EDPR: Ολοκλήρωσε το μεγαλύτερο έργο κατανεμημένης παραγωγής ηλιακής ενέργειας 19MWp στο Anhui της Κίνας

EDPR: Ολοκλήρωσε το μεγαλύτερο έργο κατανεμημένης παραγωγής ηλιακής ενέργειας 19MWp στο Anhui της Κίνας
Τετάρτη, 10/05/2023 - 11:57

Πρόκειται για το μεγαλύτερο σταθμό κατανεμημένης ηλιακής ενέργειας που έχει εγκαταστήσει μέχρι σήμερα ο όμιλος EDP στην Κίνα, ενισχύοντας τον στόχο που έχει θέσει η εταιρεία για την ενεργειακή μετάβαση στην χώρα.

Η EDPR ολοκλήρωσε την κατασκευή ενός έργου κατανεμημένης παραγωγής (DG - DistributedGeneration) ηλιακής ενέργειας ισχύος 19 μεγαβάτ (MWp) στην επαρχία Anhui της Κίνας, στην οροφή μιας μεγάλης μονάδας κατασκευής καταναλωτικών ηλεκτρονικών προϊόντων για αυτοκατανάλωση, με τη σύναψη 20ετούς PPA. Η κατασκευή ξεκίνησε στις αρχές του έτους και χρειάστηκαν μόλις 5 μήνες για να ολοκληρωθεί και να τεθεί σε λειτουργία.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο μεμονωμένο έργο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (DG) που έχει αναλάβει ο όμιλος EDP, που αποτελεί μέρος ενός παγκόσμιου χαρτοφυλακίου 28 GW. Το σύστημα είναι δομημένο με 35.000 ηλιακούς συλλέκτες και θα παράγει πάνω από 22 GWh ενέργειας ετησίως, το οποίο ισοδυναμεί με αντιστάθμιση περίπου 19.000 μετρικών τόνων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα*.

«Ενισχύουμε σταθερά την παρουσία μας στην Κίνα, διευρύνοντας συνεχώς τα όριά μας για την ανάπτυξη αξιόλογων έργων. Το έργο αυτό αποδεικνύει την ικανότητά μας να αναπτύσσουμε γρήγορα τόσο μεγάλες εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο αποτελεί κλειδί για την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης τόσο στην ευρύτερη περιοχή, όσο και παγκοσμίως. Το 2022, η Κίνα σημείωσε ετήσιο ρεκόρ στις προσθήκες ισχύος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ύψους 128 GW, εκ των οποίων τα 87 GW αφορούσαν στην ηλιακή ενέργεια με μερίδιο 58% σε εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ξεπερνώντας για πρώτη φορά την κλίμακα κοινής ωφέλειας. Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου ανάπτυξη, την οποία προσπαθούμε να διατηρήσουμε », δήλωσε ο Pedro Vasconcelos, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της EDP και Διευθύνων Σύμβουλος Λειτουργίας για την περιοχή Ασία-Ειρηνικού (APAC).

Το έργο αυτό αποτελεί μέρος της ισχύουσας δυναμικότητας ηλιακής ενέργειας ύψους150MWp της EDPR APAC στην Κίνα, όπου η εταιρεία φιλοδοξεί να υλοποιήσει έργα τόσο σε κατανεμημένη όσο και σε κλίμακα κοινής ωφέλειας, υποστηρίζοντας τον στόχο της χώρας για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2060.

Η EDPR, μέσω της εξαγοράς της Sunseap το 2022, διαθέτει πάνω από 730 MW σε ηλιακή ισχύ στις αγορές της περιοχήςΑσίας-Ειρηνικού, αντιπροσωπεύοντας πλέον το 5% του παγκόσμιου χαρτοφυλακίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της εταιρείας.

*Χρησιμοποιώντας τον συντελεστή εκπομπών του δικτύου της Κίνας 0,828 kg CO2e/kWh, "2022 China Electricity Industry Annual Report".