Επιδότηση για φωτοβολταϊκά στέγης: Νέες εξελίξεις πριν ξεκινήσουν οι αιτήσεις

Επιδότηση για φωτοβολταϊκά στέγης: Νέες εξελίξεις πριν ξεκινήσουν οι αιτήσεις
Δευτέρα, 06/02/2023 - 08:41

Μόνο τα φωτοβολταϊκά στεγης με αποθήκευση θα επιδοτούνται στο νέο προγραμμα.

Μόνο φωτοβολταϊκά με μπαταρίες θα λαμβάνουν επιδοτήσεις στα πλαίσια του προγράμματος Φωτοβολταϊκά στις στέγες, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής ο υπουργός Ενεργειας, Κώστας Σκρέκας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εγκατάσταση της μπαταρίας θα επιδοτείται σε ποσοστό 100%, ενώ η επιδότηση θα καλύπτει το 60% της συνολικής δαπάνης του συστήματος φωτοβολταϊκό-μπαταρία .

Στόχος του μέτρου που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση είναι η εγκατάσταση συνολικά 250.000 φωτοβολταϊκών, ενώ μέχρι την τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου αναμένεται να έχει ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις.

Μόνο κριτήριο για τους δικαιούχους θα είναι η διασφάλιση σύμβασης σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ.

Ο κ. Σκρέκας δήλωσε επίσης ότι ο οδηγός του προγράμματος είναι πλέον έτοιμος.

Στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι το νέο πρόγραμμα να εξασφαλίσει ενεργειακή αυτονομία κατ’ αρχήν σε 250.000 νοικοκυριά, με το κόστος της εγκατάστασης να καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από το κράτος και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσει πρόγραμμα και για επιχειρήσεις.

Ο Οδηγός του προγράμματος αναμένεται να βγει στη δημοσιότητα στο δεύτερο 15ήμερο του Μαρτίου και θα ανοίξει και η πλατφόρμα των αιτήσεων.

«Μέχρι το τέλος Μαρτίου πιστεύουμε ότι θα ξεκινήσουν δύο νέα προγράμματα επιδοτήσεων. Το ένα αφορά επιδότηση εγκατάστασης φωτοβολταικών με μπαταρίες σε στέγες νοικοκυριών, επαγγελματικών χώρων και σε αγροτικές – κτηνοτροφικές μονάδες» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, μιλώντας το πρωί του Σαββάτου (04.02.2023) στην εκπομπή «Στούντιο με Θέα».

«Επιδοτούμε στο σύνολο της αξίας την μπαταρία και ένα τμήμα των εργατικών για την τοποθέτηση του φωτοβολταϊκού. Η επιδότηση μπορεί στην συνολική δαπάνη να φθάνει το 60% κι έτσι ένα νοικοκυριό να πληρώνει για 3-4 χρόνια ένα ποσό, σαν δόση δανείου, μικρότερη από τον λογαριασμό του ρεύματος και μετά να έχει πολύ μικρή, σχεδόν μηδενική χρέωση για την ηλεκτρική ενέργεια που θα έχει στο σπίτι του» πρόσθεσε ο υπουργός.

Ακόμη, όπως σημείωσε, σχετικά με την επιδότηση για ηλιακούς θερμοσίφωνες, «θέλουμε στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 22023, να ανοίξει το πρόγραμμα για να γίνουν οι αιτήσεις και να αντικατασταθούν οι ενεργοβόροι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες με ηλιακούς που χρησιμοποιούν την ηλιακή ενέργεια».