EDP: Εμπόδιο στην επίτευξη των στόχων για τις ΑΠΕ οι χρονοβόρες αδειοδοτήσεις

EDP: Εμπόδιο στην επίτευξη των στόχων για τις ΑΠΕ οι χρονοβόρες αδειοδοτήσεις
Τρίτη, 10/10/2023 - 06:27

Η νέα οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης επισημαίνει πως τα κράτη μέλη θα σχεδιάσουν περιοχές επιτάχυνσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας,

Το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε χθες τη νέα οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σχεδόν διπλασιάζοντας το μερίδιό τους στην κατανάλωση ενέργειας στην ΕΕ στο 42,5% ως το 2030, από 22% που είναι σήμερα. Η νέα οδηγία προβλέπει και έναν πρόσθετο στόχο στο 45% που θα προσπαθήσουν να επιτύχουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Η επίτροπος ενέργειας της Ε.Ε. Kadri Simson μιλώντας χθες σε εκδήλωση του Politico πως με την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης ενέργειας θα δοθεί ένα ξεκάθαρο σήμα στους επενδυτές.

Κατά την άποψη του Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου EDP, Miguel Stilwell d'Andrade, η ανάγκη να επιταχυνθεί η κατασκευή έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με ρυθμό τρεις έως τέσσερις φορές ταχύτερο από τον τρέχοντα, για την επίτευξη των στόχων αντιμετωπίζει σοβαρά εμπόδια. Ανάμεσα σε αυτά είναι ο υπερβολικά μεγάλος χρόνος στις διαδικασίες αδειοδότησης.

«Τα πράγματα βελτιώνονται, αλλά πολλές χώρες της ΕΕ πρέπει ακόμη να εξαλείψουν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για να επιταχύνουν την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Απέχουμε πολύ από τη μέγιστη προθεσμία αδειοδότησης των 24 μηνών που προτείνουν οι Βρυξέλλες», σημείωσε.

«Το κλειδί είναι η απλούστευση, η τυποποίηση και η ψηφιοποίηση» και πρόσθεσε ότι «η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα είναι απαραίτητη για να έχουμε ένα υγιές περιβάλλον για τις μελλοντικές γενιές». Πρέπει να επιταχύνουμε την παραγωγή στην Ευρώπη. Πρέπει να δώσουμε εργαλεία στην βιομηχανία. Πρέπει να παράγουμε φ/β στην Ευρώπη μαζικά και ζήτησε τη μείωση του χρόνου ανάπτυξης έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η νέα οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης επισημαίνει πως τα κράτη μέλη θα σχεδιάσουν περιοχές επιτάχυνσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπου τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα υποβάλλονται σε απλοποιημένη και γρήγορη διαδικασία χορήγησης αδειών. Η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα θεωρείται επίσης "υπέρτατου δημοσίου συμφέροντος", γεγονός που θα περιορίσει τους λόγους νομικών αντιρρήσεων σε νέες εγκαταστάσεις.