Η κακοκαιρία έφερε αύξηση στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας

Η κακοκαιρία έφερε αύξηση στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας
Τετάρτη, 30/11/2022 - 06:59

Η κακοκαιρία με πτώση της θερμοκρασίας έφερε αύξηση της ζήτησης ενέργειας κατά 16%.

Η πτώση της θερμοκρασίας στη χώρα μας έφερε αύξηση της ζήτησης ενέργειας κατά 16% τις τελευταίες τέσσερις ημέρες και ουσιαστικά αποτελεί και την πρώτη «δοκιμή» του ενεργειακού συστήματος ενόψει χειμώνα.

Με την χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας να καταγράφει και αυτή άνοδο σε όλη την Ευρώπη επανέρχεται και η ανησυχίας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για νέο κύκλο αυξημένων τιμών. Φορείς της αγοράς προειδοποιούν ότι νέο κύμα ακρίβειας στην ενέργεια θα σηματοδοτήσει νέα προβλήματα, ενώ από την πλευρά της η πολιτεία τονίζει πως χωρίς την παρέμβαση της ευρωπαϊκής ένωσης δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα.

Πρωταγωνιστής στο ενεργειακό μείγμα της χώρας είναι το φυσικό αέριο η συμμετοχή του οποίου άγγιξε το 50%, ενώ ο λιγνίτης παραμένει καθηλωμένος κάτω από το 10%.

Η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά τον τελευταίο μήνα διαμορφώνεται στα 227,75 ευρώ ανα μεγαβάτωρα, ενώ σε σχέση με χθες σήμερα η μέση τιμή είναι αυξημένη κατά 5,58% και συγκεκριμένα στα 377,94 ευρώ ανα μεγαβατώρα.