GreenPool: «Όχι» της ΕΕ στο ελληνικό σχέδιο για «πρασίνισμα» της ενέργειας των βιομηχανιών

GreenPool: «Όχι» της ΕΕ στο ελληνικό σχέδιο για «πρασίνισμα» της ενέργειας των βιομηχανιών
Τρίτη, 10/10/2023 - 06:30

Μετά από έναν και πλέον χρόνο διαπραγματεύσεων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάζει τέλος στο ελληνικό σχέδιο greenpool.

Η Επιτροπή απέρριψε το ελληνικό αίτημα για στήριξη των πράσινων PPAs μέσω του μηχανισμού greenpool, ο οποίος θα εξασφάλιζε φθηνό ρεύμα στην ενεργοβόρο βιομηχανία.

Την είδηση έκανε γνωστή ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας σε εκπομπή του CNBC, σημειώνοντας την «Παρασκευή ακούσαμε τα άσχημα νέα, ότι το σχέδιο GreenPool, που είναι ένας συνδυασμός απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα και υποστήριξης για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από ένα χρόνο διαπραγματεύσεων».

Σύμφωνα με γνώστες του θέματος η επιχειρηματολογία της Κομισιόν για την αρνητική απάντηση στην ελληνική πρόταση, εντοπίζεται σε τρία σημεία:

- Στο γεγονός ότι αφορά λίγες επιχειρήσεις και κλάδους.

-Στην αμφισβήτηση του κατά πόσον το σχέδιο θα μπορούσε να συμβάλλει στην απανθρακοποίηση της βιομηχανίας

-Στο γεγονός ότι θα μπορούσε εμμέσως να χαρακτηριστεί ως επιδότηση ηλεκτρικής ενέργειας που θα προέρχεται από ορυκτά καύσιμα (fossil fuel based electricity).

To ελληνικό σχέδιο για το «πρασίνισμα» της ενέργειας των βιομηχανιών δεν αποτελούσε επιδότηση της ίδιας της ενέργειας, αλλά του κόστους διαμόρφωσης της ενέργειας των ΑΠΕ ώστε να προσαρμοστεί στις ανάγκες κατανάλωσης των βιομηχανιών. Το σχέδιο του ελληνικού μηχανισμού προέβλεπε την επιδότηση της εξομάλυνσης του κόστους με τη βοήθεια ενός aggregator του «GreenPool». Οι ενεργοβόροι καταναλωτές θα προμηθεύονταν νέα ισχύ πράσινης ενέργειας μέσω εταιρικών συμβάσεων από παραγωγούς ΑΠΕ και θα τη διέθεταν στον aggregator «GreenPool». Αυτός θα αναλάμβανε όλες τις ευθύνες και τα κόστη διαμόρφωσης της ενέργειας αυτής (ισόποση με το PPA) σε φορτίο βάσης προκειμένου να καλύπτει τις ανάγκες των καταναλωτών που δεν θα είναι άλλοι από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες.

Στόχος του «GreenPool», το οποίο θα λειτουργούσε παράλληλα με το Χρηματιστήριο Ενέργειας, ήταν να εξυπηρετήσει και τους μικρούς παίκτες. Να μπορούν δηλαδή μέσω ενός κοινού ΦΟΣΕ σε μια πλατφόρμα να συνάπτουν συμφωνίες ακόμα και με μεγάλους παίκτες με την προϋπόθεση ότι μπορεί να παρέχουν τις υπηρεσίες εξισορρόπησης, αλλά επειδή αυτές κοστίζουν ακριβά θα επιδοτήσουν αυτόν τον μηχανισμό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο RePowerEU γίνεται αναφορά στο ελληνικό σχέδιο- σημειώνεται ότι είχε προ-κοινοποιηθεί στην Κομισιόν από το περασμένο φθινόπωρο- ως παράδειγμα για το πώς μπορεί να λειτουργήσουν οι μηχανισμοί για τη συγκέντρωση της ζήτησης (aggregatedemand) πολλών καταναλωτών και τη μείωση των κινδύνων και του κόστους. Ειδικότερα, όπως αναφερόταν: «Για παράδειγμα, στην Ελλάδα ένας αριθμός ενεργοβόρων βιομηχανιών εργάζεται πάνω στην ιδέα του «GreenPool», σύμφωνα με την οποία πολλές εταιρείες συγκεντρώνουν τη ζήτηση τους για ηλεκτρική ενέργεια. Στη συνέχεια, κάθε βιομηχανία υπογράφει ένα ή και περισσότερα PPAs για την κάλυψη της ζήτησης σε συγκεντρωτικό επίπεδο. Για να διαμορφωθεί και να σταθεροποιηθεί η εναπομένουσα ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, διαπραγματεύεται μια ξεχωριστή σύμβαση μείωσης του συνολικού κόστους των συμμετεχόντων για τους συμμετέχοντες».

Το ερώτημα που προκύπτει μετά το «όχι» της Κομισιόν είναι τι θα γίνει στη συνέχεια. Το ενεργειακό κόστος, παρότι οι τιμές του ρεύματος έχουν μειωθεί από τα υψηλά επίπεδα του 2022, παραμένει “αγκάθι” για τις επιχειρήσεις και κυρίως τις πιο ενεργοβόρες. Επιπρόσθετα οι βιομηχανίες έχουν στερηθεί- μέχρι σήμερα τουλάχιστον - την επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος, ύψους ως 50 ευρώ/MWh, την οποία είχε ανακοινώσει τον Απρίλιο ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Και μέχρι σήμερα οι βιομηχανίες δεν έχουν λάβει την επιδότηση αυτή, η οποία, όπως είχε αναγγελθεί θα αφορούσε αναδρομικά, από την 1/1/2023.