ΠΟΣΠΗΕΦ: Συνάντηση με τον Γ.Γ του ΥΠΕΝ και το Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ

ΠΟΣΠΗΕΦ: Συνάντηση με τον Γ.Γ του ΥΠΕΝ και το Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ
Δευτέρα, 09/10/2023 - 14:51

Δύο συναντήσεις για τα φλέγοντα θέματα του κλάδου των φωτοβολταϊκών είχε στην Αθήνα την Παρασκευή η Διοίκηση της ΠΟΣΠΗΕΦ

Οι συναντήσεις ξεκίνησαν στις 10:30 το πρωί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπου με το Γενικό Γραμματέα όπου συναντήθηκαν με τον κ. Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη, ενώ στη συνέχεια συνατήθηκαν με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ κ. Αναστάσιο Μάνο.

Σε σχετική ανακοίνωση, αναφέρεται:

Α) ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΕΝ

Αρχικά στις 10.30 συναντήθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με το Γενικό Γραμματέα κύριο Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του Υπουργείου Κύριου Γιώργου Αλίαγα. Την Ομοσπονδία εκπροσώπησε ο Πρόεδρος Παναγής Γιάννης , ο Αντιπρόεδρος Αριστείδης Νίκας και ο Γενικός Γραμματέας Τσικούρας Πέτρος .

Πρώτο θέμα: Ενίσχυση των πλημμυρισμένων και καμμένων φ/β σταθμών

Το πρώτο θέμα που θέσαμε ήταν η ενίσχυση των πλημμυρισμένων και Καμμένων Φ/Β πάρκων. Προτείναμε η Ενίσχυση να είναι ουσιαστικά ενίσχυση ρευστότητας μέσω του ΔΑΠΕΕΠ. Να συνεχίζουν να πληρώνονται δηλαδή οι Φωτοβολταικοί Σταθμοί σαν να λειτουργούσαν και τα ποσά αυτά να κρατηθούν από μελλοντικές πληρωμές προς τους φωτοβολταικούς αυτούς σταθμούς .

Δεύτερο Θέμα: Νομοθετική ρύθμιση έτσι ώστε να διατηρηθούν οι τιμές αναφοράς μέχρι και τις 31-8-2024 ακόμα και αν γίνει διαγωνισμός

Με τον μόλις πρόσφατο Νόμο 5037/2023 που ρύθμισε πολλά θέματα των ΑΠΕ , ο Νομοθέτης στο άρθρο 165 παρ 2 ουσιαστικά έδωσε παράταση στις τιμές αναφοράς. Το Πνεύμα του Νόμου είναι ότι οι Τιμές αναφοράς, λόγω των πληθωριστικών πιέσεων και κυρίως λόγω της αύξησης κόστους του χρήματος που αναμένεται να διαρκέσει για τα επόμενα τουλάχιστον 5 έτη, πρέπει να διατηρηθούν στα ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ.

Διαφορετικά δεν θα προέβλεπε την παράταση , η οποία ως εννοιολογική έννοια νοείται , αυτή της υφιστάμενης κατάστασης.

Το πρόβλημα προκύπτει ότι από τη γραμματική ερμηνεία του Νόμου μπορεί κάποιος να συμπεράνει ότι σε περίπτωση πραγματοποίησης Διαγωνισμού θα ισχύσουν τα προβλεπόμενα στο Νόμο 4414/2016 , οπότε αυτό δύναται να οδηγήσει σε μειωμένες Τ.Α. μέχρι όμως τις 31/08/2024 , οπότε αυτές στη συνέχεια από 01/09/2024 θα αυξηθούν!

Κατατέθηκε χωριστόΥπόμνημαγιατί οι Τιμές Αναφοράς πρέπει να παραμείνουν.

