Τιμολόγια ρεύματος: Έρχεται νέο χρώμα - Πότε τελειώνουν οι έναντι λογαριασμοί

Τιμολόγια ρεύματος: Έρχεται νέο χρώμα - Πότε τελειώνουν οι έναντι λογαριασμοί
Τετάρτη, 24/01/2024 - 06:15

Έρχεται νέο χρώμα στα τιμολόγια ρεύματος για προϊόντα σταθερά, αλλά με μικρότερη διάρκεια από 12 μήνες.

Σε λιγότερο από έναν μήνα από την εφαρμογή του νέου καθεστώτος στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με τα πολύχρωμα τιμολόγια και έρχονται νέες αλλαγές.
Το νέο προϊόν της Φυσικό Αέριο, σταθερής οκτάμηνης διάρκειας με ανταγωνιστικές τιμές, προκάλεσε μεν την αντίδραση της ΡΑΑΕΥ με τη διαφωνία να εστιάζεται στο τι προβλέπεται στον Κώδικα Προμήθειας και τι στην υπουργική, φέρνει δε αλλαγές στο πόσους τύπους τιμολόγιων θα έχουν στη διάθεσή τους οι καταναλωτές.

«Σταθμίζουμε τι είναι προς όφελος του καταναλωτή και η ευρωπαϊκή οδηγία που ενθαρρύνει την ελευθερία των τιμολογίων και την επιλογή των καταναλωτών, μάς κατευθύνει στη μεγιστοποίηση της ποικιλίας των τιμολογίων αρκεί να καταλαβαίνει ο καταναλωτής τι γίνεται και να υπάρχει διαφάνεια» επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας χθες στον Real Fm.

Προανήγγειλε δε αλλαγές σε ό,τι αφορά τη διάρκεια των σταθερών τιμολογίων. Όπως είπε «το πλαίσιο χρήζει ερμηνείας. Υπάρχει ένα κομμάτι σε μια υπουργική που λέει ότι με συναίνεση του καταναλωτή μπορείς να φύγεις από τον γενικό κανόνα του ενός έτους και να πας στους έξι μήνες. Δεν το ερμηνεύει έτσι η ΡΑΑΕΥ.

Αλλάζουν οι κανόνες για τα τιμολόγια ρεύματος

«Η δική μου άποψη είναι ότι πάντα η ερμηνεία πρέπει να γίνεται προς το συμφέρον του καταναλωτή και αυτό είναι να έχουμε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και περισσότερα τιμολόγια φτάνει να υπάρχει επαρκής διαφάνεια. Το πλαίσιο εδώ όντως χρήζει ερμηνείας , αν δηλαδή μπορείς να φύγεις από τον ένα χρόνο και να πας στους έξι μήνες. Η ΡΑΑΕΥ έκανε μια ανάποδη ερμηνεία. Η δική μας θέση ως υπουργείο είναι ότι δεν μπορούμε να παρεμβαίνουμε στην ερμηνεία της ΡΑΑΕΥ, είναι θεσμικός ο ρόλος της, αλλά μπορούμε να αλλάζουμε τους κανόνες. Οπερ και θα κάνουμε» σημείωσε.

Επιχειρηματολογώντας ως προς την ανάγκη να υπάρξουν και μικρότερης διάρκειας σταθερά τιμολόγια είπε ότι αυτά δίνουν καλύτερη τιμή, όπως το νέο προϊόν που έχει κυκλοφορήσει στην αγορά και έχει σταθερή οκτάμηνη χρέωση, αντί της δωδεκάμηνης που έχουν τα μπλε, τόνισε ότι ο κίνδυνος αντιστάθμισης είναι μικρότερος σε μικρότερη διάρκεια με το ρίσκο στο τελευταίο τετράμηνο του έτους να ανεβάζει τον κίνδυνο.

Όπως είπε ο υπουργός, δεν είναι κακό να έχεις ένα τιμολόγιο σταθερό μικρότερου διαστήματος που μπορεί να είναι φθηνότερο λόγω της μικρότερης αντιστάθμισης.

«Εχουμε διανύσει αρκετό δρόμο από τότε που είχαμε 130 τιμολόγια και ο κόσμος μετά από μια πρώτη αρχική ταλαιπωρία έχει αρχίσει να καταλαβαίνει τις διαφορές τι σημαίνει σταθερό, κυμαινόμενο, αντιστάθμιση κ.α.» πρόσθεσε και υπεραμύνθηκε του πράσινου τιμολογίου λέγοντας ότι με την παρέμβαση του υπουργείου και χωρίς εισήγηση της ΡΑΑΕΥ έγινει το ειδικό αυτό τιμολόγιο όπου οι καταναλωτές μπορούν να συγκρίνουν πλέον τις τιμές.

Τέλος οι έναντι λογαριασμοί

Τέλος διαβεβαίωσε ότι η μηνιαία καταμέτρηση ρεύματος θα ξεκινήσει τον Μάιο και θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο για το σύνολο των καταναλωτών τονίζοντας ότι ο ΔΕΔΔΗΕ είναι απόλυτα έτοιμος ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στο μέτρο αυτό, το οποίο σημειωτέον αποτελεί και ένα από τα μέτρα του υπουργείου για την αντιμετώπιση του φαινομένου των ρευματοκλοπών.