Εξοικονομώ 2023: Αστερίσκοι και αγκάθια στα προγράμματα

Εξοικονομώ 2023: Αστερίσκοι και αγκάθια στα προγράμματα
Πέμπτη, 13/04/2023 - 06:53

Με τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών να κάνουν λόγο για ένα νέο εξοικονομώ για τις κατοικίες εντός του έτους παραμένει το ερώτημα ποια θα είναι η στόχευση και αν θα ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις μηχανικών και αναλυτών.

Όπως έχουν επισημάνει παράγοντες της αγοράς χρειάζεται ειδική βαρύτητα για τις αντλίες θερμότητας, καθώς στα προηγούμενα προγράμματα εξοικονομώ μόνο ένα μικρό ποσοστό επιδοτείται και επισημαίνουν πως πρέπει να υπάρχουν επιδοτήσεις για τις αντλίες θερμότητας για να φύγουμε από τα ορυκτά καύσιμα.

Παράλληλα, θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη το γεγονός πως η αύξηση των τιμών στα υλικά οδήγησε σε μειωμένες επιδοτήσεις στο τέλος. Θα πρέπει επομένως όπως αναφέρουν αναλυτές να υπάρχει προσαρμογή της πλατφόρμας στις όποιες διαφοροποιήσεις των τιμών.

Την ίδια ώρα, ιδιαίτερα σημαντικό κρίνεται το σκέλος της μόνωσης στα σπίτια σε ό,τι αφορά την ενεργειακή απόδοση, καθώς η θερμική απώλεια που μπορεί να υπάρξει εξαιτίας των παλιών σωληνώσεων είναι μεγάλη.

Στο πλαίσιο αυτό οι πολίτες όπως φαίνεται αφήνουν πίσω τους το χειμώνα που δεν είχε όμως πολύ χαμηλές θερμοκρασίες επομένως και οι καταναλώσεις δεν ήταν πολύ υψηλές. Όμως όπως αναφέρουν επαγγελματίες του κλάδου οι πολίτες δεν έκαναν μετατροπές στα σπίτια τους. Ο καθένας/μια χρησιμοποίησε τις πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο ή ό,τι άλλο τρόπο θέρμανσης είχε. Εξοικονόμηση όπως χαρακτηριστικά λένε έκανε το κάθε νοικοκυριό μόνο του. Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν αρκετοί πολίτες στράφηκαν για την κάλυψη των αναγκών τους σε θέρμανση προς τα κλιματιστικά. Για το λόγο αυτό παρατηρήθηκε και αύξηση των αιτήσεων στο πρόγραμμα ανακυκλώνω-συσκευή.