Ο χειμώνας δοκιμάζει το ενεργειακό σύστημα - Οι χαμηλές θερμοκρασίες φέρνουν αύξηση της ζήτησης

Ο χειμώνας δοκιμάζει το ενεργειακό σύστημα - Οι χαμηλές θερμοκρασίες φέρνουν αύξηση της ζήτησης
Πέμπτη, 11/01/2024 - 06:55

Οι αρμόδιοι φορείς βρίσκονται σε εγρήγορση για να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης.

Μέχρι και τα 7,6 GW έφτασε η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας χθες με την πτώση της θερμοκρασίας να δοκιμάζει το ενεργειακό σύστημα της χώρας μας. Μάλιστα οι αρμόδιοι φορείς βρίσκονται σε εγρήγορση για να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης.

Είναι ενδεικτικό πως χθες η συνολική ζήτηση έφτασε τις 105.769MW, ενώ σήμερα θα ξεπεράσει τις 153.000MW, με τις θερμικές μονάδες να αποτελούν την πλειοψηφία στην παραγωγή ρεύματος αυτές τις δύο ημέρες. Στη «μάχη» και οι λιγνιτικές μονάδες (Αγ. Δημήτριος 4,5 και Πτολεμαίδα 5). Στη λίστα με τις μονάδες που συμμετέχουν στο σύστημα συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων οι: «Αλιβέρι V» «Λαύριο V», «Μεγαλόπολη V» (ΕΝΘΕΣ) Elpedison, HERON_CC, Korinthos power, Protergia, Αλουμίνιο, Αγ. Νικόλαος 2. Οι υδροηλεκτρικές μονάδες συνεισφέρουν στο σύστημα 10.196MW. Η συνολική παραγωγή θα αγγίξει τις 107.000 MW.

Να σημειωθεί σχέδιο προληπτικής δράσης έχει εκπονήσει η ρυθμιστική αρχή αποβλήτων ενέργειας και υδάτων σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, στο οποίο περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων ο μηχανισμός για την κατά προτεραιότητα λειτουργία των μονάδων με εναλλακτικό καύσιμο στην αγορά του ηλεκτρισμού σε περίπτωση κρίσης φυσικού αερίου Επιπέδου 3 Έκτακτης Ανάγκης. Εισαγωγή διατάξεων για την συνετή χρήση και περιορισμό της άσκοπης κατανάλωσης φυσικού αερίου. Κατά προτεραιότητα παροχή φυσικού αερίου σε ορισμένες «Σημαντικές» Βιομηχανίες. Αύξηση αποθεμάτων εναλλακτικού καυσίμου (diesel) σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικού αερίου και δυνατότητα εναλλαγής καυσίμου. Αυτές οι μονάδες είναι οι εξής: Κομοτηνή, Λαύριο IV, ΕΝΘΕΣ (Elpedison), Θίσβης (Elpedison), Ήρων (3 μονάδες).