Πενήντα μέρες κυβέρνηση: Η κατάρα της δεύτερης θητείας και η «κατάρρευση» του επιτελικού κράτους!

Πενήντα μέρες κυβέρνηση: Η κατάρα της δεύτερης θητείας και η «κατάρρευση» του επιτελικού κράτους!
Παρασκευή, 18/08/2023 - 06:43

Όλες οι κρίσεις μετά τις εκλογές φανέρωσαν την γύμνια του "επιτελικού κράτους" και την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού. Η αλαζονεία και η μη ανάληψη ευθυνών σφραγίζουν την περίοδο. Πρωθυπουργός που μπαινοβγαίνει στη δημοσιότητα αναλόγως του πολιτικού κόστους.

Ούτε ο μεγαλύτερος εχθρός του πρωθυπουργού μπορούσε να φανταστεί τι θα συνέβαινε μετά τον εκλογικό θρίαμβο στις διπλές εκλογές! Η νέα κυβέρνηση, πενήντα ακριβώς μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, δείχνει να παραπαίει και το ...επιτελικό κράτος να δείχνει σημάδια κατάρρευσης.

Όλες, μα όλες, οι κρίσεις που εμφανίστηκαν μετά τις εκλογές ανέδειξαν την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, το πρόβλημα του συντονισμού από το Μαξίμου και την προσπάθεια επικοινωνιακής αντιμετώπισης των θεμάτων που κάθε φορά προέκυπταν.

-Οι πυρκαγιές έκαψαν την Αττικοβοιωτία, τη Ρόδο, αλλά μπήκαν και σε ένα από τα σημαντικότερα στρατόπεδα της χώρας, με τα πυρομαχικά να παίρνουν φωτιά και τα F-16 που στάθμευαν σε αυτό να μετακινούνται σε ασφαλέστερη βάση!

-Η ανενόχλητη είσοδος των Κροατών χούλιγκανς που σε συνεννόηση με Έλληνες συνεργούς της έφτασαν μέχρι τη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου μαχαιρώθηκε θανάσιμα 29χρονος οπαδός της ΑΕΚ, εξέθεσε την ΕΛΑΣ αλλά και την κυβέρνηση.

-Και στις δυο παραπάνω περιπτώσεις ευθύνες αποδόθηκαν σε χαμηλόμισθους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ και στο Διοικητή της 111ΠΜ, εκθέτοντας τους αρχηγούς των σωμάτων και όποιον υπουργό απέφυγε να αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες.

-Στην υπόθεση με τους χούλιγκανς ο πρωθυπουργός απέφυγε τη δημοσιότητα -κρύφτηκε λέει η αντιπολίτευση- προκειμένου να είναι μικρότερο το πολιτικό κόστος που θα εισπράξει, ενώ αντί να αποδώσει ευθύνες για το φιάσκο εξήγγειλε ως νέα μέτρα για τη βία μέτρα που είχε εξαγγείλει ξανά ενάμισι χρόνο πριν!

-Η μη απόδοση ευθυνών δεν συνάδει με τις καρατομήσεις Μηταράκη και Πατούλη, με στελέχη της ΝΔ να τις συνδέουν με την προσπάθεια του πρωθυπουργού να προωθήσει παντού "δικούς του ανθρώπους".

-Η εκτόξευση των τιμών μέσα στο καλοκαίρι και η προαναγγελία για νέες αυξήσεις το φθινόπωρο, εκθέτουν την κυβέρνηση την ίδια στιγμή που ακόμα και ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος μιλά για "πληθωρισμό απληστίας".

-Το "κίνημα της ξαπλώστρας" ανέδειξε την ανενόχλητη διαπλοκή των ελεγκτικών μηχανισμών και τη διάβρωσή τους από επιχειρηματικά συμφέροντα, παρά την προσπάθεια του Μαξίμου να το οικειοποιηθεί μέσω των "ελέγχων" και τη συνδρομή των φιλικών του μέσων.

-Τα προβλήματα στα νοσοκομεία λαμβάνουν διαστάσεις που θα ενταθούν με την επιστροφή των αδειούχων στα αστικά κέντρα.

Στις πενήντα ημέρες το Μαξίμου δεν μπορεί να υπερηφανεύεται για την "αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης" που ήταν "το δυνατό όπλο του Μητσοτάκη" στις πρόσφατες κάλπες, η έλλειψη συντονισμού είναι πλέον ορατή και δεν μπορούν κάποιες φορές να μην την σημειώνουν ούτε καν τα φιλοκυβερνητικά μέσα, ενώ μάλλον η επικοινωνία με τα ... "γένια του πρωθυπουργού" μάλλον ανήκει στο παρελθόν, αφού άρχισε να γίνεται αντικείμενο σκιτσογράφων!

Με επίκεντρο τη ΔΕΘ η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αντεπιτεθεί και να κερδίσει το χαμένο έδαφος, εκμεταλλευόμενη και την κρίση της αντιπολίτευσης. Και στην οικονομία, όμως, αρχίζουν και εμφανίζονται τα πρώτα προβλήματα...