Λογαριασμοί ρεύματος: Στην τελική ευθεία η έκδοση μηνιαίων εκκαθαριστών

Λογαριασμοί ρεύματος: Στην τελική ευθεία η έκδοση μηνιαίων εκκαθαριστών
Σάββατο, 30/03/2024 - 08:21

Προχωρά με γρήγορους ρυθμούς το οριστικό τέλος στην έκδοση έναντι λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Η καταμέτρηση των παροχών σε μηνιαία βάση από τον ΔΕΔΔΗΕ έχει αρχίσει σταδιακά από τον Ιανουάριο και όλο και περισσότεροι καταναλωτές μπαίνουν στο σύστημα των πραγματικών χρεώσεων.

Ηδη 2 εκατ. μετρητές βρίσκονται σε μηνιαία τιμολόγηση από τα συνεργεία του Διαχειριστή και σύμφωνα με τα όσα είπε στο πλαίσιο του 5ου Power & Gas Forum η Γενική Διευθύντρια Εμπορικών Λειτουργιών δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, κ. Οντίν Γκίνη, μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου στο σύστημα θα ενταχθούν όλοι οι μετρητές.

Ο Διαχειριστής έχει ζητήσει με ανακοίνωσή του οι καταναλωτές να διασφαλίζουν ότι το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ και των συνεργαζόμενων εργολαβικών εταιριών θα έχει πρόσβαση στο χώρο των μετρητών του ακινήτου, προκειμένου να γίνει η λήψη ένδειξης από τον μετρητή και στη συνέχεια να χορηγηθεί στον Προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας που έχει επιλέξει ο πελάτης, για την έκδοση εκκαθαριστικού λογαριασμού.

Ενημέρωση από τους προμηθευτές

Ωστόσο και οι περισσότεροι προμηθευτές ενημερώνουν τους πελάτες τους με μηνύματα όταν αρχίζει από τον ΔΕΔΔΗΕ η καταμέτρηση της παροχής σε μηνιαία βάση και η έκδοση πλέον εκκαθαριστικού λογαριασμού ζητώντας παράλληλα ότι εφόσον δεν υπάρχει έξυπνος μετρητής θα χρειαστεί να υπάρχει πρόσβαση στον χώρο που βρίσκεται ο μετρητής.

Σύμφωνα με τα όσα είπε η κ. Γκίνη στο συνέδριο η διαδικασία της μηνιαίας καταμέτρησης θα βοηθήσει τους πελάτες να εξοικονομήσουν ενέργεια και να μπορούν να διαλέγουν το κατάλληλο τιμολόγιο, καθώς θα έχουν εκκαθαριστική τιμολόγηση κάθε μήνα. Κατά συνέπεια αυτό θα συμβάλει και στην ευελιξία των προμηθευτών.

Ταυτόχρονα, εξήγησε ότι η μηνιαία τιμολόγηση θα βοηθήσει στο πρόβλημα των ρευματοκλοπών, καθώς θα γίνονται πιο τακτικά οι παρατηρήσεις στην κατανάλωση.
Ερωτώμενη για τους έξυπνους μετρητές, διευκρίνισε ότι οι πρώτοι 360.000 θα τοποθετηθούν σε μεγάλους πελάτες και οργανισμούς του δημοσίου. Έτσι, στο τέλος του έτους θα τηλε-καταμετράται το 55% της συνολικής καταναλισκόμενης ενέργειας.

To θέμα των μηνιαίων εκκαθαριστικών αποτελεί σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ένα σημαντικό εργαλείο κατά των ρευματοκλοπών. Όπως είχε αναφέρει ο υπουργός κ. Σκυλακάκης προαναγγέλλοντας το νέο σύστημα για μηνιαίες καταμετρήσεις σε όλη την Ελλάδα θα υπάρξει δραστική μείωση του φαινομένου. Επιπλέον, είχε τονίσει ότι και αυτή η εξέλιξη, σε συνδυασμό με την τόνωση του ανταγωνισμού μεταξύ των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος, την περαιτέρω διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό δυναμικό μας και τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών μας, θα έχει σημαντικά οφέλη για τους καταναλωτές, με κυριότερο τους χαμηλότερους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Άλλωστε το σύστημα των μηνιαίων χρεώσεων με την αξιοποίηση από την πλευρά των καταναλωτών της δυνατότητας που παρέχουν οι προμηθευτές να καταχωρίζουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κάθε μήνα συστήνει και η ΡΑΑΕΥ τονίζοντας ότι η καταγραφή των ενδείξεων του μετρητή σε μηνιαία βάση στην ιστοσελίδα του παρόχου τους ή στον ΔΕΔΔΗΕ ώστε η χρέωση να γίνεται επί της πραγματικής κατανάλωσης και όχι κατ’ εκτίμηση μπορεί να επιφέρει μεγάλες διακυμάνσεις στους λογαριασμούς.