Γιάννης Τριήρης: Η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού και όχι του επιθυμητού

Γιάννης Τριήρης: Η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού και όχι του επιθυμητού
Πέμπτη, 23/03/2023 - 06:25

Το ότι η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού και όχι του επιθυμητού το γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους τους άλλους πολίτες οι ίδιοι οι πολιτικοί, ασχέτως αν για λόγους …πολιτικής κάνουν πως το αγνοούν.

Το γνωρίζει πολύ καλά και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ασχέτως αν οι δηλώσεις του από την μέρα που ανέλαβε αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κάνουν τους πολίτες που τον παρακολουθούν να θεωρούν ότι είτε διακατέχεται από μικρομεγαλισμό είτε βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου.

Ο κ. Ανδρουλάκης εμμονικά επιμένει, όπως έκανε και κατά τη χθεσινοβραδινή του συνέντευξη στην ΕΡΤ, πως αν συμφωνήσει να συγκυβερνήσει με ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα είτε τη ΝΔ είτε τον ΣΥΡΙΖΑ θα το κάνει υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα είναι πρωθυπουργός ούτε ο Μητσοτάκης ούτε ο Τσίπρας.

Το λέει, αλλά η λογική λέει ότι δεν το πιστεύει ο κ. Ανδρουλάκης. Όταν ένα κόμμα πλειοψηφεί στις εκλογές ευλόγως πρωθυπουργός θα γίνει ο Πρόεδρος του ότι και αν θέλει ή λέει το τρίτο σε δύναμη κόμμα και ο αρχηγός του.

Δεν είναι αποδεκτό από κανέναν πολίτη άλλωστε ο τρίτος να θέτει τέτοιου είδος βέτο στον πρώτο.

Ο κ. Ανδρουλάκης προφανώς τηρεί αυτή την στάση γιατί δεν θέλει να ανοίξει τα χαρτιά του ούτε να δείξει τις προτιμήσεις του -αν έχει- με ποιον θα συγκυβερνήσει. Αυτό που θέλει είναι να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και να λάβει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό για να «δέσει» τη δική θέση στην αρχηγία του κόμματος του.

Άλλωστε, αυτό τουλάχιστον το είπε ξεκάθαρα στη χθεσινή του συνέντευξη στην ΕΡΤ. Αν δεν λάβει ένα «ισχυρό διψήφιο» ποσοστό στις κάλπες δεν πρόκειται να μπει στη διαδικασία της συζήτησης για κυβερνητικές συνεργασίες.

Αυτό τον «τρώει» τον Νίκο Ανδρουλάκη. Να πάρει το ΠΑΣΟΚ διψήφιο ποσοστό. Γιατί αν αυτό δεν συμβεί τότε η καρέκλα του θα αρχίσει να τρίζει. Άλλωστε είναι γνωστό ότι στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν δύο τάσεις τόσο στα μεγαλοστελέχη όσο και στους ψηφοφόρους. Κάποιοι λοξοκοιτάζουν δεξιά και κάποιοι άλλοι κεντροαριστερά.

Το ότι κατάφερε να αναρριχηθεί στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν σημαίνει ότι έχει «καπαρώσει» και την θέση. Αν στις επικείμενες εκλογές πάρει ποσοστό μονοψήφιο τα πράγμα δυσκολεύουν γι’ αυτόν.

Και αυτός είναι ο λόγος που κάνει διμέτωπο αγώνα κατά της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς πιστεύει ότι αν δήλωνε ανοιχτά την πρόθεση του να συγκυβερνήσει είτε τον Τσίπρα είτε με τον Μητσοτάκη, φοβάται ότι θα είχε διαρροές ψηφοφόρων.

Αλλά ότι όταν έρθει η στιγμή δεν θα μπορέσει να το αποφύγει και μάλιστα χωρίς να θέτει παράλογους όρους όπως αυτός που ξαναείπε χθες στο κρατικό κανάλι, «όχι» σε πρωθυπουργό Μητσοτάκη ή Τσίπρα σε ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας.

Όρους θα θέσει. Υπουργούς και υφυπουργούς θα ζητήσει να τοποθετηθούν στην κυβέρνηση από το ΠΑΣΟΚ, όπως και να μπουν στο «παιχνίδι» στελέχη του κόμματος του και να εισακουστούν προτάσεις και θέσεις του. Αλλά ζήτημα πρωθυπουργίας μάλλον δεν θα θέσει, ειδικότερα αν οι κάλπες αναδείξουν πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ.

Και αν κόντρα σε κάθε λογική και πολιτική πρακτική το πράξει τότε το μόνο που θα καταφέρει είναι στις δεύτερες εκλογές να δει τους ψηφοφόρους του να φυλλορροούν και κόμμα του να καταρρέει εκλογικά.

ΥΓ. Αντίθετα με πρώτη την ΝΔ, ο Νίκος Ανδρουλάκης ίσως επιχειρήσει να τραβήξει το σχοινί, αρνούμενος όχι την συγκυβέρνηση, αλλά μια νέα θητεία πρωθυπουργού από την Μητσοτάκη, καθώς δεν είναι και λίγοι οι ψηφοφόροι που μπορούν να δικαιολογήσουν ότι ο Ανδρουλάκης δεν μπορεί να «κάνει» πρωθυπουργό και πάλι τον Μητσοτάκη, τον πολιτικό που τον παρακολουθούσε και τον υπέκλεπτε.