Γιάννης Τριήρης: Κοίτα ποιοι μιλάνε!

Γιάννης Τριήρης: Κοίτα ποιοι μιλάνε!
Δευτέρα, 27/11/2023 - 06:25

Έχουν φθάσει ακόμη και σε προσβολές ολόκληρων κλάδων, οι υπουργοί της κυβέρνησης, προκειμένου να περάσουν σκληρά και άδικα μέτρα για να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία.

Τελευταίο κυβερνητικό χτύπημα ήταν αυτό με την απόφαση για παντελώς άδικη οριζόντια φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, στους οποίους ανήκουν και πολλοί επιστημονικοί κλάδοι, όπως και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που κατηγορούνται συλλήβδην για φοροφυγάδες.

Και σαν να μην έφταναν οι κατηγορίες, ήρθαν και οι ειρωνείες με τον υφυπουργό Εργασίας Τσακλόγλου, που πρότεινε περιπαικτικά και άκρως προκλητικά στους δικηγόρους που ξεκινούν κινητοποιήσεις για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, να αφήσουν το λειτούργημα τους στη Δικαιοσύνη και να γίνουν ντελιβεράδες, προσβάλλοντας έτσι και τον πολυπληθέστατο επαγγελματικό κλάδο των διανομέων.

Αλλά την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αυτή που πρέπει να κατηγορηθεί ως ο μεγάλος μπαταχτσής, αφού δεν πληρώνει ούτε τους επιχειρηματίες προμηθευτές του Δημοσίου, αλλά ούτε και τους απλούς εργαζόμενους σε δημόσιες υπηρεσίες και δομές.

Και για να γίνουμε πιο σαφείς. Με τα υπάρχοντα επίσημα στοιχεία, το «φέσι» που έχει βάλει το Δημόσιο στην αγορά ξεπέρασε τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, ευρώ φθάνοντας στο 1,4% του ΑΕΠ το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2023.

Με τον τρόπο αυτό σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων, μικρών, μεσαίων και μεγάλων η κυβέρνηση δείχνει μια ψεύτικη εικόνα για τα δημόσια οικονομικά, κρατώντας σε βάρος άλλων «φουσκωμένο» το ταμείο του Δημοσίου.

Να σημειωθεί ότι τις μεγαλύτερες οφειλές τις έχουν τα νοσοκομεία.

Συγκεκριμένα, βάσει των Δελτίων Μηνιαίων Στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης, τα χρωστούμενα των Δημόσιων Νοσοκομείων το Σεπτέμβριο του 2023 ανήλθαν στα 1,4 δισ. ευρώ, από τα 0,3 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2018. Τότε που κυβέρνηση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο κατήγγειλε η Νέα Δημοκρατία ως αποτυχημένη και αφερέγγυα κυβέρνηση.

Και αυτές δεν είναι απλές κατηγορίες σε βάρος της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ήδη από τις 16 Νοεμβρίου , η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις καθυστερήσεις πληρωμών.

Και η κυβέρνηση δεν φέρεται σαν μπαταχτσής μόνο προς τους επιχειρηματίες. Το ίδιο κάνει και σε εργαζόμενους με τους πενιχρούς μισθούς.

Το γεγονός ότι παραμένουν απλήρωτοι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα των παιδικών σταθμών ΕΣΠΑ και, ως εκ τούτου, ετοιμάζονται για πανελλαδική απεργία μεθαύριο Τρίτη, 28 Νοεμβρίου.

«Είμαστε απλήρωτοι από το κράτος από το περσινό πρόγραμμα που έληξε στις 31/7/23», διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς, τονίζοντας πως «ζούμε επί τέταρτη συνεχόμενη χρονιά (σ.σ. συμπτωματικά όσο στην εξουσία βρίσκεται ο Κ. Μητσοτάκης) το ίδιο έργο».

Αυτοί λοιπόν που χρωστάνε σε εργαζόμενους και επιχειρηματίες εμφανίζονται ως οι «σωτήρες» τους. Μιλάνε για δήθεν παραβατικές συμπεριφορές επαγγελματιών και εργαζομένων, αλλά κάνουν ότι δεν βλέπουν τις δικές τους απαράδεκτες αποφάσεις και τακτικές. Απαιτούν ως φορομπήχτες να εισπράξουν φόρους που δεν δικαιούνται, αλλά όταν είναι να πληρώσουν προμηθευτές και εργαζόμενους παίζουν …καθυστερήσεις.

Με απλά λόγια … κοίτα ποιοι μιλάνε!