Γιάννης Τριήρης: Ο «βιασμός» της νοημοσύνης μας και η τεχνητή νοημοσύνη

Γιάννης Τριήρης: Ο «βιασμός» της νοημοσύνης μας και η τεχνητή νοημοσύνη
Δευτέρα, 23/10/2023 - 07:12

Στην «πολιτική» μέσω social media επέστρεψε ο πρωθυπουργός, χθες Κυριακή, μετά από μια δεκαπενθήμερη διακοπή λόγω των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Στη μακροσκελή του ανάρτηση στο facebook ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άφησε το … καλύτερο για το τέλος ανακοινώνοντας την απόφαση του για τη συγκρότηση Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη, που είχε υποσχεθεί προεκλογικά πριν τις εθνικές εκλογές.

Καλή η πρόθεση, αλλά με τα γραφόμενα του πριν από την ανακοίνωση σύστασης της συγκεκριμένης επιτροπής, μάλλον υποτίμησε τη νοημοσύνη των πολιτών αυτής της χώρας, καθώς ναι μεν αναφέρθηκε σε αρκετά από τα ζητήματα που απασχολούν και ταλανίζουν τους πολίτες, αλλά λύσεις δεν έδωσε παρά μόνο –για πολλοστή φορά- μοίρασε σωρεία υποσχέσεων για επίλυση τους σε βάθος χρόνου, ενώ κάποια άλλα καυτά προβλήματα τα έκρυψε κάτω από το χαλί.

Θριαμβολόγησε στην ανάρτηση του στο FB ο πρωθυπουργός για την αναβάθμιση της Ελλάδας από την S&P που όπως ισχυρίστηκε αποδεικνύει ότι η χώρα μας έχει μπει σε έναν δρόμο δυναμικής ανάπτυξης με προοπτική. Δεν είπε κουβέντα, όμως, για το ποιοι θα ωφεληθούν από αυτή την αναβάθμιση και βέβαια ξέχασε τελείως να γράψει έστω και μια κουβέντα για την ακρίβεια που έχει φέρει σε απόγνωση του καταναλωτές.

Έγραψε και για την κρατική αρωγή προς τους πληγέντες από τις πλημμύρες σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα, δηλαδή για κάποια στην κυριολεξία «ψίχουλα» που μοιράζονται –μέχρι τώρα 72,6 εκατ. ευρώ προς 17.113 φυσικά πρόσωπα- διαγράφοντας (;) από το μυαλό του ότι το κόστος των ζημιών ανέρχεται σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ.

Αναφέρθηκε και στο νέο πλαίσιο για τα "κόκκινα" δάνεια, αλλά δεν έγραψε ούτε λέξη για τους πλειστηριασμούς που εκτελούνται, ενώ δήθεν έλυσε το πρόβλημα των ενοχλητικών έως απειλητικών εισπρακτικών εταιρειών υποσχόμενος υψηλά πρόστιμα για «κακή» συμπεριφορά. Αυτά τα έχουμε ακούσει πολλές φορές, αλλά χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Έφτασε μέχρις του σημείου να θεωρεί και να διαφημίζει ότι θετικό το νέο νομοσχέδιο για την επαγγελματική ασφάλιση, που η βασική του διάταξη είναι η επιβολή φορολόγησης των εφάπαξ και των συντάξεων που θα χορηγούνται στο εξής στους δικαιούχους.

Στον πολύπαθο τομέα της δημόσιας υγείας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υποσχέθηκε μεταξύ άλλων την επέκταση του προσωπικού γιατρού. Λες και αυτό είναι το πρόβλημα των ασθενών και γενικότερων των πολιτών. Όχι ότι δεν υπάρχουν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία. Όχι ότι οι λίστες της ντροπής για τα χειρουργεία ξεπερνούν πολλές φορές ακόμη και το έτος. Αυτό το πρόβλημα, ο πρωθυπουργός έγραψε ότι θα το λύσει με τη δημιουργία ψηφιακής ενιαίας λίστας με προγραμματιζόμενα χειρουργεία σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας!

Το μόνο βέβαιο είναι ότι τα προβλήματα έλλειψης προσωπικού και υποδομών δεν λύνονται με ψηφιακές λίστες.

Έλυσε στα λόγια και το πρόβλημα των άθλιων δημόσιων συγκοινωνιών αναφέροντας ότι ήδη υπογράφηκε η σύμβαση για την προμήθεια των πρώτων 250 νέων, υπερσύγχρονων ηλεκτρικών λεωφορείων, που θα βγουν στους δρόμους του χρόνου!

Και τελικά έφτασε και στο …καλύτερο. Στη συγκρότηση Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη, που θα συμβουλεύει την κυβέρνηση στο ανώτατο επίπεδο για τη στρατηγική της χώρας στον τομέα αυτό.

Πριν από την πρωτοβουλία αυτή θα έπρεπε ίσως να υπάρξει μια άλλη «επιτροπή» που να συμβουλεύει πως δεν θα υποτιμάται η νοημοσύνη των πολιτών.