Στην τελική ευθεία η ρύθμιση για τα PPAs

Στην τελική ευθεία η ρύθμιση για τα PPAs
Πέμπτη, 16/02/2023 - 06:55

Στην τελική ευθεία μπαίνει το μείζον θέμα των διμερών συμβολαίων ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ βιομηχανίας και παραγωγών ρεύματος, καθώς η σχετική νομοθετική ρύθμιση οδεύει προς τη Βουλή.

Με τις βιομηχανίες, των οποίων οι διμερείς συμβάσεις έχουν λήξει από το τέλος του 2022, να επιβαρύνονται με δυσθεώρητες αυξήσεις στο κόστος ενέργειας, η νομοθετική ρύθμιση, που δίνει λύση στο πρόβλημα ανοίγοντας τον δρόμο στη σύναψη μακροχρόνιων συμβολαίων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με πηγές της αγοράς αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα.

Η ρύθμιση αφορά στην εξαίρεση των μακροχρόνιων διμερών συμβάσεων προμήθειας, από το πλαφόν που έχει επιβληθεί στην αμοιβή των παραγωγών ρεύματος όλων των τεχνολογιών.

Αποτελεί πάγιο αίτημα της βιομηχανίας ενώ οι μεγάλες βιομηχανίες της χώρας των οποίων οι συμβάσεις με τη ΔΕΗ έχουν λήξει από το τέλος του 2022 ήδη πληρώνουν τους δυο πρώτους μήνες του έτους με τιμές αγοράς (περίπου 150 ευρώ/MWh για το Φεβρουάριο) έχοντας ως μόνη στήριξη τις κρατικές επιδοτήσεις, που για τον Φεβρουάριο ήταν μόλις 20 ευρώ/ MWh.

Η ρύθμιση που σχεδιάζεται να κατατεθεί στη Βουλή θα εξαιρεί τα PPAs από το πλαφόν στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που έχει επιβληθεί στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος και η εξαίρεση θα αφορά μόνο τα συμβόλαια φυσικής παράδοσης και όχι τις χρηματοοικονομικές συμφωνίες.

Η εξαίρεση των PPAs από το πλαφόν της χονδρικής αποτελεί αίτημα όχι μόνο της βιομηχανίας αλλά και της ΔΕΗ η οποία βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις τόσο με τον όμιλο ΒΙΟΧΑΛΚΟ όσο και με τον Τιτάνα για την υπογραφή συμβάσεων προμήθειας δεκαετούς διάρκειας.

Οι συμβάσεις αυτές τα δυο πρώτα χρόνια δηλαδή το 2023-2024 θα αφορούν λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ και στη συνέχεια οι βιομηχανίες θα τροφοδοτούνται από «πράσινη» ενέργεια καθώς θα εισέρχονται στο σύστημα τα φωτοβολταϊκά πάρκα που κατασκευάζει η ΔΕΗ σε διάφορα σημεία της χώρας και κυρίως στα ορυχεία της Μεγαλόπολης και της Πτολεμαίδας.

Πρέπει να σημειωθεί πως οι βασικές αρχές των συμβάσεων για την πρώτη διετία θεωρούνται «κλεισμένες» καθώς τόσο η ΔΕΗ όσο και οι αντισυμβαλλόμενοι μπορούν να εκτιμήσουν και να προβλέψουν τα κόστη της λιγνιτικής παραγωγής.

Δεν συμβαίνει το ίδιο για την παραγωγή από φωτοβολταικά τα οποία βρίσκονται είτε στο στάδιο της κατασκευής είτε της ανάθεσης των έργων. Στην περίπτωση αυτή τίθενται ερωτήματα όπως το εάν τα έργα θα είναι έτοιμα για να δώσουν την παραγωγή που έχουν δεσμευτεί σε μια μακροχρόνια σύμβαση που έχει και πολλά άλλα ρίσκα. Σε αυτό το πλαίσιο η κατάθεση στη Βουλή της τροπολογίας για την εξαίρεση των PPAs από το πλαφόν θα δώσει λύση στο άμεσο πρόβλημα όμως όλα δείχνουν ότι θα χρειαστούν επιπλέον διαπραγματεύσεις για να κλείσει η υπόθεση των μακροχρόνιων συμβολαίων της ΔΕΗ με τη βιομηχανία.