Μπλε τιμολόγια: Ποια είναι τα φθηνότερα, τι ισχύει με πάγια και ρήτρα αποχώρησης

Μπλε τιμολόγια: Ποια είναι τα φθηνότερα, τι ισχύει με πάγια και ρήτρα αποχώρησης
Τετάρτη, 07/02/2024 - 06:27

Οκτώ εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας παρέχουν 12 μπλε τιμολόγια, προϊόντα σταθερής 12μηνης χρέωσης.

Από 12,9 λεπτά έως 36 λεπτά την κιλοβατώρα είναι οι χρεώσεις των μπλε τιμολογίων 12μηνης διάρκειας που παρέχουν οι προμηθευτές τον Φεβρουάριο. Οκτώ εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας παρέχουν 12 προϊόντα σταθερής 12μηνης χρέωσης ενώ μετά την ανακοίνωση της ΡΑΑΕΥ για το τι ισχύει με τα νέα τιμολόγια, που προβλέπονται με την υπουργική απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναμένονται στην αγορά και νέα προϊόντα με σταθερή χρέωση μικρότερης διάρκειας, όχι λιγότερο από έξι μήνες.

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, τα προϊόντα, που έχουν αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα της ΡΑΑΕΥ, τα σταθερά τιμολόγια που παρέχονται είναι:

Η χαμηλότερη χρέωση στο σταθερό τιμολόγιο είναι της Ζενίθ με 12,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας και μηνιαίο πάγιο 7 ευρώ. Πρόκειται για το πρόγραμμα Power Home Direct το οποίο έχει αρχική τιμή 19,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα, χρέωση την οποία θα πληρώσει ο καταναλωτής που θα χάσει την έκπτωση συνέπειας. Η Ζενίθ παρέχει και δεύτερο προϊόν σταθερής χρέωσης το Power Home Fixed SE με μηνιαίο πάγιο 5 ευρώ αλλά υψηλότερη τιμή κιλοβατώρας η οποία ανέρχεται στα 16 λεπτά ανά κιλοβατώρα και αυτό με έκπτωση συνέπειας. Η αποχώρηση αν γίνει στους πρώτους έξι μήνες έχει πέναλτι 100 ευρώ από τον 7ο έως τον 11ο μήνα η ρήτρα αποχώρησης είναι 50 ευρώ και στον 12ο μήνα δεν υπάρχει ρήτρα. Η έκπτωση συνέπειας παρέχεται εφόσον γίνεται εμπρόθεσμη εξόφληση όλων των λογαριασμών (εκκαθαριστικού και έναντι) που αφορούν στο διάστημα κατανάλωσης, όπως αυτό ορίζεται στον εκάστοτε εκκαθαριστικό λογαριασμό. Η έκπτωση υπολογίζεται και πιστώνεται στον πρώτο, κατά σειρά, λογαριασμό που έπεται έκαστου εκκαθαριστικού. Σε περίπτωση που δεν εξοφληθεί εμπρόθεσμα έστω και ένας Λογαριασμός Κατανάλωσης (είτε έναντι είτε εκκαθαριστικός) που αφορά το διάστημα κατανάλωσης, όπως ορίζεται στον εκκαθαριστικό λογαριασμό, δεν αποδίδεται η έκπτωση για το χρονικό διάστημα το οποίο αφορά ο εν λόγω εκκαθαριστικός λογαριασμός.

Το δεύτερο φθηνότερο τιμολόγιο είναι της Ελινόιλ με πάγιο 5 ευρώ και 14,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Η χρέωση νυχτερινού ανέρχεται σε 13,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Η ρήτρα αποχώρησης είναι στα 100 ευρώ για τους πρώτους έξι μήνες και 50 ευρώ αν η καταγγελία της σύμβασης γίνει μετά τους έξι μήνες και πριν τη λήξη της.

Στα 15,75 λεπτά ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας είναι το μπλε τιμολόγιο της Volton, το Volton Blue Fixed, με μηνιαίο πάγιο 5,9 ευρώ. Η αρχική τιμή του προγράμματος είναι στα 17,5 λεπτά. Η ρήτρα πρόωρης αποχώρησης ανέρχεται σε 120 ευρώ για τον πρώτο μήνα του συμβολαίου και μειώνεται 10 ευρώ για κάθε επόμενο μήνα. Η εταιρεία παρέχει και δεύτερο μπλε προϊόν χωρίς πάγιο, Volton Blue Smart με χρέωση 18,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα και διαφορετικές εμπορικές πολιτικές με βάση την κατανάλωση.

