Φωτοβολταϊκά στέγης - Ηλιακοί θερμοσίφωνες: Στον πάγο οι παραγγελίες

Φωτοβολταϊκά στέγης - Ηλιακοί θερμοσίφωνες: Στον πάγο οι παραγγελίες
Πέμπτη, 24/11/2022 - 06:58

«Πάγος» μπήκε στις παραγγελίες νέων φωτοβολταϊκών στέγης. Εξίσου μειωμένο είναι το ενδιαφέρον και για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες.

«Πάγος» μπήκε στις παραγγελίες νέων φωτοβολταϊκών στέγης από τότε που εξαγγέλθηκε η επιδότηση, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς. Επίσης, αναφέρουν ότι έχει μπει «πάγος» και στις εγκαταστάσεις. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει ενδιαφέρον από πολίτες, αλλά αυτό θα εκδηλωθεί στη συνέχεια. Βέβαια, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας στο 5ο Athens Investment Forum ανέφερε πως είναι θέμα ημερών να γίνει η προδημοσίευση του οδηγού για το πρόγραμμα, με τις αιτήσεις όμως για την επιδότηση να ξεκινούν από τον επόμενο χρόνο.

Πηγές της αγοράς, αναφέρουν επίσης πως είναι πολύ δύσκολη η διαδικασία για να ενταχθεί ένα έργο στο net metering και βασικός λόγος είναι ο κορεσμός του δικτύου. Μάλιστα, προτείνουν πρώτα να δίνεται έγκριση από τον ΔΕΔΔΗΕ και μετά να προχωρά η διαδικασία για το net metering. Πλέον, αποτελεί ελπίδα να απελευθερωθεί ηλεκτρικός χώρος για να μπορούν να «τρέξουν» τα έργα. Παράλληλα, επισημαίνεται η ανάγκη να απελευθερωθεί το virtual net metering και για τα οικιακά φ/β, καθώς αρκετοί ενδιαφερόμενοι αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της έλλειψης χώρου. Ειδικά, το πρόβλημα αυτό υπάρχει στις πολυκατοικίες. Επομένως, το γεγονός πως κάποιοι μπορεί να έχουν ένα οικόπεδο προς αξιοποίηση, προφανώς θα τους διευκολύνει.

Εξίσου μειωμένο είναι το ενδιαφέρον και για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες, με τους πολίτες να περιμένουν την επιδότηση που θα δοθεί. Η σχετική πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023.

Τέλος, συρρικνωμένες είναι οι παραγγελίες για νέες εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στα σπίτια, με τον κόσμο να έχει θορυβηθεί λόγω της αύξησης τιμών, παρά το γεγονός πως τις τελευταίες μέρες υπάρχει μια αποκλιμάκωση τους.