Σκιές στη διαδικασία για τους όρους σύνδεσης για τα φωτοβολταϊκά

Σκιές στη διαδικασία για τους όρους σύνδεσης για τα φωτοβολταϊκά
Τρίτη, 13/12/2022 - 06:32

Αναλυτές επισημαίνουν στο iEnergeia.gr πως δεν θα γίνει τίποτα γιατί διαφορετικά θα τιναχθεί στον αέρα όλη η ιστορία.

Έχει περάσει ένας μήνας από το τότε που ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ για την υποβολή των αιτήσεων φωτοβολταϊκών στην Πελοπόννησο. Από τότε αρκετές καταγγελίες έγιναν, όπως ότι σε λίγα δευτερόλεπτα μπορούσαν να ολοκληρωθούν αιτήσεις, κάτι που ήταν ανθρωπίνως αδύνατο από τη στιγμή που κάποιος θα έπρεπε να συμπληρώσει αρκετές καρτέλες. «Ξεκαθαρίζω πως εάν δώσει ηλεκτρικό χώρο σε αυτούς που με αυτή την διάτρητη πλατφόρμα πήραν αριθμό καταχώρησης, τότε μόνος του ο ΔΕΔΔΗΕ θα έχει υπογράψει την ευθύνη για αυτή την αδικία και θα υπάρχει ευθύνη. Πρέπει να καταλάβει το λάθος του και να επαναλάβει τον διαγωνισμό για να έχουν ισότιμη πρόσβαση στο αγαθό που προσφέρεται» δήλωνε πριν λίγες ημέρες στο iEnergeia.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά, Στέλιος Λουμάκης.

Από την άλλη πλευρά αναλυτές επισημαίνουν στο iEnergeia.gr πως δεν θα γίνει τίποτα γιατί διαφορετικά θα τιναχθεί στον αέρα όλη η ιστορία. Αφενός είναι λογικό ότι κάποιοι θα έμεναν έξω. Αφετέρου είναι εκτός πραγματικότητας το αίτημα ακύρωσης του διαγωνισμού, «γιατί κάποιος που έπαιξε σωστά και κινδυνεύει εκ των υστέρων να μην πάρει όρους σύνδεσης είναι προβληματικό και εκτός από αυτό μπορεί να έχει προχωρήσει και να έχει αγοράσει εξοπλισμό άρα δεν βλέπω να γίνεται κάτι», τονίζουν οι ίδιοι αναλυτές.

Την ίδια ώρα για αθέμιτες πρακτικές κατά τη διαδικασία αιτημάτων σύνδεσης φωτοβολταϊκών στο κορεσμένο δίκτυο Κρήτης έκαναν λόγο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αναφέρουν σε ερώτησή τους ότι, «μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την υποδοχή αιτημάτων σύνδεσης φωτοβολταϊκών στο κορεσμένο δίκτυο Κρήτης, έγιναν πολλές καταγγελίες για παράνομη χρήση λογισμικών ‘’ρομπότ’’, με αποτέλεσμα να κατοχυρωθούν άδειες με αθέμιτο τρόπο έναντι των υπολοίπων συμμετεχόντων. Αυτό γιατί το μοναδικό κριτήριο ως προς την επιτυχή υποβολή της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ήταν το κριτήριο της χρονικής προτεραιότητας – ταχύτητας έως την εξάντληση του περιθωρίου της διαθέσιμης ισχύος. Υπάρχουν αναφορές για αιτήσεις που η διαδικασία κατάθεσής τους ολοκληρώθηκε σε ένα λεπτό ή λιγότερο, πράγμα ανθρωπίνως αδύνατο». Αν όντως έγινε χρήση τέτοιου λογισμικού τότε, είναι προφανές ότι δεν διασφαλίστηκε ο υγιής ανταγωνισμός μεταξύ των ενδιαφερομένων τονίζουν οι βουλευτές.