«Πυρετός» διαβουλεύσεων ενόψει της συνόδου υπουργών ενέργειας

«Πυρετός» διαβουλεύσεων ενόψει της συνόδου υπουργών ενέργειας
Τρίτη, 30/08/2022 - 07:40

Συνεχίζεται το ράλι τιμών στην ενέργεια σε πολλές χώρες της Ε.Ε. Τις τελευταίες ημέρες ξεπερνά η μέση τιμή της μεγαβατώρας τα 700 ευρώ σε Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία.

Προκαλούν σοκ οι τιμές αυτές και μέσα σε αυτό το τοπίο κρίσιμη αναμένεται να είναι η επόμενη έκτακτη σύνοδος των υπουργών ενέργειας για το ζήτημα της ενεργειακής κρίσης που θα γίνει στις 9 Σεπτεμβρίου.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας μάλιστα σε δραματικούς τόνους ανέφερε ότι πρέπει η Ευρώπη «να διαχωρίσει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος από εκείνη του φυσικού αερίου». Υπενθυμίζεται, πως αυτό το έχει κάνει ήδη η Πορτογαλία και η Ισπανία βάζοντας πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Οι τιμές σε Πορτογαλία και Ισπανία δεν ξεπερνούν τα 190 ευρώ. Άλλες χώρες μείωσαν τους φόρους στη λιανική ή προχώρησαν σε κινήσεις με αντίκρισμα στη χονδρική αγορά, όπως η Γαλλία που εθνικοποίησε την μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρισμού στη χώρα.

Στην Ελλάδα συνεχίζεται η επιδότηση της αισχροκέρδειας χωρίς να αντιμετωπίζεται το πρόβλημα στον πυρήνα του. Ανακοινώθηκαν 2 δις. ευρώ για τους λογαριασμούς ρεύματος μόνο για τον Σεπτέμβριο, ενώ ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας προανήγγειλε μιλώντας στον ΣΚΑΙ παρέμβαση για την στήριξη των 700.000 νοικοκυριών που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.

Η κυβέρνηση επαφίεται στις επιδοτήσεις οι οποίες βέβαια επιστρέφουν στους παρόχους ενέργειας. Μάλιστα μέσα στον Σεπτέμβριο θα υπάρξει και νέο power pass που θα αφορά τον μήνα Ιούνιο.

Σήμερα η τιμή της μεγαβατώρας στη χώρα μας θα φτάσει και τα 963,33 ευρώ, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 671, 14 ευρώ.

Τελευταία τροποποίηση στις 30/08/2022 - 07:52