Το στοίχημα για το 2030 και οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις που θα μετατρέψουν την Ελλάδα σε κόμβο πράσινης ενέργειας

Το στοίχημα για το 2030 και οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις που θα μετατρέψουν την Ελλάδα σε κόμβο πράσινης ενέργειας
Τρίτη, 13/12/2022 - 06:40

To στοίχημα της Ελλάδας να καταστεί σημαντικός εξαγωγέας ενέργειας από ΑΠΕ περιέγραψε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση στο πλαίσιο του 33ου Greek Economic Summit, που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.

Θέλουμε να είμαστε παγκόσμιος πρωταγωνιστής στη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια. Ξέρουμε πως θα το πετύχουμε. Γνωρίζουμε ότι οι υδρογονάνθρακες θα παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενδιάμεση περίοδο. Είναι και αυτό στοίχημα, να γίνει η Ελλάδα κέντρο για το υγροποιημένο φυσικό αέριο της Ευρώπης σημείωσε.

Η Ελλάδα είναι ήδη πρωταγωνίστρια στις ΑΠΕ είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Έχουμε βάλει τεράστιο στοίχημα σε ότι αφορά τις ΑΠΕ. Έχουμε άφθονο ήλιο, άνεμο και νερό. Προσβλέπουμε να φτάσουμε στα 25 GW μέχρι το 2030, να είμαστε εξαγωγέας ενέργειας από ΑΠΕ. Ξέρουμε ποια είναι τα εμπόδια και τι πρέπει να κάνουμε για να τα υπερπηδήσουμε. Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι το δίκτυο. Πρέπει να είμαστε την προμετωπίδα και των νέων τεχνολογιών».

Η φορολόγηση των υπερεσόδων

Αναφέρθηκε και στη φορολόγηση των υπερεσόδων των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που επέβαλλε έναν τέτοιο φόρο, τον οποίο μάλιστα χαρακτήρισε σχεδόν… κομμουνιστικό.

«Είμαστε οι πρώτοι που έχουμε επιβάλει έναν έξτρα φόρο στα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας σε ποσοστό 90%. Και χρησιμοποιούμε αυτά τα έσοδα για να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Βραχυπρόθεσμα να εξασφαλίσουμε προσφορά και λογικές τιμές. Για αυτό, συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης, είναι σημαντικό να πετύχουμε μια συμφωνία στο ζήτημα της τιμής του πλαφόν στο φυσικό αέριο. Ταυτόχρονα, όπως είπε θα πρέπει να επιταχυνθεί η πράσινη μετάβαση τονίζοντας τον ρόλο που μπορεί να έχει η χώρα ως «αγωγός» μεταφοράς ενέργειας από τη Βόρειο Αφρική στην Ευρώπη. «Δεν είναι δύσκολο να βρεθεί χώρος για φωτοβολταϊκά πάρκα εκεί και συζητάμε για καλώδιο που θα συνδέει την Αίγυπτο με την Ελλάδα» συμπλήρωσε.

Οι διεθνείς διασυνδέσεις που έχουν δρομολογηθεί

Οι νέοι δρόμοι για τη μεταφορά πράσινης ενέργειας και η επίτευξη του στόχου να καταστεί η Ελλάδα εξαγωγέας έως το 2030 περνούν μέσα από τις διεθνείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις που έχει δρομολογήσει ο ΑΔΜΗΕ. Στο πλαίσιο αυτό ο Διαχειριστής:

1. Κατασκευάζει το εγχώριο τμήμα της δεύτερης διασύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας (Νέα Σάντα- Μαρίτσα), η οποία θα υπερτριπλασιάσει τη μεταφερόμενη ενέργεια ανάμεσα στις δύο χώρες

2. Εκπονεί μελέτες σκοπιμότητας για τη δεύτερη ενισχυτική διασύνδεση Ελλάδας-Ιταλίας έως 1 GW, από κοινού με τον Διαχειριστή της γειτονικής χώρας, Terna.

3. Συνεργάζεται στενά με τον Διαχειριστή της Αιγύπτου – EETC- Egyptian Electricity Transmission Company για την κατασκευή ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου και συνδράμει τον φορέα υλοποίησης του έργου ELICA SA, ενώ προτίθεται να συμμετάσχει στο έργο και σε επενδυτικό επίπεδο.

Παράλληλα, ο Όμιλος ΑΔΜΗΕ:

• Συμβάλλει στην ωρίμανση και κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Κρήτης, με φορέα υλοποίησης τον EuroAsia Interconnector, διασφαλίζοντας με την τεχνογνωσία που διαθέτει την επιχειρησιακή επάρκεια του έργου. Το καλοκαίρι ο ΑΔΜΗΕ κατέθεσε Δήλωση Προθέσεων (Letter of Intent) στον EuroAsia Interconnector για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας με ποσοστό 25%, το οποίο θα επιτρέψει στον Διαχειριστή να εμπλακεί πιο ενεργά στην κατασκευή της διασύνδεσης εισφέροντας ακόμη περισσότερο σε τεχνογνωσία και γενικότερα σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του μεγάλου ενεργειακού έργου.

• Επιταχύνει τις διαδικασίες για τη μελέτη της νέας διασύνδεσης Ελλάδας-Αλβανίας, με τη συγκρότηση ομάδας εργασίας, μαζί με τον Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς της Αλβανίας.

• Ωριμάζει τα σχέδια για την αναβάθμιση της διασύνδεσης Ελλάδας-Τουρκίας, η οποία θα ενισχύσει τη διασύνδεση του Ευρωπαϊκού με το Τουρκικό Σύστημα Μεταφοράς.

• Προωθεί την αναβάθμιση της υφιστάμενης διασύνδεσης με τη Βόρεια Μακεδονία.