Η πολιτική αστάθεια εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη

Η πολιτική αστάθεια εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη
Πέμπτη, 29/09/2022 - 07:10

Παρελθόν οι ισχυροί ηγέτες και οι ισχυρές κυβερνήσεις, ενώ η ακροδεξιά προελαύνει!

Μπορεί η νίκη της Μελόνι και της ακροδεξιάς στην Ιταλία να είναι εμφαντική, τα στοιχήματα όμως για το πόσο θα αντέξει η συμμαχία δεξιάς και ακροδεξιάς στη γειτονική μας χώρα άρχισαν να μπαίνουν πριν καν σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση!

Με μόνη ίσως εξαίρεση την κυβέρνηση Ορμπάν στην Ουγγαρία στη γηραιά ήπειρο δεν φαίνεται να υπάρχουν πλέον ούτε ισχυροί ηγέτες, ούτε ισχυρές κυβερνήσεις. Ακόμα και η Μεγάλη Βρετανία, μετά τις μεγαλειώδεις εκδηλώσεις για την κηδεία της Βασίλισσας Ελισάβετ, την ενθρόνιση του Κάρολου και την ανάδειξη στην πρωθυπουργία της Λιζ Τρας στην πρωθυπουργία δείχνει να παραπαίει και να βαδίζει ολοταχώς προς μεγαλύτερη κρίση. Η δε ατμομηχανή της ευρωζώνης, η Γερμανία, οδηγείται σε ύφεση το 2023, εξέλιξη που θα επηρεάσει στον ένα ή τον άλλο βαθμό το σύνολο της οικονομίας της γηραιάς ηπείρου.

Οι μονοκομματικές κυβερνήσεις αποτελούν πλέον παρελθόν στη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών-μελών της ευρωζώνης, με τις κυβερνήσεις συνεργασίας (ενίοτε και ετερόκλητων δυνάμεων) να επιχειρούν να διευρύνουν την κοινωνική βάση και να σταθεροποιήσουν έστω και προσωρινά την κατάσταση. Την ίδια στιγμή η ακροδεξιά προελαύνει, ενίοτε συνεργαζόμενη ευθέως με τη δεξιά, όπως στην Ιταλία και τη Σουηδία, σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις δεν ανακόπτουν το ρεύμα της ακροδεξιάς και η αριστερά δεν μπορεί να κερδίσει το παραμικρό από την κοινωνική δυσαρέσκεια!

Η χρηματοπιστωτική κρίση, η προσφυγική κρίση και η πανδημία έχουν επιφέρει τεράστια προβλήματα στην Ευρώπη, ενώ ο πόλεμος και η εντατικοποίηση της ενεργειακής κρίσης οδηγούν σε μια …τέλεια καταιγίδα. Πολύ περισσότερο καθώς πέρα από τις εθνικές κυβερνήσεις, η ηγεσία των Βρυξελλών σε όλα τα επίπεδα αποδεικνύεται αδύναμη –ή και ανίκανη- να αντιμετωπίσει την κρίση.

Τα παραδοσιακή κόμματα που κυριαρχούσαν μεταπολεμικά αρχίζουν να γίνονται σε πολλές χώρες …φύλλο και φτερό, ενώ οι πολιτικές ισορροπίες αλλάζουν σχεδόν παντού.

Εάν ο πόλεμος συνεχιστεί και το χειμώνα, τα κρισιακά αυτά φαινόμενα θα πολλαπλασιαστούν και θα ενταθούν. Και θα απειλήσουν ακόμα παραπέρα τη συνοχή της ΕΕ, που δείχνει στη συμμαχία εναντίον της Ρωσίας να έχει το ρόλο του αλόγου- με την Ουάσιγκτον να είναι στο ρόλο του καβαλάρη!

Σε αυτό το πλαίσιο, όποιος πιστεύει ότι η Ελλάδα θα βγει αλώβητη είναι απλώς κατάσκοπος από άλλο επάγγελμα στην πολιτική και στη δημοσιογραφία!