Νορβηγία: Αντικαθιστά τη Ρωσία ως κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου της Γερμανίας

Νορβηγία: Αντικαθιστά τη Ρωσία ως κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου της Γερμανίας
Σάββατο, 07/01/2023 - 07:32

Η Νορβηγία παρείχε το 33% του φυσικού αερίου που εισήγαγε η Γερμανία το 2022.

Η Νορβηγία έγινε ο μοναδικός μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Γερμανίας το 2022, ξεπερνώντας τη Ρωσία, καθώς οι συνολικές γερμανικές εισαγωγές φυσικού αερίου μειώθηκαν κατά 12,3% σε σύγκριση με το 2021, ανακοίνωσε την Παρασκευή η γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων, Bundesnetzagentur.

Η Νορβηγία παρείχε το 33% του φυσικού αερίου που εισήγαγε η Γερμανία πέρυσι, ακολουθούμενη από τη Ρωσία, το μερίδιο της οποίας μειώθηκε στο 22% για το περασμένο έτος, έναντι μεριδίου 52% το 2021, ανέφερε η γερμανική ρυθμιστική αρχή.

Πέρυσι, η Ρωσία άρχισε να μειώνει σταδιακά την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream προς τη Γερμανία τον Ιούνιο, μέχρι που έκλεισε τον αγωγό στις αρχές Σεπτεμβρίου, επικαλούμενη αδυναμία επισκευής των αεριοστροβίλων για τα αντλιοστάσια λόγω των δυτικών κυρώσεων.

Η έλλειψη παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία αντισταθμίστηκε εν μέρει από πρόσθετες εισαγωγές, μεταξύ άλλων από την Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Νορβηγία, ανέφερε σήμερα η γερμανική υπηρεσία δικτύων.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης εξοικονόμησε επίσης πολύ φυσικό αέριο το 2022, εν μέρει λόγω της εξοικονόμησης από τα νοικοκυριά και των περικοπών της βιομηχανικής παραγωγής λόγω της εκτίναξης των τιμών του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με την Bundesnetzagentur, η κατανάλωση φυσικού αερίου της Γερμανίας μειώθηκε κατά 14% το 2022 σε σύγκριση με τη μέση κατανάλωση των τελευταίων τεσσάρων ετών. Η βιομηχανική ζήτηση μειώθηκε κατά 15% σε σύγκριση με τον μέσο όρο των τελευταίων τεσσάρων ετών. Μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου, η βιομηχανική κατανάλωση φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 23%, ενώ η κατανάλωση από ιδιώτες καταναλωτές και επιχειρήσεις ήταν κατά 21% χαμηλότερη από τα προηγούμενα έτη.

Καθώς η προμήθεια από τη Ρωσία μειώθηκε και στη συνέχεια σταμάτησε στις αρχές Σεπτεμβρίου, η Γερμανία άρχισε να εξετάζει την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου και ξεκίνησε την κατασκευή τερματικών σταθμών επαναεριοποίησης για να μπορεί να υποδέχεται φορτία. Ο πρώτος τέτοιος τερματικός σταθμός, ένας πλωτός τερματικός σταθμός εισαγωγής LNG, άνοιξε επίσημα στα τέλη του 2022 στο Wilhelmshaven στις ακτές της Βόρειας Θάλασσας της Γερμανίας.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Γερμανία υποδέχτηκε το πρώτο δεξαμενόπλοιο που μετέφερε LNG στον πρόσφατα εγκαινιασμένο τερματικό σταθμό εισαγωγής LNG στο Wilhelmshaven, με το φορτίο να φθάνει από την εγκατάσταση εξαγωγής Calcasieu Pass στις Ηνωμένες Πολιτείες.