Η πλειοψηφία των Γερμανών είναι κατά του κλεισίματος των πυρηνικών εργοστασίων

Η πλειοψηφία των Γερμανών είναι κατά του κλεισίματος των πυρηνικών εργοστασίων
Δευτέρα, 10/04/2023 - 09:30

Δημοσκόπηση υπέδειξε πως η πλειοψηφία των πολιτών της Γερμανίας τάσσεται εναντίον της απόφασης αυτής, λίγα εικοσιτετράωρα προτού κλείσουν οριστικά τα τελευταία πυρηνικά ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια της Γερμανίας που απέμεναν σε λειτουργία.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Bild am Sonntag, το 52% του δείγματος θεωρεί λάθος πως τα τρία εναπομείναντα πυρηνικά ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια θα τεθούν εκτός δικτύου αυτή την εβδομάδα, ενώ το 37% θεωρεί πως πρόκειται για σωστή απόφαση και το 11% δεν εκφέρει άποψη.

Τα γερμανικά πυρηνικά ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια επρόκειτο να τεθούν εκτός λειτουργίας στα τέλη του 2022, δυνάμει απόφασης που είχε λάβει η πρώην καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, μετά την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το 2011.

Όμως ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία και η δραστική μείωση της προμήθειας αερίου από τη Ρωσία προκάλεσε μεγάλο πρόβλημα στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, που δυσκολεύτηκε να εγγυηθεί πως τα φώτα θα έμεναν αναμμένα, οι επιχειρήσεις θα λειτουργούσαν κανονικά και τα σπίτια θα έμεναν ζεστά τους πιο ψυχρούς μήνες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Αθηναϊκού Πρακτορείο, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, βρέθηκε αντιμέτωπος με διαφωνίες στον τρικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό του και αναγκάστηκε να αποφασίσει τα τρία εργοστάσια να συνεχίσουν να λειτουργούν ως το Σάββατο 15η Απριλίου.

Όμως επικριτές της απόφασης τονίζουν πως η Γερμανία γυρίζει την πλάτη σε μια φθηνή και αξιόπιστη πηγή ενέργειας.

Η έρευνα διενεργήθηκε την 6η Απριλίου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.004 πολιτών.