Κοινωνικό τιμολόγιο: Κριτήρια ένταξης και διαδικασία για το μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος

Κοινωνικό τιμολόγιο: Κριτήρια ένταξης και διαδικασία για το μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος
Τετάρτη, 27/12/2023 - 08:23

Τα εισοδηματικά κριτήρια και τα όρια κατανάλωσης στο νέο κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος.

Σημαντικά χαμηλότερους λογαριασμούς ρεύματος θα πληρώνουν οι πολύτεκνοι με την εφαρμογή του νέου Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου ΚΟΤ Γ. Από την 1η Φεβρουαρίου οι πολύτεκνες οικογένειες θα μπορούν να αιτηθούν την ένταξή τους στη νέα κατηγορία του κοινωνικού τιμολογίου και εφόσον καταστούν δικαιούχοι θα έχουν έκπτωση 10 λεπτά ανά κιλοβατώρα για την κατανάλωση ρεύματος αποκλειστικά της κύριας κατοικίας τους. Η διαδικασία θα είναι εξαιρετικά απλή για τους αιτούντες, καθώς με την αίτησή τους θα αναρτούν το πιστοποιητικό της οικογενειακής τους κατάστασης, συνοδευόμενο από πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος. Ο έλεγχος θα είναι αυτοματοποιημένος και οι αιτούντες θα ενημερώνονται, άμεσα, εάν πληρούν τα κριτήρια ένταξης στο τιμολόγιο.

Κοινωνικό τιμολόγιο: Τα κριτήρια

Τα εισοδηματικά κριτήρια είναι διευρυμένα ενώ δεν υπάρχουν περιουσιακά κριτήρια έτσι ώστε σχεδόν το 90% των πολύτεκνων οικογενειών να ενταχθούν στο νέο ΚΟΤ.
Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, για οικογένεια με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα το ανώτατο, ετήσιο, εισοδηματικό όριο διαμορφώνεται σε 50.000 ευρώ, ενώ για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο προστίθεται το ποσό των 2.500 ευρώ, μέχρι του συνολικού ορίου των 70.000 ευρώ, ανεξαρτήτως του αριθμού των εξαρτώμενων μελών της οικογένειας. Βάσει υπολογισμών, η συντριπτική πλειοψηφία των πολύτεκνων οικογενειών πρόκειται να καταστούν δικαιούχοι.

Το όριο αυτό αυξάνεται, κατά 8.000 ευρώ, για οικογένεια που στη σύνθεση της περιλαμβάνει άτομο ή άτομα με αναπηρία 67% και άνω και κατά 15.000 ευρώ για οικογένεια που περιλαμβάνει άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να μην εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας και να μη δηλώνουν οι ίδιοι και τα εξαρτώμενα τέκνα τους δαπάνες διαβίωσης για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία και για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό, με βάση τις τελευταίες εκκαθαρισμένες δηλώσεις φόρου εισοδήματος. Από τις διατάξεις του φόρου πολυτελείας του πρώτου εδαφίου, εξαιρείται η κυριότητα ή κατοχή επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης ανεξαρτήτως κυβισμού.

Τα όρια κατανάλωσης στο κοινωνικό τιμολόγιο

Σε ό,τι αφορά τα όρια κατανάλωσης, προκιειμένου να χορηγείται η έκπτωση, ξεκινούν από τις 2.000 kWh/τετράμηνο για τις οικογένειες με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα, ενώ για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο προστίθεται κατανάλωση 200 KWh, μέχρι του ανώτατου ορίου των 4.000 kWh, ανεξαρτήτως του αριθμού των εξαρτώμενων μελών της οικογένειας.

Το παραπάνω όριο αυξάνεται, περαιτέρω, κατά 300 ΚWh, για πολύτεκνη οικογένεια που περιλαμβάνει άτομο ή άτομα με αναπηρία 67% και άνω και κατά 600 ΚWh για πολύτεκνη οικογένεια που περιλαμβάνει άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους.

Οι δικαιούχοι του νέου τιμολογίου πολυτέκνων επωφελούνται για την εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνουν, συγκριτικά με το όριο της τετραμηνιαίας κατανάλωσής τους. Πρόκειται για μία επιπρόσθετη έκπτωση λόγω επίτευξης του στόχου εξοικονόμησης, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% της βασικής έκπτωσης, δηλαδή τα 12 λεπτά/kWh.