Gazprom παρέχει όσο περισσότερο αέριο χρειάζεται και είναι δυνατό
Τετάρτη, 27/07/2022 - 15:54

«Η Gazprom παρέχει όσο περισσότερο αέριο χρειάζεται και είναι δυνατό», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου στους δημοσιογράφους προσθέτοντας: «Γνωρίζουμε πως οι τεχνικές δυνατότητες εφοδιασμού έχουν μειωθεί τώρα και οι ευρωπαϊκές κυρώσεις εμποδίζουν την επισκευή εγκαίρως του εξοπλισμού του Nord Stream 1», είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Μιλώντας στους Ρώσους δημοσιογράφους ο Πεσκόφ τόνισε ακόμα πως τεχνικά θέματα σχετικά με τον εξοπλισμό του αγωγού που οφείλονται στις κυρώσεις εμποδίζουν την Gazprom να εξάγει περισσότερο και πως η ρωσική εταιρεία αερίου, θα μπορέσει να αυξήσει τις προμήθειες όταν τελειώσει η συντήρηση. «Η Gazprom ήταν και παραμένει ένας αξιόπιστος εγγυητής όλων των υποχρεώσεών της αλλά δεν μπορεί να εγγυηθεί προμήθειες αν ξένος εξοπλισμός δεν μπορεί να συντηρηθεί λόγω των ευρωπαϊκών κυρώσεων», είπε χαρακτηριστικά.

Σήμερα πάντως η Ρωσία παρέδωσε λιγότερο αέριο στην Ευρώπη , ως συνέχεια της ενεργειακής αντιπαράθεσης μεταξύ Μόσχας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αναμένεται να καταστήσει πιο δύσκολο και πιο ακριβό, το γέμισμα των δεξαμενών της Ε.Ε. ενόψει του χειμώνα.

Η μείωση των παραδόσεων, στην οποία είχε αναφερθεί η Gazprom νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, σημαίνει πως η ικανότητα του αγωγού Nord Stream 1, έχει πέσει στο ένα πέμπτο της δυναμικότητάς του, με τη Ρωσία να ανακοινώνει την αναγκαιότητα επισκευής ακόμα μιας τουρμπίνας αερίου.