ΔΟΕ: Οι περικοπές της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ θα εκτοξεύσουν τις τιμές του πετρελαίου και τη μεταβλητότητα

ΔΟΕ: Οι περικοπές της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ θα εκτοξεύσουν τις τιμές του πετρελαίου και τη μεταβλητότητα
Πέμπτη, 14/09/2023 - 12:59

Οι τιμές του πετρελαίου πρόκειται να σημειώσουν εκτίναξη της μεταβλητότητας εν μέσω μιας αναμενόμενης «σημαντικής έλλειψης προσφοράς» στην αγορά το τέταρτο τρίμηνο του 2023, λόγω των περικοπών στην προσφορά πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ+ υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε την Τετάρτη ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ).

Μέχρι στιγμής φέτος, η υψηλότερη παραγωγή αργού πετρελαίου από χώρες εκτός της συμμαχίας ΟΠΕΚ+ έχει καταφέρει να αντισταθμίσει μέρος των περικοπών του ΟΠΕΚ+.

«Αλλά από τον Σεπτέμβριο και μετά, η απώλεια της παραγωγής του ΟΠΕΚ+, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, θα οδηγήσει σε σημαντική έλλειψη προσφοράς κατά το τέταρτο τρίμηνο», ανέφερε την Τετάρτη ο ΔΟΕ στην υπό στενή παρακολούθηση έκθεση για την αγορά πετρελαίου για τον Σεπτέμβριο.

Την περασμένη εβδομάδα, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία παρέτειναν τις περικοπές παραγωγής και εξαγωγών τους κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως (bpd) και 300.000 bpd, αντίστοιχα, μέχρι το τέλος του 2023, ωθώντας τις τιμές του αργού τύπου Brent πάνω από τα 90 δολάρια ανά βαρέλι και στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 μηνών.

Οι τιμές του πετρελαίου διαπραγματεύτηκαν σε σχετική ηρεμία κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, με τη μεταβλητότητα να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα πολλών ετών, ανέφερε επίσης ο ΔΟΕ. Όμως τον ήρεμο Αύγουστο ακολούθησαν οι ανακοινώσεις για την παράταση των περικοπών της προσφοράς στις αρχές Σεπτεμβρίου, οι οποίες έστειλαν τις τιμές και τη μεταβλητότητα υψηλότερα.

Η μεταβλητότητα θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τον οργανισμό.

Εάν οι δύο ηγέτες του ΟΠΕΚ+ λύσουν τις περικοπές στις αρχές του 2024, η αγορά θα μετατοπιστεί σε πλεόνασμα, ανέφερε ο ΔΟΕ, αλλά σημείωσε ότι τα αποθέματα πετρελαίου θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται σε δυσάρεστα χαμηλά επίπεδα. Αυτό αυξάνει «τον κίνδυνο μιας νέας αύξησης της μεταβλητότητας που δεν θα ήταν προς το συμφέρον ούτε των παραγωγών ούτε των καταναλωτών, δεδομένου του εύθραυστου οικονομικού περιβάλλοντος», πρόσθεσε ο οργανισμός με έδρα το Παρίσι.

«Η συμμαχία Σαουδικής Αραβίας-Ρωσίας αποδεικνύεται μια τρομερή πρόκληση για τις αγορές πετρελαίου», ανέφερε, σχολιάζοντας την κίνηση προς τα πάνω στις τιμές του πετρελαίου και τις προηγούμενες προειδοποιήσεις του για μια ήδη περιορισμένη αγορά πετρελαίου.

Τον Αύγουστο, τα παρατηρούμενα παγκόσμια αποθέματα μειώθηκαν κατά 76,3 εκατομμύρια βαρέλια ή κατά 2,46 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΟΕ.