Πώς διαμορφώνονται τα μπλε τιμολόγια για τον Απρίλιο- Τι να προσέχουν οι καταναλωτές πριν επιλέξουν

Πώς διαμορφώνονται τα μπλε τιμολόγια για τον Απρίλιο- Τι να προσέχουν οι καταναλωτές πριν επιλέξουν
Τετάρτη, 03/04/2024 - 08:11

Τα μπλε τιμολόγια με «κλειδωμένη» τιμή για έξι, οκτώ ή 12 μήνες αποτελούν μια ασφαλή επιλογή για τους καταναλωτές με την «ψαλίδα» σε σχέση με τα πράσινα τιμολόγια, όπου παραμένει η πλειοψηφία των καταναλωτών να μειώνεται.

Κλιμακώνεται η «μάχη» του ανταγωνισμού στο νέο καθεστώς στη λιανεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Μπορεί τα πράσινα τιμολόγια που ανακοίνωσαν χθες οι προμηθευτές να είναι ελαφρώς αυξημένα σε σχέση με τον Μάρτιο με τις τιμές να ξεκινούν από 9,06 λεπτά ανά κιλοβατώρα και να φτάνουν μέχρι τα 14,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα, η έκπληξη ωστόσο του μήνα ήρθε από το σταθερό της ΔΕΗ που μείωσε τις χρέωσεις έως και 32%.

Τα μπλε τιμολόγια με «κλειδωμένη» τιμή για έξι, οκτώ ή 12 μήνες αποτελούν μια ασφαλή επιλογή για τους καταναλωτές με την «ψαλίδα» σε σχέση με τα πράσινα τιμολόγια, όπου παραμένει η πλειοψηφία των καταναλωτών να μειώνεται.

Ωστόσο, οι καταναλωτές πριν αποφασίσουν να δεσμευτούν θα πρέπει να συνυπολογίζουν όλες τις παραμέτρους που διαμορφώνουν την τελική τιμή και αυτό τελικά που θα πληρώσουν στο τέλος του μήνα. Δηλαδή, εκτός από την χρέωση της προμήθειας ρεύματος, το μηνιαίο πάγιο αλλά και τις προϋποθέσεις που διαμορφώνουν την τελική τιμή χρέωσης, αν δηλαδή έχει έκπτωση συνέπειας ή αν απαιτείται πάγια εντολή για την εξόφληση των λογαριασμών.

Τα τιμολόγια σταθερής εξάμηνης και οκτάμηνης διάρκειας είναι:

Protergia: Το μπλε τιμολόγιο της Protergia, το πρόγραμμα Protergia Οικιακό / Οικιακό Ν - Value Safe έχει την πιο ανταγωνιστική τιμή χρέωσης ανά κιλοβατώρα αλλά υψηλότερο πάγιο σε σχέση με κάποια άλλα σταθερά τιμολόγια. Είναι εξάμηνης διάρκειας με πάγιο 9,90 ευρώ τον μήνα και χρέωση 9,75 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Ηρων: Το Fix Genius Home 3 της Ηρων είναι το δεύτερο χαμηλότερο στην χρέωση, η οποία διαμορφώνεται στα 9,92 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Περιλαμβάνει έκπτωση συνέπειας και το μηνιαίο πάγιο διαμορφώνεται στα 9,5 ευρώ. Το πρόγραμμα είναι εξάμηνης διάρκειας. Η εταιρεία παρέχει και τιμολόγιο 12μηνης διάρκειας, το πρόγραμμα Home Fix 4, με πάγιο επίσης 9,90 ευρώ και χρέωση 11,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας. Και τα δύο προγράμματα της Ηρων απευθύνονται και σε δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας: Με το Maxi Home Fixed οκτάμηνης διάρκειας, η εταιρεία προσφέρει σταθερή τιμή στα 12,3 λεπτά ανά κιλοβατώρα, με πάγιο 9 ευρώ ανά μήνα.

Στα 12μηνης διάρκειας σταθερά τιμολόγια τις χαμηλότερες χρεώσεις έχει η ΔΕΗ. Αναλυτικά τα προγράμματα έχουν ως εξής:

ΔΕΗ: Δύο σταθερά προγράμματα παρέχει η ΔΕΗ 12μηνης διάρκειας και τα δύο. Το πρώτο πρόγραμμα, myHomeEnter έχει μηνιαίο πάγιο 5 ευρώ και ενιαία χρέωση για ημερήσια και νυχτερινή κατανάλωση 12,3 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Το δεύτερο τιμολόγιο, το myHomeOnline, έχει μηνιαίο πάγιο 3,5 ευρώ. Η χρέωση είναι διαφοροποιημένη σε ημερήσια και νυχτερινή και διαμορφώνεται στα 12,3 λεπτά ανά κιλοβατώρα για ημερήσια κατανάλωση και στα 11,3 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τις νυχτερινές καταναλώσεις. Το τιμολόγιο αυτό δεν παρέχεται σε καταναλωτές που δεν έχουν ενεργοποιήσει την υπηρεσία myΔΕΗ και προϋποθέτει την αποστολή ηλεκτρονικών μηνιαίων λογαριασμών και την εξόφληση μέσω πάγιας τραπεζικής εντολής μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας. Και τα δύο προγράμματα δεν έχουν προϋπόθεση συνέπειας, η διάρκεια της σύμβασης κατά την οποία ο καταναλωτής «κλειδώνει» τις τιμές αυτές είναι ένα έτος και προβλέπεται ρήτρα πρόωρης αποχώρησης που βαίνει μειούμενη ανάλογα με τη διάρκεια που υπολείπεται για τη λήξη του συμβολαίου.

Ζενίθ: Δωδεκάμηνης διάρκειας είναι στο σταθερό τιμολόγιο που παρέχει η Ζενίθ. Το πρόγραμμα Power Home Direct έχει μηνιαίο πάγιο 7 ευρώ και χρέωση προμήθειας με έκπτωση συνέπειας 12,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Χωρίς την έκπτωση συνέπειας η χρέωση είναι στα 19,9 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Η ρήτρα πρόωρης αποχώρησης είναι στα 100 ευρώ από τον 1ο έως και τον 6ο μήνα, στα 50 ευρώ από τον 7ο έως και τον 11ο και μηδενική τον τελευταίο μήνα λήξης του συμβολαίου.

ΕΛΙΝΟΙΛ: Με μηνιαίο πάγιο 5 ευρώ το Power On! Blue Day της ΕΛΙΝΟΙΛ έχει χρέωση ημερήσιας κατανάλωσης 14,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Η ρήτρα αποχώρησης είναι στα 100 ευρώ για τους πρώτους έξι μήνες και 50 ευρώ αν η καταγγελία της σύμβασης γίνει στους επόμενους μήνες και πριν τη λήξη της.

NRG: Διαθέτει το πρόγραμμα fixed 4U με 15,1 λεπτά ανά κιλοβατώρα και πάγιο 3,5 ευρώ με προϋπόθεση έκπτωσης παγίου τον ηλεκτρονικό λογαριασμό και την πάγια εντολή εξόφλησης.

Volton: Παρέχει το πρόγραμμα Blue Fixed με 15,75 λεπτά ανά κιλοβατώρα και πάγιο 5,90 ευρώ και έκπτωση συνέπειας

We Energy: Παρέχει το πρόγραμμα WE YELLOW HOME, με μηνιαίο πάγιο 4 ευρώ και τιμή χρώσης 16 λεπτά ανά κιλοβατώρα, καθώς και τα προγράμματα της Φυσικό Αέριο Home Fixed με πάγιο 9,90 και χρέωση 19,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα και της Solar Energy με το οικιακό Fixed, 10 ευρώ πάγιο και 36 λεπτά ανά κιλαβατώρα.

Τελευταία τροποποίηση στις 03/04/2024 - 08:52