Θέμα Τρίτο: Ενίσχυση της Ζήτησης μέσω Κινήτρων τις ώρες Φτηνής Ενέργειας

Η πολύ μεγάλη ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών δυστυχώς δε συνοδεύτηκε με αντίστοιχη αύξηση της Αποθήκευσης. Ετσι δυστυχώς φτάνουμε στο απαράδεκτο καθεστώς η Φτηνή Ενέργεια που παράγουν οι ΑΠΕ να μην φτάνει στον Καταναλωτή , οι ΑΠΕ να μην αποζημιώνονται όταν οι Οριακή τιμή φτάνει στο μηδέν , και να υποχρεώνονται οι ΑΠΕ να βγαίνουν εκτός Λειτουργίας για να μη παράγουν για τον Καταναλωτή φτηνή τιμή ηλεκτρικού Ρεύματος . !!!!! Πρέπει Να δοθούν κίνητρα στον Καταναλωτή να καταναλώνει την ώρα που οι Ανανεώσιμες Πηγές Παράγουν Φτηνή Ενέργεια. Η φτηνή ενέργεια πρέπει να φτάνει στον Καταναλωτή.

Πώς μπορεί να γίνει αυτό:

Α) Στους Καταναλωτές που έχουν Ηλεκτρονικούς Μετρητές και μπορεί να γίνει η χρέωση σε ζώνη να τους δοθεί φτηνότερο τιμολόγιο αν καταναλώνουν τις ώρες 11.00 -15.000 καθημερινα και το Σαββατοκύριακο. Οι Καταναλωτές αυτοί είναι οι έχοντες Παροχή Νο. 4 , Παροχή Νο 5 , Παροχή Νο 6, Παροχή Νο 7 και αυτοί που έχουν παροχές Μέσης Τάσης . Είναι 400.000 Παροχές που αντιστοιχούν στο 50 % της Κατανάλωσης της Χώρας .

Β) Το Νυχτερινό τιμολόγιο για τους Οικιακούς Καταναλωτές να μεταφερθεί από το Βράδυ που πλέον η Ενέργεια είναι ακριβή τις ώρες που η Ενέργεια είναι Φτηνή δηλαδή το Μεσημέρι .

Θέμα Τέταρτο: Αναστολή κατάθεσης Νέων Αιτημάτων για Κατασκευή Φωτοβολταικών Σταθμών στον ΑΔΜΗΕ

Δεδομένης της ανισορροπίας της προσφοράς και της Ζήτησης Ηλεκτρικής Ενέργειας και μέχρι να προχωρήσει η Αποθήκευση ή να θεσπιστούν τα παραπάνω προτιμόμενα κίνητρα θα πρέπει να σταματήσει το Σύστημα να δέχεται νέες Αιτήσεις για Κατασκευή Φωτοβολταικών Σταθμών όπως έγινε και με τους Μικρούς Φωτοβολταικούς Σταθμούς στο Δίκτυο Διανομής.

Θέμα Πέμπτο: Νομοθετική Ρύθμιση έτσι ώστε να επιτραπεί η τοποθέτηση Συστήματος Αποθήκευσης στους Εξαιρούμενους Σταθμούς πίσω από το Μετρητή

Οι Διαγωνισμοί που έγιναν και εξακολουθούν να γίνονται από τη ΡΑΕ για Σταθμούς Αποθήκευσης θα κάνουν στην καλύτερη Περίπτωση 2-3 χρόνια να φέρουν αποτελέσματα. Απαιτούνται πολύπλοκες αδειοδοτήσεις, Κατασκευές Υποσταθμών Υψηλής Τάσης, μακροχρόνιες διαδικασίες πιστοποίησης από τον ΑΔΜΗΕ και κατασκευές δικτύων Μέσης Τάσης . Αν είχε προκριθεί η λύση της τοποθέτησης Συστήματος Αποθήκευσης ( Μπαταρία ) πίσω από το Μετρητή τότε το πιο πιθανό είναι να είχαμε ήδη εγκατεστημένες μονάδες αποθήκευσης 500 KW/h έως 2 ΜW/h διεσπαρμένες σε όλο το δίκτυο διανομής να παρέχουν υπηρεσίες Υποστήριξης και Ευστάθειας του Δικτύου και να χαμηλώνουν για τον Καταναλωτή τα κόστη Εξισορρόπησης. Δεν απαιτείται η Κατασκευή νέων Υποσταθμών Υψηλής ή Μέσης Τάσης, δεν απαιτείται κατασκευή νέων Δικτύων.

