Εκλογές στο τέλος της τετραετίας; Πέντε ερωτήσεις- απαντήσεις

Εκλογές στο τέλος της τετραετίας; Πέντε ερωτήσεις- απαντήσεις
Πέμπτη, 07/07/2022 - 06:59

Τι προκύπτει από την ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή.

Αυτή τη φορά ο πρωθυπουργός, με την ομιλία του στη Βουλή «έκλεισε» το θέμα των πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, επιμένοντας με απόλυτα καθαρό τρόπο ότι αυτές θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε στην παλιά του στρατηγική: Διπλές εκλογές, με στόχο την αυτοδυναμία. Θυμίζουμε πως πρόσφατα είχε αφήσει ανοιχτό, έστω και εμμέσως, το ενδεχόμενο κυβερνήσεων συνεργασίας ακόμα και από τις κάλπες με απλή αναλογική, αναλόγως βεβαίως των συσχετισμών που θα διαμορφωνόταν.

Από την ομιλία του πρωθυπουργού, ωστόσο, προκύπτουν ερωτήματα-ας δούμε ορισμένα από αυτά:

ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟ: Θα τηρηθεί η διαβεβαίωση του πρωθυπουργού για εκλογές στο τέλος της τετραετίας ή το κάνει για να αιφνιδιάσει την αντιπολίτευση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η λογική λέει πως δεν θα ήταν τόσο κατηγορηματικός για εξάντληση της τετραετίας αν δεν το εννοούσε, καθώς ουκ ολίγες φορές τέτοιες «μπλόφες» επιστρέφουν μπούμερανγκ στους εμπνευστές τους. Από την άλλη, …ας τους κάνουν μήνυση για αθέτηση υποσχέσεων! Προσωπικά, το σενάριο της εξάντλησης της τετραετίας «δεν το αγοράζουμε» 100%, χωρίς μεγάλες επιφυλάξεις.

ΕΡΩΤΗΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ: Γιατί ο πρωθυπουργός αποφασίζει εξάντληση της τετραετίας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Έχει προφανώς τους λόγους του. Ένας από αυτούς είναι πως εκτιμά ότι προς στο τέλος της τετραετίας θα έχει πιθανόν περισσότερες πιθανότητες να είναι ο νικητής. Ή, εκτιμά ότι με τυχόν κάλπες το φθινόπωρο δεν εξασφαλίζει αυτοδυναμία ούτε με δεύτερες εκλογές και, συνεπώς, κερδίζει χρόνο μήπως και αλλάξουν οι συνθήκες. Μπορεί να εκτιμά βεβαίως ότι πολύ δύσκολα θα επιτύχει ούτως ή άλλως το αποτέλεσμα που επιδιώκει, οπότε επιδιώκει με την ολοκλήρωση της τετραετίας να προχωρήσει τις πολιτικές που πιστεύει και να μοιράσει ο ίδιος τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ. Το βέβαιο είναι πως πολλά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος δεν συμφωνούν με μη πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο.

ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ: Θα σταματήσει τώρα η εκλογολογία και η κυβέρνηση θα συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο της;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σε καμία περίπτωση. Όχι μόνο γιατί ούτως ή άλλως βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, καθώς σήμερα συμπληρώνονται τα τρία χρόνια από την εκλογική νίκη της ΝΔ στις 7 Ιουλίου του 2019, αλλά και γιατί ακόμα και υπουργοί πιστεύουν κατά βάθος πως ο πρωθυπουργός μπλοφάρει!

ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΕΤΑΡΤΟ: Τι επιπτώσεις θα έχει τυχόν μακρά προεκλογική περίοδος;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Επιβλαβείς για την οικονομία. Το Μαξίμου το τελευταίο διάστημα, προετοιμαζόμενο για εκλογές, προχωρούσε όλο το τελευταίο διάστημα σε αποφάσεις με μικροκομματικό χαρακτήρα, ενώ κάποια από τα μέτρα θύμιζαν παλαιοκομματισμό.

ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΕΜΠΤΟ: Μήπως ο χρόνος συμφέρει την αξιωματική αντιπολίτευση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σαφές ναι- αρκεί, εφόσον πράγματι ο πρωθυπουργός δεν προχωρήσει σε εκλογές να τον αξιοποιήσει σωστά!