Κινούμενη άμμος η πολιτική ζωή της χώρας-Τα αδιέξοδα μιας πολιτικής

Κινούμενη άμμος η πολιτική ζωή της χώρας-Τα αδιέξοδα μιας πολιτικής
Δευτέρα, 12/09/2022 - 10:44

Τα πρώτα συμπεράσματα μετά την εμφάνιση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Τον …πυροβολισμό του αφέτη για την έναρξη της προεκλογικής περιόδου αποτέλεσε η ομιλία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Εκλογές που τοποθετήθηκαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο τέλος της τετραετίας (από Μάρτιο έως Ιούνιο- «δεν έχω αποφασίσει» είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση), αλλά κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει και έκτακτες εξελίξεις σε περίπτωση που αποκαλυφθούν και νέες υποκλοπές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε μεταξύ άλλων ότι:

-Επιλέγει την στρατηγική της αυτοδυναμίας αρνούμενος να συμμετάσχει στις διερευνητικές εντολές στις κάλπες με απλή αναλογική.

-Για το σκοπό αυτό επενδύει στην επανασύσταση του «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου», επιδιώκοντας στους «ακροκεντρώους εκσυγχρονιστές» του σημιτικού εγχειρήματος και στη λεγόμενη «δεξιά πτέρυγα» του ΠΑΣΟΚ, η οποία θα κάνει τα πάντα για να αποφευχθεί τυχόν συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ.

-Θέτει το δίλημμα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας», επιφυλάσσοντας για τον εαυτό του τον τίτλο του «Κυβερνήτη» της χώρας, μια φράση που όντως επεφύλασσε για τον εαυτό του ο Ιωάννης Μεταξάς. Ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι τον ευνοεί το δίλημμα «Τσίπρας ή Μητσοτάκης», όπως και το «Μητσοτάκης ή χάος», που λανσάρουν βουλευτές της πλειοψηφίας και φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης.

-Επιχειρεί να ακυρώσει την «προοδευτική κυβέρνηση» από τις εκλογές με απλή αναλογική, απαξιώνοντάς την ως «πολιτικό τερατούργημα».

-Κύριος στόχος του μεγάρου Μαξίμου αποτελεί και ο διεμβολισμός του ΠΑΣΟΚ, το οποίο επιχειρεί να ταυτίσει με τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να κερδίσει» δεξιούς» ψηφοφόρους, αλλά και «να κάψει» πολιτικά το μετεκλογικό σενάριο συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ.

Αν, ωστόσο, για την πολιτική σταθερότητα χρειάζονται αυτοδύναμες κυβερνήσεις και μόνο, σήμερα η χώρα δεν θα είχε πρόβλημα. Και ασφαλώς ακόμα και αν εκλεγόταν αυτοδύναμος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις προσεχείς εκλογές (κάτι που δεν προκύπτει από πουθενά) θα έπαιρνε 151 έδρες. Αυτό θα ήταν σταθερότητα;