Πλήθος αιτήσεων για ΑΠΕ – Μέχρι 30 Ιουνίου οι αιτήσεις για βεβαίωση παραγωγού

Πλήθος αιτήσεων για ΑΠΕ – Μέχρι 30 Ιουνίου οι αιτήσεις για βεβαίωση παραγωγού
Τετάρτη, 22/06/2022 - 06:11

Πλήθος αιτήσεων έχουν υποβληθεί στη ΡΑΕ για έργα ΑΠΕ, καθώς οι άδεις ξεπερνούν τις 5.900, που αντιστοιχούν περίπου σε 95GW για το 2021.

Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία της ΡΑΕ που κατέθεσε στη Βουλή τον περασμένο μήνα, μόλις το 14% των έργων έχει άδεια λειτουργίας και 4% άδεια εγκατάστασης. Σε ότι αφορά τις άδειες αποθήκευσης από το έτος 2009 έως σήμερα έχουν δοθεί άδειες σε 205 αιτήσεις συνολικής ισχύος 15,8 GW ενώ μόνο το έτος 2021 αξιολογήθηκαν θετικά 200 αιτήσεις και δόθηκαν αντίστοιχου αριθμού άδειες συνολικής ισχύος περίπου 15 GW. Να σημειωθεί πως το Δεκέμβριο του 2020 υποβλήθηκαν 864 νέες αιτήσεις για έργα συνολικής ισχύος 45,5 GW.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iEnergeia.gr στο μητρώο της ΡΑΕ, έχουν υποβληθεί έως σήμερα (Κύκλος Φεβρουαρίου 2022) οι κάτωθι αιτήσεις βεβαίωσης παραγωγού προς αξιολόγηση. Αναλυτικά οι Βεβαιώσεις Παραγωγού/Άδειες Παραγωγής:

ape1

Υπενθυμίζεται πως για τις βεβαιώσεις παραγωγού που είχαν εκδοθεί μέχρι τον κύκλο του Ιουνίου του 2021 προβλεπόταν η κατάθεση εγγυητικής επιστολής το ύψος της οποίας ορίστηκε με 35.000 ευρώ ανά MW.

Ηλεκτρονικό Μητρώο Βεβαιώσεων Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας

Μέχρι τις 30 Ιουνίου θα υποβάλλονται οι αιτήσεις για βεβαιώσεις παραγωγού μέσω του Ηλεκτρονικού Μητρώου Βεβαιώσεων Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας, το οποίο τέθηκε πρώτη φορά σε λειτουργία.

Σύμφωνα με τη ΡΑΕ, «κατά τη διάρκεια του Κύκλου Ιουνίου 2022, οι χρήστες θα πρέπει να δώσουν έμφαση στην επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεών τους και όχι στον έλεγχο ορθότητας στοιχείων αιτήσεων (στάδιο αξιολόγησης, πραγματοποιηθείσες πληρωμές κ.λπ.) προγενέστερων περιόδων, τα οποία βρίσκονται υπό επανέλεγχο και ενημέρωση.
Κατά την υποβολή αιτήσεων απαιτείται η επισύναψη χωρικών στοιχείων. Τα στοιχεία αφορούν σε πληροφορίες σχετικά με τη θέση στο γεωγραφικό χώρο, την ισχύ του σταθμού κ.λπ. Για την προτυποποίηση και την επιτάχυνση της διαδικασίας ελέγχου των αιτήσεων, τα στοιχεία πρέπει να υποβάλονται σύμφωνα με τις σχετικές προδιαγραφές που συντάχθηκαν από τη ΡΑΕ».