Νομοσχέδιο ΑΠΕ: Τι απάντησαν οι φορείς στη Βουλή για κορεσμό δικτύου - όρους σύνδεσης - μηχανισμό επιστροφής εσόδων

Νομοσχέδιο ΑΠΕ: Τι απάντησαν οι φορείς στη Βουλή για κορεσμό δικτύου - όρους σύνδεσης - μηχανισμό επιστροφής εσόδων
Τετάρτη, 22/06/2022 - 06:07

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση σε σχέση με την αγορά των ΑΠΕ εξελίχθηκε η ακρόαση των φορέων για το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ. Ένα από τα προβλήματα που απασχόλησε τις χθεσινές διεργασίες στη Βουλή, το ζήτημα του κορεσμού του δικτύου.

Ένα πρόβλημα που όπως φαίνεται δεν επιλύεται μέσα από τις διατάξεις του νομοσχεδίου, γεγονός που έχει δημιουργήσει πρόβλημα σε αρκετούς κλάδους των ΑΠΕ.

Άλλο πρόβλημα που επισημάνθηκε εκείνο της καθυστέρησης στη σύνδεση έργων στον ΔΕΔΔΗΕ, με τον κ. Πέτρο Τσικούρα, Γενικό Γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (ΠΟΣΠΗΕΦ) να επισημαίνει πως «εκατοντάδες φωτοβολταϊκά πάρκα περιμένουν να συνδεθούν από τον ΔΕΔΔΗΕ για πάνω από 12 μήνες από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης». Χαρακτήρισε δε πολύ θετικό, ότι το νομοσχέδιο εισάγει τη σύνδεση φωτοβολταϊκών πάρκων εντός έξι μηνών από την υπογραφή της σύμβασης σύνδεσης και τη χορήγηση όρων σύνδεσης εντός δύο μηνών. Σημείωσε όμως πως θα μείνει κενό γράμμα, αν δεν υπάρξουν ποινές σε περίπτωση που δεν τηρηθούν οι προθεσμίες.

Επιπλέον, σχόλια συγκέντρωσε το άρθρο 97 που προβλέπει την αναστολή υποβολής αιτήσεων όρων σύνδεσης με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΒ) κ. Στέλιο Λουμάκη να τονίζει πως «είναι ξεκάθαρο εδώ ότι πάμε σε μία γενική οριζόντια αναστολή εξαιρουμένων άδειας παραγωγής έργων και βεβαίως εναπόκειται πια στον ΔΕΔΔΗΕ και στις αναβαθμίσεις δικτύου που θα κάνει, ώστε να ανοίγει ξανά την υποδοχή αιτήσεων ad hoc σε περιοχές που μπορούν να υποδεχτούν τέτοιες αιτήσεις ανεξάρτητων παραγωγών και μάλιστα εκεί που τα περιθώρια είναι πάνω από 10 μεγαβάτ ανά υποσταθμό. Συνεπώς, αντιλαμβανόμαστε ότι ο ΔΕΔΔΗΕ αυτή τη στιγμή κολυμπάει σε μια πλημμυρίδα αιτήσεων, πλην όμως θα πρέπει, τώρα που γίνεται αυτή η αναστολή από 1η Αυγούστου, κάποιος να τον υποχρεώσει να κάνει κάποια έργα».

«Βολές» για τον Προσωρινό Μηχανισμό Επιστροφής Μέρους Εσόδων

Ο κ. Ντίνος Μπενρουμπή, προέδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξαρτήτων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας αναφερόμενος στο άρθρο 122 για τον προσωρινό μηχανισμό που θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου 2022 έως την 1η Ιουνίου 2023 εκτίμησε πως θα έχει πολύ δυσμενείς επιπτώσεις για τις εταιρείες, διότι όπως είπε ουσιαστικά παρεμβαίνει στην χονδρεμπορική αγορά, και στον τρόπο αποζημίωσης από την χονδρεμπορική αγορά. «Στη σημερινή συγκυρία που ο καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας πιέζεται πάρα πολύ, έχει αρχίσει να μην πληρώνει. Έχει βοηθήσει βέβαια και η δαιμονοποίηση της ρήτρας αναπροσαρμογής». Εξέφρασε ακόμη σημαντικές αμφιβολίες, «εάν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να εισάγουμε το φυσικό αέριο στις τιμές που έχει φτάσει, με ότι αυτό σημαίνει για την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας».