«Γκρίζα» σημεία στα μπλε τιμολόγια ρεύματος και στην αλλαγή προμηθευτή

«Γκρίζα» σημεία στα μπλε τιμολόγια ρεύματος και στην αλλαγή προμηθευτή
Πέμπτη, 11/01/2024 - 06:59

Στα μπλε τιμολόγια ρεύματος ένα από τα «γκρίζα» σημεία του νέου συστήματος τιμολόγησης είναι τι συμβαίνει σε περίπτωση πρόωρης αποχώρησης.

Η «μάχη» για τα τιμολόγια έχει ξεκινήσει με ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των καταναλωτών να είναι στα πράσινα τιμολόγια, αλλά καλύτερη εικόνα για το τι θα επιλέξουν θα σχηματιστεί σε περίπου ένα μήνα, όταν δηλαδή θα εκδοθούν τα κίτρινα τιμολόγια.

Εκτιμήσεις αναλυτών κάνουν λόγο για ένα ακόμα γύρο εκπτώσεων στα πράσινα τιμολόγια, ειδικά από εκείνους τους παρόχους που είχαν πιο υψηλή τη χρέωση της κιλοβατώρας σε αυτά για το μήνα Ιανουάριο. Σε κάθε περίπτωση, κάτι που θα πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές σχετίζεται με την έκπτωση συνέπειας την οποία χάνουν σε περίπτωση, που δεν εξοφλήσουν εμπρόθεσμα τον λογαριασμό ρεύματος.

Τι συμβαίνει με τα μπλε τιμολόγια ρεύματος

Με τα δεδομένα που υπάρχουν πάντως σήμερα εκτιμάται πως πολύ δύσκολα κάποιος καταναλωτής θα αλλάξει τιμολόγιο ή πάροχο τουλάχιστον το πρώτο τρίμηνο και ο λόγος είναι ότι από τη στιγμή που δεν θα υπάρξει αναταραχή και οι τιμές παραμείνουν στα ίδια επίπεδα τότε ελάχιστοι καταναλωτές θα μετακινηθούν σε άλλους προμηθευτές ή τιμολόγια. Ωστόσο, ένα από τα «γκρίζα» σημεία του νέου συστήματος τιμολόγησης είναι τι συμβαίνει σε περίπτωση πρόωρης αποχώρησης. Για παράδειγμα όπως αναφέρουν ενεργειακοί εμπειρογνώμονες στο iEnergeia.gr παραμένει ερώτημα τι θα γίνει εάν ένας καταναλωτής φύγει στις 30 Ιανουαρίου για να αλλάξει τιμολόγιο. «Ποιος θα κάνει την καταμέτρηση και τι ποσό θα πληρώσει», όπως λένε. Να σημειωθεί πως σε γενικές γραμμές η αλλαγή προμηθευτή αποτελεί μια διαδικασία που σε χρόνο ξεπερνά τις 15 ημέρες. Επίσης, έχει αναπτυχθεί σκεπτικισμός σε σχέση με το αν θα μπορεί να γίνεται καταμέτρηση της κατανάλωσης κάθε μήνα.

Ένα άλλο σημείο που επισημαίνουν εμπειρογνώμονες έχει να κάνει με τα μπλε τιμολόγια και με το γεγονός πως σε κάποιους παρόχους υπάρχει πρόβλεψη ότι μπορεί με ευθύνη τους να σπάσει ένα τιμολόγιο, για σοβαρούς λόγους, χωρίς να διευκρινίζεται ποιοι είναι αυτοί. Για τους καταναλωτές πάντως υπάρχει ρήτρα πρόωρης αποχώρησης μόνο στα μπλε τιμολόγια, αλλά και σε αυτή την περίπτωση αυτό το οποίο δεν έχει διευκρινιστεί είναι η αναλογικότητα του ποσού. Δηλαδή τι ποσό θα πληρώσει σε περίπτωση που θα φύγει τον πρώτο μήνα ή τον τέταρτο μήνα του συμβολαίου, που υπενθυμίζεται έχουν συνήθως διάρκεια ενός μήνα. Οι περισσότεροι πάροχοι έχουν ανακοινώσει τιμολόγια. Με τις τιμές να κυμαίνονται από 0,149 μέχρι 0,179.

«Έχουμε πολύ καλά και σταθερά τιμολόγια με 14,9 λεπτά η κιλοβατώρα. Τα θέματα των τιμών ιδίως σε ένα αγαθό που κατά βάση είναι παίζει ρόλο η τιμή, εμείς κάναμε τη μεταρρύθμιση και ξεκαθάρισε το ποιος είναι ο φθηνότερος. Μας έτυχε και μια καλή συγκυρία στις τιμές φυσικού αερίου διεθνώς κι ένας ήπιος χειμώνας λόγω κλιματικής αλλαγής και για αυτό το λόγο έχουμε πάρα πολύ καλές τιμές σε σχέση με πέρσι στις αρχές του χρόνου» ανέφερε πρόσφατα ο υπουργός Ενέργειας κ. Σκυλακάκης μιλώντας τη Δευτέρα στο OPEN.