Με πάγιο στα 4 ευρώ τον μήνα και χρέωση με έκπτωση συνέπειας 15,93 λεπτά ανά κιλοβατώρα (με αρχική τιμή 17,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα) είναι στο σταθερό τιμολόγιο Fix Genius Home που παρέχει η εταιρεία ΗΡΩΝ. Στο πρόγραμμα αυτό 12μηνης διάρκειας η ΗΡΩΝ χρεώνει ρήτρα πρόωρης αποχώρησης μέχρι τους έξι μήνες. Παρέχει στους καταναλωτές και ένα δεύτερο προϊόν, το Home Fix 3, χωρίς έκπτωση συνέπειας, με πάγιο 7,5 ευρώ τον μήνα και με χρέωση 16,5 λεπτά την κιλοβατώρα. Ακόμη χαμηλότερο πάγιο, 3,5 ευρώ τον μήνα, αλλά με υψηλότερη χρέωση 16,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα, προσφέρει η Protergia με το πρόγραμμα Οικιακό Value Safe. Η ρήτρα αποχώρησης είναι 100 ευρώ για τους πρώτους έξι μήνες και 50 ευρώ για τους επόμενους μήνες.

Με 16,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα, χωρίς έκπτωση συνέπειας και με πάγιο 3 ευρώ τον μήνα, το χαμηλότερο στα σταθερά τιμολόγια- είναι το σταθερό πρόγραμμα Bright της Elpedison. Το πέναλτι στους καταναλωτές που θα θελήσουν να αποχωρήσουν πριν τη λήξη του 12μηνου συμβολαίου είναι 100 ευρώ τον πρώτο μήνα και για κάθε επόμενο μήνα 10 ευρώ χαμηλότερα μέχρι και τον 10ο μήνα, που ο καταναλωτής επιβαρύνεται με ρήτρα αποχώρησης 10 ευρώ.

To μπλε τιμολόγιο της ΔΕΗ My Home Online έχει 3,5 ευρώ μηνιαίο πάγιο και χρέωση ημέρας 17,5 λεπτά και νύχτας 16,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Η ρήτρα πρόωρης αποχώρησης από το σταθερό τιμολόγιο της ΔΕΗ είναι 60 ευρώ για τους πρώτους τρεις μήνες παραμονής στο πρόγραμμα, 40 ευρώ από τον 4ο έως και τον 6ο μήνα και 20 ευρώ από τον 7ο έως και τον 9ο μήνα. Οι καταναλωτές που θα φύγουν δύο μήνες πριν τη λήξη του συμβολαίου δεν επιβαρύνονται με ρήτρα αποχώρησης.

Το τιμολόγιο της Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, Home Fixed έχει μηνιαίο πάγιο 9,9 ευρώ και χρέωση 19,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Το πέναλτι αποχώρησης είναι 100 ευρώ αν ο πελάτης αποχωρήσει από τον 1ο έως και τον 4ο μήνα μετά τη σύναψη του συμβολαίου, με 60 ευρώ αν η αποχώρηση γίνει από τον 5ο μέχρι και τον 8ο μήνα και 30 ευρώ αν η αποχώρηση γίνει μετά από εννέα έως 11 μήνες παραμονής στο συμβόλαιο και στον τελευταίο μήνα δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση.

Τέλος, το πρόγραμμα οικιακό Fixed της Solar Energy εχει πάγιο 10 ευρώ και χρέωση 36 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης από τον πελάτη πριν από την συμπλήρωση της ορισμένης διάρκειας παραπάνω ο πελάτης θα επιβαρύνεται με ποινή πρόωρης αποχώρησης η οποία θα υπολογίζεται με βάση την πάγια χρέωση του παρόντος τιμοκαταλόγου σε ημερήσια βάση και θα επιβάλλεται για το διάστημα ημερολογιακών ημερών από την παύση εκπροσώπησης έως την συμπλήρωση των 12 μηνών (365 ημέρες). Το ποσό αυτό θα χρεωθεί στον τελικό λογαριασμό κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Τελευταία τροποποίηση στις 08/02/2024 - 07:17