Επενδύσεις ρεκόρ στην οικιακή καθαρή ενέργεια αναμένονται στις ΗΠΑ

Επενδύσεις ρεκόρ στην οικιακή καθαρή ενέργεια αναμένονται στις ΗΠΑ
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Τετάρτη, 31/08/2022 - 07:20

Τα νοικοκυριά των ΗΠΑ θα εγκαταστήσουν φέτος μια ποσότητα ρεκόρ ηλιακής ενέργειας για να βοηθήσουν στη μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με έκθεση του Bloomberg NEF .

Οι οικιακές ηλιακές εγκαταστάσεις θα αυξηθούν κατά περίπου 5,6 γιγαβάτ το 2022, με τις πολιτείες που ξεχωρίζουν να είναι η Φλόριντα, το Τέξας, το Midwest και η Καλιφόρνια.

Οι υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και οι επεκτάσεις της φορολογικής πίστωσης στον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού τροφοδοτούν την ανάκαμψη της ηλιακής ενέργειας στα σπίτια. Οι καταναλωτές αναλαμβάνουν την ιδιοκτησία των δικών τους τροφοδοτικών επιδιώκοντας καθαρότερη ενέργεια με στόχο να μειώσουν την εξάρτησή τους από δίκτυα που γίνονται πιο ευάλωτα σε διακοπές ρεύματος που προκαλούνται από ακραίες καιρικές συνθήκες, πυρκαγιές και ξηρασία.

«Παρά τις προκλήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας και το υψηλότερο κόστος, το 2022 θα είναι έτος απόλυτο ρεκόρ για οικιακή ηλιακή ενέργεια στις ΗΠΑ», σημειώνει ο αναλυτής της BNEF, Pol Lezcano.

Παράλληλα ο Guardian παρατηρεί πως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι έτοιμες για μια άνευ προηγουμένου άνθηση στις ΗΠΑ. Η βρετανική εφημερίδα επικαλείται προβλέψεις σύμφωνα με τις οποίες οι φωτοβολταϊκές και αιολικές εργασίες αναμένεται να διπλασιαστούν μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Η ψήφιση νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού ωθεί, σύμφωνα με τον Guardian, τις ΗΠΑ προς την κατεύθυνση του καθαρού ενεργειακού χρηματοπιστωτικού συστήματος, ώστε να ανταγωνίζονται με την Κίνα στην κατασκευή και τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάνελ, ανεμογεννητριών, μπαταρίών και αυξανόμενης τεχνογνωσίας μηδενικού άνθρακα.

Να σημειωθεί ότι ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού ψηφίστηκε στις ΗΠΑ μόλις στις 12 Αυγούστου της τρέχουσας χρονιάς, δηλαδή πριν από τρεις εβδομάδες.

Ωστόσο η πραγματική ενθάρρυνση που παρέχει σε επενδύσεις καθαρής ενέργειας αποτιμάται ακόμα από τον διεθνή Τύπο.

Η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ είχε δηλώσει για τον νόμο εκείνες τις ημέρες: «Ο νόμος θα απελευθερώσει την αμερικανική εφευρετικότητα για την ανάπτυξη καθαρής ενέργειας με ρυθμό και κλίμακα που θα μας δώσει τη δυνατότητα να μειώσουμε την ρύπανση από άνθρακα στο μισό έως το 2030. Θα μειώσει το κόστος των ηλεκτρικών οχημάτων, των ηλιακών πάνελ ταράτσας και των ενεργειακά αποδοτικών οικιακών συσκευών για τις αμερικανικές οικογένειες. ξεκλειδώνοντας εκατοντάδες δολάρια σε αποταμιεύσεις κάθε χρόνο. Προωθεί ιστορικές επενδύσεις για την προστασία και τη βελτίωση της γης, του νερού, του αέρα και της υγείας σε υποεξυπηρετούμενες κοινότητες σε εθνικό επίπεδο, προωθώντας την πρωτοβουλία Justice40 του Προέδρου Μπάιντεν. Και θα δώσει στα Εθνικά μας Εργαστήρια τους πόρους για να κρατήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες στην πρώτη γραμμή της επιστημονικής ανακάλυψης».

Στις ΗΠΑ φιλοδοξούν μέχρι το 2030 να έχουν τοποθετηθεί 950 εκατομμύρια ηλιακά πάνελ, 120.000 ανεμογεννήτριες και 2.300 εγκαταστάσεις μπαταριών σε κλίμακα δικτύου.