Φωτοβολταϊκά στέγης: Μόλις 14 αιτήσεις στο πρόγραμμα

Φωτοβολταϊκά στέγης: Μόλις 14 αιτήσεις στο πρόγραμμα
Τετάρτη, 31/08/2022 - 06:37

Πολύ μικρή είναι η συμμετοχή στο πρόγραμμα ανάπτυξης φωτοβολταϊκών στις στέγες ισχύος έως 6kw.

Χρειάζεται γενναία αύξηση στη τιμή αποζημίωσης αναφέρουν παράγοντες της αγοράς προκειμένου να υπάρξει ενδιαφέρον για τα φωτοβολταϊκά στέγης και επισημαίνουν πως ακόμα και να διπλασιαστεί η τιμή θα είναι κάτω από τις τιμές των συμβατικών καυσίμων.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση παρέχεται η δυνατότητα εγκατάστασης σταθερών ΦΒ συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται για κατοικία, δηλαδή στο δώμα ή στη στέγη κτιρίου, συμπεριλαμβανομένων των στεγάστρων βεραντών, προσόψεων και σκιάστρων, όπως αυτά ορίζονται στα άρθρα 16 και 19 του ν. 4067/12, όπως ισχύει, καθώς και βοηθητικών χώρων του κτιρίου, όπως αποθήκες και χώροι στάθμευσης, όπως αυτά ορίζονται στην παρ. 96 του άρθρου 2 του ίδιου νόμου.

Η Σύμβαση Συμψηφισμού που υπογράφεται μεταξύ του Προμηθευτή και του ιδιοκτήτη του φωτοβολταϊκού συστήματος έχει διάρκεια ισχύος είκοσι χρόνια, με έναρξη ισχύος την ημερομηνία ενεργοποίησης της σύνδεσης του ΦΒ συστήματος.

Το κόστος των έργων σύνδεσης ανέρχεται:

  • σε 400 € πλέον ΦΠΑ, για ΦΒ έως 5 kWp
  • σε 500 € πλέον ΦΠΑ, για ΦΒ άνω των 5 kWp και έως 6 kWp, εφόσον δεν απαιτείται αντικατάσταση του παροχικού καλωδίου
  • σε 800 € πλέον ΦΠΑ, για ΦΒ άνω των 5 kWp και έως 6 kWp, εφόσον απαιτείται αντικατάσταση του παροχικού καλωδίου.

Τα ανωτέρω κόστη είναι τα τυπικά κόστη σύνδεσης, εφόσον δεν απαιτούνται νέα έργα Δικτύου, πέραν της αντικατάστασης του παροχικού καλωδίου.

Η πίστωση από την παραγόμενη ενέργεια του φωτοβολταϊκού συστήματος εμφανίζεται στο λογαριασμό ρεύματος του κυρίου του φωτοβολταϊκού συστήματος. Ουσιαστικά ο λογαριασμός ρεύματος επέχει θέση τιμολογίου αγοράς. Το ποσό αυτό της πίστωσης συμψηφίζεται με τις χρεώσεις που προκύπτουν από τη Σύμβαση Προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος. Στην περίπτωση που ο συνολικός λογαριασμός ρεύματος είναι πιστωτικός, τότε το ποσό πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό του κυρίου του ΦΒ συστήματος στην ημερομηνία λήξης του λογαριασμού ρεύματος.