myΘέρμανση: Πότε ανοίγουν οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης

myΘέρμανση: Πότε ανοίγουν οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης
Σάββατο, 14/10/2023 - 07:36

Σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας με τους αναλυτές να ανησυχούν ότι η νέα γεωπολιτική κρίση θα αναζωπυρώσει την ενεργειακή κρίση ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για το επίδομα θέρμανσης.

Η σχετική κοινή υπουργική απόφαση που θα εξειδικεύει τους όρους, τις προϋποθέσεις, τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τα ποσά και τους δικαιούχους αναμένεται να εκδοθεί μέχρι το τέλος του μήνα.

Η πλατφόρμα myΘέρμανση εκτιμάται ότι θα ανοίξει στο πρώτο δεκαήμερο Νοεμβρίου ενώ ως προς τα χρονοδιαγράμματα και τις πληρωμές στους δικαιούχους δεν αναμένονται αλλαγές, καθώς εκτιμάται ότι το μοντέλο θα είναι ίδιο με το περσινό.

Όπως άλλωστε και το επίδομα θέρμανσης, το οποίο θα έχει μικρές διαφοροποιήσεις με διεύρυνση κριτηρίων για τις οικογένειες με παιδιά.

Το ύψος του ποσού που θα διατεθεί ανέρχεται στα 237 εκατ. ευρώ και θα δοθεί σε πάνω από 1 εκατ. νοικοκυριά, με τα 189 εκατ. να πιστώνονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των νοικοκυριών έως το τέλος του έτους.

Το ύψος ενίσχυσης παραμένει στα ίδια επίπεδα με πέρυσι δηλαδή στα 350 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο με βαθμοημέρες. Δηλαδή, σύμφωνα με το σύστημα υπολογισμού του επιδόματος, το οποίο ισχύει ήδη από την χειμερινή περίοδο 2020-2021, το ποσό της βάσης υπολογισμού θα πολλαπλασιάζεται με έναν συντελεστή επιδότησης, ονομαζόμενο “συντελεστή βαθμοημέρας”.

Παραμένουν τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια δηλαδή έως 16.000 ευρώ ο άγαμος και 24.000 ευρώ ο έγγαμος ενώ ωφελημένες είναι οι οικογένειες με παιδιά, καθώς αυξάνονται τα εισοδηματικά όρια. Για τις οικογένειες με παιδιά το όριο πάει από 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, σε 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Αυτό σημαίνει ότι το εισοδηματικό όριο για ένα νοικοκυριό με ένα παιδί διαμορφώνεται από 27.000 ευρώ σε 29.000 ευρώ, για ένα νοικοκυριό με δυο παιδιά το όριο εισοδήματος από 30.000 ευρώ ανεβαίνει στα 34.000 ευρώ και για μια οικογένεια με τρία παιδιά το κριτήριο του εισοδήματος αυξάνεται από 33.000 ευρώ σε 39.000 ευρώ.

Οι πληρωμές στους δικαιούχους αναμένεται να γίνει σε τρεις φάσεις και ειδικότερα, στις αρχές Δεκεμβρίου, το Φεβρουάριο και τον Απρίλιο με τους παλιούς δικαιούχους να περνάνε πρώτοι από το ταμείο και να παίρνουν σειρά λίγο μετά τα Χριστούγεννα οι νέοι δικαιούχοι. Να σημειωθεί ότι επίδομα θέρμανσης μπορούν να αιτηθούν όλοι όσοι καταναλώνουν για τη θέρμανσή τους πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης ή φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη) και πληρούν τα κριτήρια χορήγησης με βάση τη νέα απόφαση που θα εκδοθεί.