Πώς προετοιμάζεται η Γερμανία για τον «ρωσικό χειμώνα»

Πώς προετοιμάζεται η Γερμανία για τον «ρωσικό χειμώνα»
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Πέμπτη, 28/07/2022 - 06:42

Αναλυτικά το γερμανικό σχέδιο περιορισμού των επιπτώσεων στη γερμανική οικονομία από την ενεργειακή πίεση που ασκεί η Μόσχα, παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Habeck.

Το γερμανικό σχέδιο θέτει στο επίκεντρο των ελέγχων τα νοικοκυριά, αλλά και τους ιδιοκτήτες μεγάλων ακινήτων που περιλαμβάνουν συστήματα θέρμανσης με φυσικό αέριο. Οι ιδιοκτήτες και τα νοικοκυριά θα σηκώσουν την ευθύνη ελέγχου κατανάλωσης φυσικού αερίου στα κτίρια και ο έλεγχος αυτός θα είναι δεσμευτικός.

Όπως εξήγησαν Γερμανοί αναλυτές ένας τέτοιος έλεγχος όχι μόνο θα καταγράφει έγκαιρα τα επίπεδα κατανάλωσης, αλλά παράλληλα θα καταγράφει τη σωστή στιγμή προβλήματα υπεύθυνα για διαρροές των συστημάτων θέρμανσης με φυσικό αέριο. Συγκεκριμένα υπολογίζεται ότι σε συστήματα που ξεπερνούν τη διάρκεια ζωής τα 10 έτη μπορεί να εξοικονομηθεί ενέργεια μετά από βελτίωσή τους, ακόμα και κατά 20%.

Το άλλο πεδίο που κατά τους ελέγχους θα προσεχτεί είναι αυτό της υδραυλικής εξισορρόπησης, δηλαδή της επίτευξης ισορροπίας θέρμανσης ανάμεσα στα διαμερίσματα. Έτσι σύμφωνα με το σχέδιο θα υπάρξει μια ανοχή στα απομακρυσμένα διαμερίσματα σε σχέση με αυτά που βρίσκονται πιο κοντά στο λεβητοστάσιο.

Και κάπου εδώ αρχίζουν τα προβλήματα. Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη του Competence Center for Securing Skilled Workers του Γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου, την οποία επικαλείται το focus online η έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων στον κλάδο της ενέργειας, θέρμανσης και κλιματισμού είναι ιδιαίτερα μεγάλη σε τεχνίτες. Σε πολλές εταιρείες, αυτό ήδη επιβραδύνει την επεξεργασία και την κάλυψη των βιβλίων παραγγελιών.

Αυτό σημαίνει πως αν οι Γερμανοί δεν βιαστούν πριν από τον χειμώνα να εξασφαλίσουν κάποιο συνεργείο επισκευών λέβητα, ίσως τον χειμώνα που θα ανέβει η ζήτηση κατακόρυφα να μην μπορούν να το κάνουν και να υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις που σε πολλές περιπτώσεις να αποδειχθεί ότι το σχέδιο είναι μη ρεαλιστικό.

Το συγκεκριμένο σχέδιο με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του ίσως αποτελέσει τη βάση των εθνικών σχεδίων απεξάρτησης από ρωσικό φυσικό αέριο και για άλλες χώρες της ΕΕ. Η Γερμανία προετοιμάζεται ήδη κι αυτό επειδή είναι η χώρα εκείνη που αφ’ ενός αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη ενεργειακή απειλή και αφ’ ετέρου πλήττεται πρώτη από τον περιορισμό των ροών από τον Nord Stream Ι.

Η μεταβίβαση των ευθυνών λόγω εκτάκτων συνθηκών προς τα νοικοκυριά και τους ιδιοκτήτες θα αποτελέσει ένα στοίχημα της επιτυχίας του σχεδίου. Πρόκειται για ένα εγχείρημα κοινωνικής συμμετοχής σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης που όχι μόνο είχε χρόνια να πραγματοποιηθεί, αλλά επίσης θα έχει ενδιαφέρον το αποτέλεσμα αν επιχειρηθεί και σε άλλες χώρες της ΕΕ.