Τα hedge funds ξεφορτώνονται βιαστικά τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου

Τα hedge funds ξεφορτώνονται βιαστικά τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου
Τετάρτη, 13/07/2022 - 07:09

Πούλησαν το ισοδύναμο 110 εκατομμυρίων βαρελιών στα έξι πιο σημαντικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και δικαιωμάτων προαίρεσης που σχετίζονται με το πετρέλαιο την εβδομάδα έως τις 5 Ιουλίου.

Το πρωί της Τρίτης οι τιμές του πετρελαίου κατέρρευσαν κατά περισσότερο από επτά τοις εκατό, καθώς στο επίκεντρο βρέθηκαν οι φόβοι για καταστροφή της ζήτησης λόγω των νέων λουκέτων στην Κίνα, η αύξηση του πληθωρισμού και το ισχυρό δολάριο.

Οι επενδυτές ξεφορτώθηκαν τα παράγωγα που σχετίζονται με το πετρέλαιο την περασμένη εβδομάδα με έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς της εποχής της πανδημίας, καθώς οι φόβοι για ύφεση εντάθηκαν.

Τα hedge funds και άλλοι διαχειριστές κεφαλαίων πούλησαν το ισοδύναμο 110 εκατομμυρίων βαρελιών στα έξι πιο σημαντικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και δικαιωμάτων προαίρεσης που σχετίζονται με το πετρέλαιο την εβδομάδα έως τις 5 Ιουλίου.

Οι διαχειριστές κεφαλαίων έχουν πλέον πουλήσει συνολικά 201 εκατομμύρια βαρέλια τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, σύμφωνα με τα αρχεία θέσεων που δημοσιεύονται από την ICE Futures Europe και την αμερικανική Επιτροπή Εμπορευματικών Συμβολαίων Μελλοντικής Διαπραγμάτευσης.

Η συνδυασμένη θέση έχει μειωθεί σε μόλις 445 εκατομμύρια βαρέλια από το πρόσφατο υψηλό των 761 εκατομμυρίων στις αρχές Ιανουαρίου.

Το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής την περασμένη εβδομάδα προήλθε από τη ρευστοποίηση προηγούμενων ανοδικών θέσεων αγοράς (-71 εκατομμύρια βαρέλια) και όχι από τη δημιουργία νέων καθοδικών θέσεων πώλησης (+39 εκατομμύρια).

Η ανοδική προδιάθεση του τομέα των hedge funds έχει εξατμιστεί, με τις long θέσεις να υπερτερούν των short με αναλογία 3,82:1 από 6,68:1 μόλις πριν από τέσσερις εβδομάδες.

Οι πωλήσεις της περασμένης εβδομάδας καθοδηγήθηκαν από το Brent (-54 εκατ. βαρέλια) και το NYMEX και ICE WTI (-41 εκατ.), αλλά υπήρξαν επίσης πωλήσεις στην αμερικανική βενζίνη (-8 εκατ.) και στο ευρωπαϊκό πετρέλαιο κίνησης (-7 εκατ.). Μόνο το αμερικανικό ντίζελ παρέμεινε αμετάβλητο.

Η συνδυασμένη θέση των μεσαίων αποσταγμάτων (βενζίνη και ντίζελ) έχει μειωθεί για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες συνολικά κατά 17 εκατομμύρια βαρέλια και βρίσκεται πλέον στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 μηνών.

Τα αποστάγματα είναι τα πιο ευαίσθητα στον οικονομικό κύκλο και τόσο ο αριθμός των θέσεων όσο και ο λόγος long-short έχουν πέσει σε επίπεδα που συνάδουν με μια οικονομία που εισέρχεται σε περίοδο βραδύτερης ανάπτυξης. Μόνο η έλλειψη δυναμικότητας των διυλιστηρίων και τα χαμηλά αποθέματα πιθανώς εμποδίζουν τη θέση στα αποστάγματα να μειωθεί ακόμη περισσότερο.

Δεν υπάρχει τέτοια στήριξη, ωστόσο, για το αργό πετρέλαιο. Η συνδυασμένη θέση έχει μειωθεί σε μόλις 339 εκατομμύρια βαρέλια με αναλογία long-short 3,77:1.

Οι επενδυτές χαρτοφυλακίου είναι τώρα τοποθετημένοι για μια επιβράδυνση στα μέσα του κύκλου ή για μια ύφεση στο τέλος του κύκλου, η οποία αναμένεται να ανακουφίσει τις τρέχουσες ελλείψεις πετρελαίου και να αναπληρώσει τα εξαντλημένα αποθέματα μέσα στους επόμενους 12 μήνες.