Μνημόνιο Συνεργασίας Μεταξύ του HABIO και της Enaon

Μνημόνιο Συνεργασίας Μεταξύ του HABIO και της Enaon
Πέμπτη, 15/02/2024 - 11:32

Η Enaon (πρώην ΔΕΠΑ-Υποδομών) με την ευκαιρία της παρουσίασης της νέας επωνυμίας της, υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με τον Ελληνικό Σύνδεσμο Παραγωγών Βιοαερίου-HABIO. Ο HABIO εκπροσωπεί σήμερα 48 παραγωγούς βιοαερίου που έχουν ήδη εκδηλώσει μεγάλο ενδιαφέρον για την μετατροπή της μονάδας τους για την παραγωγή βιομεθανίου, το οποίο θα διοχετευθεί στα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου.

Η ανακοίνωση της συνεργασίας έγινε από την δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη, του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα, του ειδικού συμβούλου του πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας, Νίκου Τσάφου, του πρέσβη της Ιταλίας στην Ελλάδα κ. Paolo Cuculi και της Προέδρου της Italgas, κας Benedetta Navarra. Το Μνημόνιο, το οποίο υπεγράφη από τον Dr.-Ing Αλέξανδρο Υφαντή, πρόεδρο του HABIO και την κα. Barbara Morgante, Διευθύνουσα Σύμβουλο της Enaon, είναι διάρκειας δύο ετών και επικεντρώνεται στα εξής θέματα: από την ανάπτυξη προτάσεων που αφορούν στο ρυθμιστικό πλαίσιο έως τον καθορισμό των όρων και των προϋποθέσεων για τη σύνδεση των μονάδων με τα δίκτυα και από τον καθορισμό του κόστους για την επέκταση του δικτύου και τη σύνδεση των μονάδων έως την προώθηση της συλλογής βιώσιμης βιομάζας και την αξιοποίηση του χωνεμένου υποπροϊόντος μονάδων βιοαερίου ως λίπασμα.

Η συνεργασία μεταξύ του HABIO και της Enaon είναι στρατηγικής σημασίας για την επιτάχυνση της ανάπτυξης του βιομεθανίου, σύμφωνα με τους στόχους της Ε.Ε. και της ελληνικής κυβέρνησης. Ως ανανεώσιμο αέριο, το βιομεθάνιο αντιπροσωπεύει μια πηγή ενέργειας που μειώνει την εξάρτηση από ξένες προμήθειες και ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια. Συμβάλλει, επίσης, στην κυκλική οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών, δημιουργώντας θετικές επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες.

habio_enaon_2.jpg