Πετρέλαιο: Οι εκτιμήσεις για τιμές και ζήτηση

Πετρέλαιο: Οι εκτιμήσεις για τιμές και ζήτηση
Τετάρτη, 14/02/2024 - 06:36

Σε περίπτωση που οι γεωπολιτικές συγκρούσεις δεν κλιμακωθούν περαιτέρω και δεν απειλήσουν την προσφορά πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή, οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν περίπου στα τρέχοντα επίπεδα.

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να παραμείνει ισχυρή μακροπρόθεσμα και η πρόσφατη αναστροφή της επέκτασης της παραγωγικής ικανότητας της Σαουδικής Αραβίας δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως άποψη για μείωση της ζήτησης, δήλωσε την Τρίτη στο Reuters ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Χαϊθάμ Αλ-Γκάις.

«Πρώτα απ' όλα θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν μπορώ να σχολιάσω μια απόφαση της Σαουδικής Αραβίας ... αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παρερμηνευθεί ως άποψη ότι η ζήτηση μειώνεται», δήλωσε ο Αλ-Γκάις στο ειδησεογραφικό πρακτορείο στο περιθώριο μιας συνόδου κορυφής στο Ντουμπάι.

Στα τέλη του περασμένου μήνα, η Σαουδική Αραβία αιφνιδίασε την αγορά πετρελαίου ανακοινώνοντας μια αλλαγή στη στρατηγική της παραγωγικής ικανότητας. Ο κρατικός πετρελαϊκός γίγαντας Aramco δήλωσε ότι έλαβε εντολή από την ηγεσία του Βασιλείου να σταματήσει τις εργασίες για την επέκταση της μέγιστης βιώσιμης δυναμικότητάς του στα 13 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, διατηρώντας την αντ' αυτού στα 12 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να εγκαταλείψει τα σχέδια επέκτασης είναι αποτέλεσμα της ενεργειακής μετάβασης, δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας, πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν.

Ο Αλ-Γκάις του ΟΠΕΚ δήλωσε ότι το καρτέλ παραμένει σταθερά πίσω από την τελευταία μακροπρόθεσμη πρόβλεψή του για τη ζήτηση πετρελαίου από τον Οκτώβριο, όταν ο ΟΠΕΚ αύξησε σημαντικά τη μακροπρόθεσμη εκτίμησή του για τη ζήτηση και τώρα αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα ανέλθει σε περίπου 116 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2045, αυξημένη κατά 6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση από το 2022.

Στις τελευταίες ετήσιες παγκόσμιες πετρελαϊκές προοπτικές του, ο ΟΠΕΚ αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά περισσότερα από 16 εκατ. bpd μεταξύ 2022 και 2045, από 99,6 εκατ. bpd το 2022 σε 116 εκατ. bpd το 2045.

«Επιμένουμε σε αυτό που δημοσιεύθηκε στις τελευταίες μας προοπτικές πιστεύουμε ακράδαντα ότι είναι ισχυρό», δήλωσε την Τρίτη ο Αλ-Γκάις στο Reuters.

«Αν μη τι άλλο, η αλλαγή των αφηγήσεων που βλέπουμε τώρα ... πολλές χώρες στον κόσμο γυρίζουν πίσω και επιβραδύνουν και επανεξετάζουν τους στόχους τους για το καθαρό μηδέν ... αυτό θα δημιουργήσει περαιτέρω μακροπρόθεσμη ζήτηση για πετρέλαιο», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ) Φατίζ Μπιρόλ μιλώντας στο Bloomberg την Τρίτη ότι η αύξηση της προσφοράς πετρελαίου από την αμερικανική ήπειρο θα είναι υπεραρκετή για να καλύψει την αύξηση της ζήτησης φέτος, ασκώντας πτωτικές πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου φέτος, ελλείψει μιας σημαντικής γεωπολιτικής κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή.

Ο ΔΟΕ βλέπει την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου να εξασθενεί σημαντικά το 2024 από το 2023, δήλωσε ο Μπιρόλ, προσθέτοντας ότι ο οργανισμός βλέπει την κατανάλωση να αυξάνεται κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) σε 1,3 εκατομμύρια bpd φέτος. Η ασθενέστερη αύξηση της ζήτησης θα είναι αποτέλεσμα της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης, μεταξύ άλλων στην Κίνα, και της αύξησης της ηλεκτροκίνησης των μεταφορών, δήλωσε ο επικεφαλής του ΔΟΕ.

Στο μέτωπο της προσφοράς, η ανάπτυξη από την Αμερική - με κινητήρια δύναμη κυρίως τις ΗΠΑ, αλλά και τον Καναδά, τη Βραζιλία και τη Γουιάνα - θα είναι «υπεραρκετή για να καλύψει την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου και να ασκήσει καθοδική πίεση στις τιμές», δήλωσε ο Μπιρόλ στο Bloomberg.

Ελλείψει μεγάλων γεωπολιτικών αναταραχών ή σημαντικών ακραίων καιρικών φαινομένων, ο ΙΕΑ αναμένει μια «άνετη αγορά πετρελαίου και μια άνετη μέτρια εξέλιξη των τιμών», πρόσθεσε ο εκτελεστικός διευθυντής του οργανισμού.

Oι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν περίπου στα τρέχοντα επίπεδα

Σε περίπτωση που οι γεωπολιτικές συγκρούσεις δεν κλιμακωθούν περαιτέρω και δεν απειλήσουν την προσφορά πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή, οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν περίπου στα τρέχοντα επίπεδα και δεν θα υποδαυλίσουν περαιτέρω τον πληθωρισμό - κάτι που θα ήταν καλό νέο για την παγκόσμια οικονομία, ιδίως για τις αναδυόμενες αγορές, σημείωσε ο Μπιρόλ.

Στην τελευταία διαθέσιμη μηνιαία έκθεσή του για τον Ιανουάριο, ο ΔΟΕ αύξησε τις προβλέψεις του για την αύξηση της ζήτησης το 2024 για τρίτο συνεχόμενο μήνα, αναμένοντας ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 1,2 εκατομμύρια bpd φέτος σε σύγκριση με το 2023, μειωμένη από την ετήσια αύξηση των 2,3 εκατομμυρίων bpd πέρυσι.

Μπορεί ο ΔΟΕ να αναθεώρησε -και πάλι- προς τα πάνω την πρόβλεψή του για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου, αλλά οι προβλέψεις της είναι πολύ χαμηλότερες από εκείνες του ΟΠΕΚ, ο οποίος αναμένει ισχυρή αύξηση της ζήτησης τόσο φέτος όσο και το επόμενο έτος. Οι προβλέψεις του ΟΠΕΚ για το τρέχον έτος είναι ότι η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 2,2 εκατομμύρια bpd -περίπου 1 εκατομμύριο bpd περισσότερο από ό,τι αναμένει ο ΔΟΕ.

Τελευταία τροποποίηση στις 14/02/2024 - 10:17