Δημόσια Διαβούλευση ENTSO-e για τον υπολογισμό της δυναμικότητας για μακροπρόθεσμα χρονικά πλαίσια

Δημόσια Διαβούλευση ENTSO-e για τον υπολογισμό της δυναμικότητας για μακροπρόθεσμα χρονικά πλαίσια
Δευτέρα, 12/02/2024 - 11:56

Δημόσια Διαβούλευση του ENTSO-e επί της κοινής τροποποιημένης πρότασης των ΔΣΜ της περιφέρειας υπολογισμού δυναμικότητας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEE CCR) σχετικά με τη μεθοδολογία υπολογισμού της δυναμικότητας για μακροπρόθεσμα χρονικά πλαίσια κατά το άρθρο 10 του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/ 1719 της Επιτροπής

Με την υπ’ αριθ. 1460/2020 Απόφαση της ΡΑΕ (Β’ 4876) εγκρίθηκε η μεθοδολογία υπολογισμού της δυναμικότητας για μακροπρόθεσμα χρονικά πλαίσια εντός της περιφέρειας υπολογισμού δυναμικότητας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEE CCR), η οποία αναπτύχθηκε από κοινού από τους ΔΣΜ της οικείας περιφέρειας, κατά το άρθρο 10 του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/ 1719 της Επιτροπής της 26ης Σεπτεμβρίου 2016, με τον οποίο καθορίζονται κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τη μελλοντική κατανομή δυναμικότητας στα Κράτη Μέλη (εφεξής ο «Κανονισμός»).

Σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 12 του Κανονισμού, προβλέπεται ότι:

«12. Ο Οργανισμός ή οι ρυθμιστικές αρχές από κοινού, όπου είναι υπεύθυνοι για την έγκριση όρων και προϋποθέσεων ή μεθοδολογιών σύμφωνα με τις παραγράφους 6 και 7, μπορούν αντιστοίχως να ζητήσουν προτάσεις τροποποίησης των εν λόγω όρων και προϋποθέσεων ή μεθοδολογιών και να καθορίσουν προθεσμία για την υποβολή των προτάσεων αυτών. Οι ΔΣΜ που είναι αρμόδιοι για την κατάρτιση πρότασης για όρους και προϋποθέσεις ή μεθοδολογίες δύνανται να προτείνουν τροποποιήσεις στις ρυθμιστικές αρχές και στον Οργανισμό. Οι προτάσεις για την τροποποίηση των όρων και προϋποθέσεων ή μεθοδολογιών υποβάλλονται σε διαβούλευση σύμφωνα με τη διαδικασία που καθορίζεται στο άρθρο 6 και εγκρίνονται σύμφωνα με τη διαδικασία που καθορίζεται στο παρόν άρθρο.»

Η ΡΑΑΕΥ, λαμβάνοντας υπόψιν τα άρθρα 4, 6 και 10 του Κανονισμού, καθώς και το άρθρο 29 του ν. 4001/2011 (Α’ 179), το οποίο προβλέπει ότι:

«…Η ΡΑΕ δεν υποχρεούται να προβαίνει σε δημόσια διαβούλευση στις περιπτώσεις που έχει προηγηθεί δημόσια διαβούλευση από ευρωπαϊκούς φορείς, όπως ΕΕ, ΟΣΡΑΕ (ACER), ENTSO-e, JAO, SEE CAO, σχετικά με την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΚ) 714/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 13ης Ιουλίου 2009 σχετικά με τους όρους πρόσβασης στο δίκτυο για τις διασυνοριακές ανταλλαγές ηλεκτρικής ενεργείας και την κατάργηση του Κανονισμού (ΕΚ) αριθμ. 1228/2003, καθώς και του Κανονισμού (ΕΕ) 2015/1222 της Επιτροπής της 24ης Ιουλίου 2015 σχετικά με τον καθορισμό κατευθυντήριων γραμμών για την κατανομή της δυναμικότητας και τη διαχείριση της συμφόρησης, αλλά ανακοινώνει τη διενέργειά τους στην ιστοσελίδα της, προκειμένου να λάβουν γνώση και να υποβάλουν τυχόν σχόλιά τους οι Συμμετέχοντες.»

Ανακοινώνει τη διενέργεια δημόσιας διαβούλευσης επί της κοινής τροποποιημένης πρότασης των ΔΣΜ της περιφέρειας υπολογισμού δυναμικότητας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEE CCR) σχετικά με τη μεθοδολογία υπολογισμού της δυναμικότητας για μακροπρόθεσμα χρονικά πλαίσια κατά το άρθρο 10 του Κανονισμού, στην ιστοσελίδα του ENTSO -e. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλλουν τις απόψεις τους στον ENTSO-e στο πλαίσιο της ως άνω Δημόσιας Διαβούλευσης έως τις 23 Φεβρουαρίου 2024 και να τις κοινοποιήσουν στη ΡΑΑΕΥ (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ).