Οι ΗΠΑ πρότειναν στην Κίνα να θέσει ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο

Οι ΗΠΑ πρότειναν στην Κίνα να θέσει ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο
Πέμπτη, 14/07/2022 - 08:25

«Άκουσαν και ήταν έτοιμοι να έχουν περαιτέρω συζητήσεις μαζί μας για το θέμα αυτό», δήλωσε η υπουργός Γέλεν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρότειναν στην Κίνα την ιδέα να τεθεί ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου κατά τη διάρκεια μιας εικονικής συνάντησης την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν σε συνέντευξή της που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στην εφημερίδα The Wall Street Journal.

Η Γέλεν βρίσκεται σε περιοδεία στην Ασία με στάσεις στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Ινδονησία αυτή την εβδομάδα για να αναζητήσει υποστήριξη για την ιδέα των ΗΠΑ να θέσουν ανώτατο όριο στις τιμές του ρωσικού εξαγωγικού αργού πετρελαίου.

Η Γέλεν συζήτησε για πρώτη φορά την ιδέα της επιβολής ανώτατου ορίου τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο με την Κίνα κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής συνάντησης με τον Κινέζο αντιπρόεδρο Λίου Χε την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε η υπουργός στην WSJ.

«Άκουσαν και ήταν έτοιμοι να έχουν περαιτέρω συζητήσεις μαζί μας για το θέμα αυτό», δήλωσε η υπουργός Γέλεν στην εφημερίδα.

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο, είναι επίσης σημαντικός εισαγωγέας ρωσικού πετρελαίου.

Την περασμένη εβδομάδα, τα στοιχεία παρακολούθησης δεξαμενόπλοιων έδειξαν ότι η Κίνα εισήγαγε πιθανότατα άλλα 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) ρωσικού αργού πετρελαίου με έκπτωση τον Ιούνιο, αφού έφερε περίπου την ίδια ποσότητα ρεκόρ τον Μάιο. Αυτό διατήρησε τη Ρωσία ως τον κορυφαίο προμηθευτή πετρελαίου της Κίνας μπροστά από τη Σαουδική Αραβία για δεύτερο συνεχή μήνα.

Μετά τη σύνοδο κορυφής τους στη Γερμανία τον περασμένο μήνα, οι ηγέτες της ομάδας G7 των κορυφαίων βιομηχανικών χωρών του κόσμου κάλεσαν όλες τις χώρες εισαγωγής να εξετάσουν το ενδεχόμενο επιβολής ανώτατου ορίου στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου.

«Θα εξετάσουμε μια σειρά προσεγγίσεων, συμπεριλαμβανομένων των επιλογών για μια πιθανή συνολική απαγόρευση όλων των υπηρεσιών, οι οποίες επιτρέπουν τη μεταφορά ρωσικού θαλάσσιου αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτός εάν το πετρέλαιο αγοράζεται σε τιμή ή κάτω από τιμή που θα συμφωνηθεί σε διαβούλευση με τους διεθνείς εταίρους», ανέφεραν οι ηγέτες της G7 στο τελικό τους ανακοινωθέν.

Οι χώρες εξακολουθούν να εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής ανώτατου ορίου τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο, αλλά αντιμετωπίζουν μια δύσκολη εξισορρόπηση μεταξύ της προσπάθειας να περιοριστούν τα έσοδα του Κρεμλίνου από το πετρέλαιο, η σημαντικότερη συνεισφορά στο πολεμικό ταμείο του Βλαντιμίρ Πούτιν, και του να μην οδηγηθούν οι διεθνείς τιμές του αργού ακόμη υψηλότερα.