Μανόλης Δρεττάκης: Σοκ στη Ν.Δ. στον δεύτερο γύρο των εκλογών μετά την ευφορία στον πρώτο

Μανόλης Δρεττάκης: Σοκ στη Ν.Δ. στον δεύτερο γύρο των εκλογών μετά την ευφορία στον πρώτο
Μανόλης Δρεττάκης Μανόλης Δρεττάκης
Δευτέρα, 23/10/2023 - 07:16

Τι έλαβαν τα κόμματα.

Στην εξέταση των μεταβολών της δύναμης των κομμάτων κατά κανόνα συγκρίνονται τα ποσοστά τους. Αυτό έγινε και στην περίπτωση της σύγκρισης των αποτελεσμάτων του Α’ γύρου των φετινών περιφερειακών εκλογών με εκείνα των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου.

Στην εξέταση των μεταβολών της δύναμης των κομμάτων κατά κανόνα συγκρίνονται τα ποσοστά τους. Αυτό έγινε και στην περίπτωση της σύγκρισης των αποτελεσμάτων του Α’ γύρου των φετινών περιφερειακών εκλογών με εκείνα των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου. Μια καλύτερη απεικόνιση όμως της δύναμης των κομμάτων είναι οι ψήφοι που πήραν στις εκλογές. Αυτή τη σύγκριση για τα αποτελέσματα του Α’ γύρου των φετινών περιφερειακών εκλογών σε σχέση με τα αποτελέσματα από τη μια μεριά του Α’ γύρου εκείνων του 2019 και από την άλλη των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου εξετάζουμε πρώτα στο άρθρο αυτό και στη συνέχεια σχολιάζουμε τα αποτελέσματα του Β’ γύρου στις περιφέρειες και στους δύο μεγαλύτερους δήμους της χώρας.

Στη σύγκριση της δύναμης σε ψήφους στον Α’ γύρο στις δύο περιφερειακές εκλογές και στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2023 περιλαμβάνονται περιφέρειες στις οποίες τα κόμματα υποστήριξαν δικούς τους υποψηφίους: (ι) η Ν.Δ. στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Αττικής και Νότιου Αιγαίου (ιι) ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και το ΠΑΣΟΚ στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Ιόνιων Νησιών, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου και Αττικής και (ιιι) το ΚΚΕ και στις 13.

Το σύνολο των ψήφων που πήραν οι υποψήφιοι των κομμάτων αυτών στις πιο πάνω περιφέρειες στον Α’ γύρο των δύο περιφερειακών εκλογών και των βουλευτικών Ιουνίου δίνονται στο πρώτο μέρος του Πίνακα. Στο δεύτερο μέρος του δίνονται οι διαφορές των ψήφων τον φετινών περιφερειακών εκλογών από εκείνες του 2019 και των βουλευτικών εκλογών Ιουνίου.

Από το δεύτερο τμήμα του Πίνακα φαίνεται ότι το σύνολο των ψήφων πού πήρε στις περιφέρειες που αναφέρθηκαν στον Α’ γύρο των φετινών περιφερειακών εκλογών:

-Η Ν.Δ ήταν μικρότερο των περιφερειακών εκλογών του 2019 αλλά σημαντικά μεγαλύτερο των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου. Αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι στις περιφερειακές εκλογές δεν μετείχαν τα ακροδεξιά κόμματα Ελληνική Λύση, «Σπαρτιάτες» και Νίκη.

-Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ήταν σημαντικά μικρότερο των περιφερειακών εκλογών του 2019 και περισσότερο των βουλευτικών εκλογών Ιουνίου.

-Το ΠΑΣΟΚ ήταν σημαντικά μικρότερο των περιφερειακών εκλογών 2019 αλλά λίγο μικρότερο των βουλευτικών εκλογών Ιουνίου.

-Το ΚΚΕ ήταν σημαντικά μεγαλύτερο των περιφερειακών εκλογών του 2019 και των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου.

Τα αποτελέσματα αυτά του Α’ γύρου προκάλεσαν ευφορία στη Ν.Δ., η οποία οδήγησε τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς του να περιοδεύσουν στις 5 περιφέρειες στις οποίες υπήρχαν αντάρτες και στη Θεσσαλία και ακόμα και με εκβιαστικό τρόπο να επιδιώκουν νίκη των υποψηφίων που επέλεξε ο πρωθυπουργός. Η ηχηρή απάντηση στην αλαζονική αυτή στάση του πρωθυπουργού ήταν η καταψήφιση των υποψηφίων αυτών στις 4 από τις 5 περιφέρειες, η νίκη μόνο στην Πελοπόννησο και η πλήρης ανατροπή στο Β’ γύρο των αποτελεσμάτων του Α’ γύρου στη Θεσσαλία.

Στη Θεσσαλία ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, παρά την αύξηση της αποχής, πήρε στον Β’ γύρο τον ίδιο αριθμό ψήφων που είχε πάρει στον Α’ γύρο ο καταψηφισθείς υποψήφιος της Ν.Δ. και επί 11 χρόνια περιφερειάρχης. Το αποτέλεσμα αυτό δείχνει την αγανάκτηση και τον θυμό των πληγέντων από τις πλημμύρες για την επί τόσα χρόνια μη εκτέλεση έργων που θα απέτρεπαν την πρόκληση τόσο εκτεταμένων καταστροφών στην πιο εύφορη περιφέρεια της χώρας.

Και σαν να μην έφτανε η μεγάλη «καμπάνα» στη Θεσσαλία ήρθαν ακόμα δύο μεγάλες «καμπάνες» της νίκης των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ στους δύο μεγαλύτερους δήμους της χώρας, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Και στις δύο περιπτώσεις όμως υπάρχει το παράδοξο στο γεγονός ότι τις περιφέρειες στις οποίες ανήκουν οι δήμοι (Αττική και Κεντρική Μακεδονία) τις κέρδισε στον Α’ γύρο με μεγάλη πλειοψηφία η Ν.Δ. Πιθανόν αυτό να οφείλεται από τη μια μεριά στην καταψήφιση των συγκεκριμένων προσώπων λόγω της αποτυχημένης πολιτικής τους και από την άλλη στα κοινωνικά στρώματα που διαβιούν στους δύο δήμους και την κατά ηλικίες κατανομή τους.

Μετά από αυτά τα αποτελέσματα και του Β’ γύρου των εκλογών επικρατεί:

-στη Ν.Δ. σοκ μετά την ευφορία στο Α’ γύρο και αγωνία τι τους επιφυλάσσει το μέλλον,

-στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προβληματισμός για τη νέα μεγάλη μείωση της δύναμής του,

-στο ΠΑΣΟΚ ελπίδα για το μέλλον μετά τη στασιμότητα στον Α’ γύρο, και

-στο ΚΚΕ αισιοδοξία για το μέλλον.

(Ο Μανόλης Δρεττάκης είναι Πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ-Το άρθρο αποτελεί αναδημοσίευση από την Εφημερίδα των Συντακτών)