Τυχόν αλλαγή του εκλογικού νόμου δημιουργεί νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό

Τυχόν αλλαγή του εκλογικού νόμου δημιουργεί νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό
Παρασκευή, 09/09/2022 - 07:11

Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης ο πρωθυπουργός ως προς την τελική του απόφαση.

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό βάζουν οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών (μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, αλλά και η Ντόρα Μπακογιάννη, αδερφή του πρωθυπουργού) για αλλαγή του εκλογικού νόμου προς την κατεύθυνση της περαιτέρω ενισχυμένης αναλογικής.

Τυχόν αλλαγή του εκλογικού νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη με ένα νέο, που θα δίνει 50 έδρες στο πρώτο κόμμα αντί για 40, μεταξύ άλλων:

- Δημιουργεί θέμα σεβασμού των θεσμών από το μέγαρο Μαξίμου, καθώς δεν υπάρχει προηγούμενο, τουλάχιστον στη μεταπολίτευση, να μην εφαρμόζεται ούτε μια φορά ένας εκλογικός νόμος που ψηφίζει μια κυβέρνηση!

- Εμφανίζει την κυβέρνηση να μετακινεί τα γκολπόστ προς την κατεύθυνση που πάει το σουτ που η ίδια κάνει, καθώς το επιχείρημα πως αλλάζει το εκλογικό σύστημα γιατί το …ΠΑΣΟΚ δεν συνεργάζεται για κυβερνητική λύση μαζί της (!), είναι θεσμικά αδιανόητο.

- Τυχόν εκλογικό σύστημα με μπόνους 50 εδρών ενισχύει τον δικομματισμό, ενισχύοντας έστω και αθέλητα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς θα αποτελεί τη μόνη υπαρκτή εναλλακτική λύση.

- Έχει ως στόχο να διεμβολίσει το ΠΑΣΟΚ, ιδίως μεταξύ πρώτης και δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης.

Είναι, επίσης, σαφές πως μόλις ψηφιστεί ένας νέος εκλογικός νόμος, σε προκηρυχθούν άμεσα και οι εκλογές. Και αυτό, καθώς θα τρέχουν οι αποκαλύψεις με τις υποκλοπές και θα εντείνονται η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια, ενδεχομένως σε κάποιους μήνες να αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί. Έτσι, με την τυχόν ψήφιση νέου εκλογικού νόμου θα ανακοινωθούν και οι πρόωρες κάλπες.

Η αλήθεια είναι πως το δίλημμα του πρωθυπουργού είναι μεγάλο. Από τη μια η αλλαγή του εκλογικού νόμου μοιάζει ένα από τα τελευταία του χαρτιά για τυχόν επανεκλογή του και από την άλλη είναι πολύ υπαρκτό το ενδεχόμενο οι ψηφοφόροι να θελήσουν να αποδοκιμάσουν τέτοιες εποχές, που μας γυρίζουν στην προ πατρός Μητσοτάκη εποχή, καθώς τότε έγινε η μεγάλη μεταρρύθμιση να μην μπορεί κάθε κυβέρνηση να κόβει και να ράβει στα μέτρα της τον εκλογικό νόμο.

Στη ΔΕΘ, πάντως, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του πρωθυπουργού, θα λάβουμε μια πρώτη γεύση για το προκρίνει και τι σχεδιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τελευταία τροποποίηση στις 12/09/2022 - 02:21