Θέμα Εκτο: Επιστροφή εγγυητικών των εξαιρουμένων σταθμών που δόθηκαν για τη διατήρηση των αδειών

Ζητήσαμε να επιστραφούν οι Εγγυητικές των Μικρών Παραγωγών που δόθηκαν προκειμένου να διατηρήσουν οι Παραγωγοί το Δικαίωμα της λήψης όρων Σύνδεσης όταν υπάρξει χωρητικότητα στο Δίκτυο . Η Διατήρηση των Εγγυητικών από Μικρούς Παραγωγούς είναι εξαντλητικό για αυτούς διότι πέραν των Προμηθειών των Εγγυητικών ανα αδιαίρετο τρίμηνο που πληρώνουν στις τράπεζες, η συντριπτική πλειοψηφία έχει καταθέσει μετρητό κάλυμμα για το σύνολο του ποσού της Εγγυητικής . Η Αρχική Κατάθεση της Εγγυητικής από μόνη της είναι ένδειξη της Δέσμευσης του Παραγωγού για την υλοποίηση του Εργου.

Οι διαδικασίες ανάπτυξης των υποσταθμών δεν εξαρτάται από τον ίδιο, είναι μακροχρόνια και αποτελεί κόστος και βάρος δυσβάκτατο.

Θέμα Έβδομο: Νομοθέτηση ύπαρξης εκπροσώπων των Φ/Β παραγωγών στο ΔΣ του ΔΑΠΕΕΠ

Ο ΔΑΠΕΕΠ είναι ένας Δημόσιος Οργανισμός που χρηματοδοτείτε εξολοκληρου από τους Παραγωγούς ΑΠΕ και δεν είναι δυνατόν να μην έχουν οι Παραγωγοί εκπροσωπους στο ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ . Θεωρούμε ότι η ύπαρξη εκπροσώπου στο ΔΣ θα μπορεί να προλάβει δυσάρεστες καταστάσεις όπως το αλαλούμ που προέκυψε με την Κατάθεση των Πολυγώνων των σταθμών πρόσφατα.

Β) ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΕΔΔΗΕ

Στις 13.30 η Αντιπροσωπεία της ΠΟΣΠΗΕΦ συναντήθηκε με το Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ κύριο Αναστάσιο Μάνο. Στη συνάντηση εκ μέρους του ΔΕΔΔΗΕ παραβρέθηκε η Γενική Διευθύντρια Ανάπτυξης και Διαχείρισης Δικτύου.

Στη Συνάντηση ζητήσαμε το θέμα καθυστέρησης υλοποίησης Εργων Δικτύου σε υποσύνδεση Φωτοβολταικά Πάρκα . Αναγνωρίσαμε τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ΔΕΔΔΗΕ λόγω των Πυρκαγιών των Πλημμυρών και του Καύσωνα. Παράλληλα ζητήσαμε τη Παρέμβαση της Διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ σε συγκεκριμένους Νομούς της χώρας που παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις.

Συζητήσαμε το θέμα της θεσμοθέτησης Μεσημεριανού χαμηλού Τιμολογίου καθώς και το θέμα της Αποθήκευσης των Εξαιρουμένων σταθμών πίσω από το Μετρητή.

Και οι δύο συναντήσεις έγιναν σε πολύ καλό κλίμα και συμφωνήθηκε να συζητήσουμε παραπέρα τις προτάσεις μας”.