Καθυστερούν οι αλλαγές στον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, διογκώνεται ο ενεργειακός τουρισμός

Καθυστερούν οι αλλαγές στον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, διογκώνεται ο ενεργειακός τουρισμός
Τρίτη, 24/10/2023 - 06:27

Το φαινόμενο του ενεργειακού τουρισμού έχει ενισχυθεί από πέρυσι που καθιερώθηκε το δικαίωμα μετακίνησης των καταναλωτών ανά μήνα και έχει προσθέσει στις εταιρείες ανεξόφλητες οφειλές άνω των 500 εκατ. ευρώ.

Μπορεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να είχε δώσει διορία έως τις 20 Οκτωβρίου στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προκειμένου να υποδείξει τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας ώστε να μπει «φρένο» στο φαινόμενο του «ενεργειακού τουρισμού», ωστόσο ακόμη δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή παρά τις προπαρασκευαστικές συναντήσεις.

Προτεραιότητα έχει δοθεί στην τροποποίηση του άρθρου 42 του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας που προβλέπει το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης καταναλωτών από προμηθευτή σε προμηθευτή.

Το υπουργείο θεωρεί πως με τον τρόπο αυτό θα αποθαρρυνθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, οι οποίοι εκμεταλλεύονται το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης των καταναλωτών και μεταπηδούν από πάροχο σε πάροχο, αφήνοντας πίσω τους φέσια.

Το φαινόμενο του ενεργειακού τουρισμού έχει ενισχυθεί από πέρυσι που καθιερώθηκε το δικαίωμα μετακίνησης των καταναλωτών ανά μήνα και έχει προσθέσει στις εταιρείες ανεξόφλητες οφειλές άνω των 500 εκατ. ευρώ. Oι δε στρατηγικοί κακοπληρωτές υπολογίζονται σε περίπου 25.000 - 30.000.

Κατά πληροφορίες το υπουργείο εξετάζει ένα μοντέλο που θα δίνει μεταξύ άλλων δικαίωμα στον προηγούμενο πάροχο να δίνει εντολή στον ΔΕΔΔΗΕ για αποκοπή ρεύματος στον κακοπληρωτή.

Μια άλλη πρόταση σχετίζεται με το ρόλο του «ενεργειακού Τειρεσία», μέσω τους οποίου θα γίνεται η επισήμανση των υπερήμερων καταναλωτών ρεύματος.

Συγκεκριμένα, έχει προταθεί από τους προμηθευτές αξιοποίηση του συστήματος Θαλής του ΔΕΔΔΗΕ ώστε να επισημαίνονται οι παροχές ρεύματος που έχουν οφειλές και οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας να γνωρίζουν εάν οι καταναλωτής με τον οποίο συνάπτουν σύμβαση έχει προϊστορία μπαταχτσή.

Ο ΔΕΔΔΗΕ δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη για την εισαγωγή των στοιχείων των κακοπληρωτών και ζητά αυτό τον ρόλο να τον έχουν οι προμηθευτές που θα αναρτούν τα σχετικά στοιχεία.

Τέλος, ένα ακόμη μέτρο που συζητείται είναι αυτό της αναδοχής του χρέους. Δηλαδή να δίνεται η δυνατότητα στον νέο πάροχο να αναλάβει το χρέος που υπάρχει στον προηγούμενο πάροχο. Αλλά και εδώ δεν υπάρχει καθολική συμφωνία. Σε κάθε περίπτωση, οι αλλαγές που θα γίνουν στον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας θα αναρτηθούν σε δημόσια διαβούλευση πριν ενεργοποιηθούν.