Η Ουγγρική κυβέρνηση κήρυξε καθεστώς «ενεργειακής έκτακτης ανάγκης»

Η Ουγγρική κυβέρνηση κήρυξε καθεστώς «ενεργειακής έκτακτης ανάγκης»
Πέμπτη, 14/07/2022 - 08:15

Οι ουγγρικές αρχές ανακοίνωσαν τη θέσπιση ενός «καθεστώτος έκτακτης ενεργειακής ανάγκης» και υιοθέτησαν μια σειρά περιοριστικών μέτρων όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Τον Αύγουστο θα τεθεί σε ισχύ το πακέτο μέτρων που αποτελείται από επτά σημεία, σκοπός του οποίου, σύμφωνα με την κυβέρνηση, είναι η προετοιμασία για την ενεργειακή κρίση και η προστασία της μείωσης της οικιακής κοινής ωφέλειας. Ταυτόχρονα, οι μειωμένες τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας θα παραμείνουν σε ισχύ μόνο μέχρι την κατανάλωση του μέσου ουγγρικού νοικοκυριού από την πρώτη Αυγούστου.

Οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται δραστικά σε όλη την Ευρώπη, σε ένα χρόνο η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε περισσότερο από πέντε φορές από αυτή του φυσικού αερίου και πάνω από έξι φορές, και δεν υπάρχει τέλος. Στην Ευρώπη δεν θα υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο για τη φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο θέρμανσης – αιτιολόγησε τα ενεργειακά μέτρα της κυβέρνησης στην έκτακτη Κυβερνητική Ενημέρωση ο αρμόδιος υπουργός του πρωθυπουργού.

Ο Gergely Gulyás ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση κηρύσσει ενεργειακή έκτακτη ανάγκη. Τον Αύγουστο θα τεθούν σε ισχύ έκτακτα μέτρα που αποτελούνται από επτά σημεία, στόχος τους είναι η προετοιμασία για την ενεργειακή κρίση και η προστασία της μείωσης των οικιακών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.

Τα επτά μέτρα:

-Η εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου θα αυξηθεί από 1,5 δισ. σε 2 δισ., η άποψη του εξειδικευμένου υπουργείου είναι ότι αυτό είναι εφικτό.

-Ο Péter Szijjártó, Υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου, πρέπει να αγοράσει επιπλέον αποθέματα φυσικού αερίου. Οι οικιακές δεξαμενές φυσικού αερίου έχουν πλέον πληρωθεί στο 44%, εκ των οποίων η χώρα μπορεί να τροφοδοτείται με φυσικό αέριο για ένα τρίμηνο του έτους.

-Η κυβέρνηση διατάσσει την απαγόρευση των εξαγωγών ενεργειακών φορέων και καυσόξυλων.

-Αυξημένη θα είναι η εξόρυξη λιγνίτη μέχρι το τέλος του έτους.

-Τα μπλοκ του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής της Μάτρας πρέπει να επανεκκινηθούν.

-Προκειμένου να διατηρηθεί η ασφαλής παροχή ρεύματος, ξεκινούν την παράταση του ωραρίου λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού του Paks.

-Από την 1η Αυγούστου, οι μειωμένες τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας θα ισχύουν μόνο μέχρι την κατανάλωση του μέσου ουγγρικού νοικοκυριού, η αγοραία τιμή πρέπει να καταβληθεί για την κατανάλωση πάνω από αυτό.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η μέση κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας είναι 210 kWh/μήνα, έως 2523 kWh κατανάλωση ενέργειας σε ετήσια βάση, για φυσικό αέριο 144 κυβικά μέτρα/μήνα, έως 1529 κυβικά μέτρα κατανάλωσης αερίου σε ετήσιο επίπεδο. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα τρία τέταρτα των νοικοκυριών καταναλώνουν κάτω από τον μέσο όρο. Το μειωμένο όριο κατανάλωσης φυσικού αερίου για πολύτεκνες οικογένειες θα παραμείνει.

Τελευταία τροποποίηση στις 14/07/2022 - 08:25