Επενδύσεις ύψους 2,775 δις ευρώ από την ισπανική ενεργειακή Enagás

Επενδύσεις ύψους 2,775 δις ευρώ από την ισπανική ενεργειακή Enagás
Πέμπτη, 14/07/2022 - 08:31

Επενδύσεις, συνολικού ύψους 2,775 δις ευρώ, για τα επόμενα οκτώ έτη, εκ των οποίων, τα 1,3 δις ευρώ θα επενδυθούν τα τέσσερα πρώτα έτη και τα επόμενα 1,475 δις ευρώ τα επόμενα τέσσερα προβλέπει το στρατηγικό σχέδιο της ισπανικής εταιρείας διαχείρισης δικτύων αερίου, Enagás για την περίοδο 2022-2030.

Μάλιστα, όπως αναφέρει ενημερωτικό έγγραφο της πρεσβείας μας, εάν υπολογιστούν και οι επενδύσεις, που αναμένονται για την ευρωπαϊκή διασύνδεση αγωγών αερίου, μέσω του κοινοτικού σχεδίου RePowerEU, οι επενδύσεις ξεπερνούν τα 4,755 δις ευρώ έως και το 2030.

Σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο, η εταιρεία επικεντρώνεται στην ανάπτυξή της στην Ευρώπη, υπολογίζοντας ότι, κατά μέσο όρο, ο Ebitda (λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) της θα αυξάνεται, κατά 2%, ετησίως. Η ανάπτυξη επικεντρώνεται σε τέσσερις πυλώνες: τις υποδομές αερίου και υδρογόνου, την καινοτομία και την τεχνολογία, τη διεθνή ανάπτυξη και τα έργα ΑΠΕ. Για τις υποδομές αερίου θα επενδυθούν, συνολικά, 1,78 δις ευρώ, εκ των οποίων 890 εκ. ευρώ έως και το 2026, και θα αφορούν, ως επί το πλείστο, την ανάπτυξη του ανανεώσιμου υδρογόνου, την εκκίνηση των εγκαταστάσεων στο Musel της Αυτόνομης Κοινότητας των Αστουριών και το σχέδιο βιομεθάνιου Greenlink. Παράλληλα, η εταιρεία θεωρεί αναγκαιότητα την ευρωπαϊκή διασύνδεση, προκειμένου η Ευρώπη να ανεξαρτητοποιηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Στην ανακοίνωση των επενδύσεων, ύψους 600 εκ. ευρώ, συμπεριλαμβάνεται και ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP), που ενώνει το Αζερμπαϊτζάν με την Ιταλία, με διπλασιασμό της χωρητικότητας του αγωγού (έως 20 bcm) και την ανάπτυξη υποδομών σε Ελλάδα και Αλβανία.

Επίσης, η εν λόγω εταιρεία δίνει βαρύτητα και στη θυγατρική της για τις ΑΠΕ, Enagás Renovable, η οποία σχεδιάζει να επενδύσει, περί τα 205 εκ. ευρώ σε 30 έργα υδρογόνου και 85 εκ. ευρώ σε 20 έργα παραγωγής βιομεθανίου και κυκλικής διαχείρισης απορριμμάτων. Ο ρόλος, που θα παίξει το πράσινο υδρογόνο, αναμένεται ότι θα είναι καθοριστικός για την πράσινη μετάβαση και την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία. Η Enagás υποστηρίζει ότι μπορεί να έχει θεμελιώδη ρόλο στην εν λόγω απεξάρτηση της Ευρώπης, υποσχόμενη να μπορεί να διαχειριστεί, έως και το 20% της συνολικής ευρωπαϊκής παραγωγής. Εξάλλου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας, κ. Arturo Gonzalo, διαβεβαίωσε ότι η Ισπανία είναι προετοιμασμένη και πλήρως έτοιμη για τη διακοπή ροών ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη, αφού έχει βρει άλλες εναλλακτικές. Ωστόσο, εξέφρασε την ανησυχία του για τις υπόλοιπες χώρες, ενώ τόνισε ότι οι υποδομές της Ισπανίας, που αφορούν το αέριο και, ιδιαίτερα, το υγροποιημένο, μπορούν να βοηθήσουν όλη την Ευρώπη.

Τέλος, στην τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία, διατίθενται 105 εκ. ευρώ. Η Enagás υπολογίζει ότι θα κλείσει το έτος με κέρδη, μεταξύ 380 και 390 ευρώ. Στις εκτιμήσεις αυτές, λαμβάνονται υπόψη, τόσο οι θετικές επιπτώσεις από την πώληση μετοχών, όσο και οι αρνητικές, εξαιτίας της διακοπής της επένδυσης στην αμερικανική Taligrass Energy.